Kolleger holder møde i et indbydende åbent kontor

Guide: få endnu bedre resultater med hybridarbejde

Hybridarbejde er kommet for at blive. At give de ansatte frihed til selv at bestemme, hvor de vil arbejde - på kontoret eller hjemme - er den nye norm for rigtig mange virksomheder. I nogle tilfælde er det endda et must for at tiltrække de bedste medarbejdere. Så hvordan skaber man en velfungerende hybridarbejdsplads - og hvad er udfordringerne? Her er nogle tips, der kan hjælpe din virksomhed med at få succes.
Mødelokale med konferencestole ATTEND
Afskærmende CLEAR SOUND sofa

Alle vinder på hybridarbejde

Udviklingen går hurtigt i øjeblikket og det kan også mærkes på måden vi strukturerer vores arbejde på. I den nærmeste fremtid forventes det, at den gennemsnitlige kontoransatte vil være på kontoret mindre end 10 dage om måneden. Samtidig forventes de fleste møder at have mindst én der deltager online. Men hvad er det, der gør hybridarbejde så attraktivt? Svaret er naturligvis alle de fordele, det giver - for både ansatte og arbejdsgivere.

Fordele for de ansatte:

  • De sparer tid ved ikke at skulle pendle så meget og opnår en bedre balance mellem arbejde og privatliv.
  • De kan arbejde uforstyrret og mere koncentreret.
  • De har mere kontrol over deres egen tid, hvilket fører til mindre stress og øget velvære.
  • De føler sig mere tilfredse med deres livssituation.

Fordele for arbejdsgiverne:

  • De får tilfredse og sunde medarbejdere, som både nyder deres arbejde og privatliv.
  • De får gavn af øget produktivitet, da motiverede medarbejdere præsterer bedre.
  • De bliver mere attraktive som arbejdsgivere og får lettere ved at fastholde/tiltrække værdifulde medarbejdere.

Hybridarbejdets kerneområder

De positive effekter af hybridarbejde er indlysende. Men for at lette overgangen er det vigtigt først at skabe de rette betingelser på disse områder: 

  • Arbejdsmiljøet - både på kontoret og hjemmekontoret.
  • Ledelse - tillid, fælles ansvar og klare politikker.
Kvinde sidder på en puf i et lyst kontor

Arbejdsmiljøet

Når man praktiserer hybridarbejde bør alle medarbejdere kunne arbejde hvor som helst. Hvis dette skal fungere i praksis, kræver det en gennemgang af forskellige arbejdsområder, både på kontoret og på hjemmekontoret.

Hjemmekontoret: Arbejdsmiljøet er arbejdsgiverens ansvar, uanset hvor arbejdet udføres. Da det er svært at holde styr på hjemmekontorer, er det et godt udgangspunkt at sikre, at medarbejderne også der har god ergonomi.

Læs mere om god ergonomi på hjemmekontoret

Samarbejdsområder: Hvad får en medarbejder til at bytte bekvemmeligheden i hjemmet ud med en dag på kontoret? Det er både nemmere og sjovere at mødes med kolleger for at arbejde kreativt og drive projekter fremad, når man er i samme rum. Men hvis kontoret skal blive et knudepunkt for samarbejde, er der sandsynligvis brug for flere mødelokaler, måske på bekostning af det ene "store mødelokale". Med mange små mødelokaler i stedet for ét stort kan flere motiverende samarbejder foregå parallelt.

Eget arbejdsområde: Små mødelokaler kan også bruges af enkelte medarbejdere, som har brug for fred og ro blandt deres kolleger. For det skal selvfølgelig også være muligt at holde fokus på kontoret. Desuden er det god ergonomi at kunne ændre sin arbejdsstilling og placering, når kroppen eller sindet har brug for det. Hæve eller sænke skrivebordet, sidde i loungen eller frokoststuen eller rykke ind i et andet rum. Findes disse muligheder i dag? For med denne fleksibilitet på kontoret øges både trivslen og lysten til at være der.

Teknologi og møbler: Hybridarbejde kræver, at det er lige så nemt at mødes fysisk som digitalt. Det kræver igen, at den rigtige mødeteknologi er installeret - helst i flere rum. Indret rummet, så alle føler sig til stede under møderne, uanset hvor de befinder sig. Et tip er at flytte tv-skærmen til den lange side af bordet, så alle, også dem der deltager hjemmefra, kan se hinanden tydeligere og have god kontakt.

Mulighed for socialt samvær: Udsigten til socialt samvær har altid lokket folk til kontoret. På en hybrid arbejdsplads er denne tiltrækning særlig vigtig, da følelsen af samhørighed forstærkes, når folk mødes. Så tænk på at skabe plads til de spontane møder mellem kolleger, når stemningen er bedst, og kreativiteten er på sit højeste. Alt du behøver er et par sofaer, lænestole og borde - og nærhed til en kaffemaskine og en vandautomat, så vil resten komme af sig selv.
To smilende kvinder kigger på en computerskærm

Lederskabet

Det kan være svært at overdrage ansvaret som leder, da det kræver en stærk tiltro til at medarbejderne selv kan planlægge og udføre deres opgaver. Samtidig er gensidig tillid og ansvarlighed en forudsætning for, at hybridarbejde kan fungere. Som leder skal man derfor have mod til at lade medarbejderne vokse. 

Slip kontrollen: Som leder er det vigtigt at man ikke bare ser arbejdet som et fysisk sted, men i højere grad som noget der udføres.
Det gør geografi og tidspunkt på dagen mindre vigtigt. Hvis man giver medarbejderne de rette betingelser for at gøre et godt stykke arbejde og frihed under ansvar, vil det øge arbejdsglæden og produktiviteten - og sandsynligheden for at medarbejderne bliver hængende.

Fordel ansvaret: En velfungerende hybrid arbejdsplads kræver ikke kun en ny type ledelse, men også at hver enkelt medarbejder tager sin del af ansvaret. En slags medejerskab, om man vil. Og dette ansvar omfatter både individuel præstation, samarbejde og at gruppen har en fælles kultur og fælles mål. Det er én for alle, alle for én.
Kvinde arbejder ved computer med to kolleger i baggrunden
Klare politikker: Det er vigtigt at have en klar struktur i teamet. Fastsæt regler for, hvor ofte medarbejderne forventes at være på kontoret, hvad de skal gøre, når de arbejder hjemmefra, og hvordan de skal samarbejde. Det er også godt at have planer for videndeling og intern kommunikation. Og - måske vigtigst af alt - sørg for, at alle har respekt for hinandens tid.

Så nu kender du nogle af de områder, der skal forberedes for at sikre en gnidningsfri overgang til hybridarbejde. Nu er det op til dig og dine medarbejdere at tage det næste skridt. God fornøjelse!

FAQ

Hybridarbejde refererer til en arbejdsmodel, der kombinerer arbejde fra hjemmet og kontoret. Denne tilgang giver medarbejderne fleksibilitet til at vælge, hvor de arbejder fra, baseret på deres opgaver, arbejdsstil og livssituation, hvilket kan bidrage til øget produktivitet og trivsel. Hybridarbejde understøtter en balance mellem fjernarbejde og fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen, hvilket kan fremme samarbejde og innovation, samtidig med at det tilbyder en mere personlig arbejdslivsbalance.
En hybridarbejder er en person, der arbejder under en hybridarbejdsmodel, hvilket betyder, at de deler deres arbejdstid mellem kontoret og en anden lokation, oftest hjemmefra. Denne arbejdsstil tillader en fleksibel tilgang til arbejdssted, hvilket kan øge arbejdslivsbalance, produktivitet og trivsel ved at kombinere fordelene ved både fjernarbejde og kontorarbejde.
At arbejde remote betyder, at man udfører sit arbejde uden for det traditionelle kontormiljø, typisk hjemmefra eller et andet valgfrit sted. Denne arbejdsform fjerner behovet for at pendle til et fast arbejdssted og giver en høj grad af fleksibilitet i forhold til arbejdsplacering og ofte også arbejdstider.
 
 
 
 
Hybridarbejde gør arbejdsgivere mere attraktive ved at tilbyde fleksibilitet, hvilket er en væsentlig faktor for mange talenter. Det kan øge medarbejdertilfredsheden og lojaliteten, hvilket bidrager til at fastholde dygtige medarbejdere.
For ansatte tilbyder hybridarbejde en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, øget autonomi, og mindre tid brugt på pendling, hvilket kan føre til højere jobtilfredshed og produktivitet.
Ledere kan understøtte medarbejdere ved klart at kommunikere forventninger, sikre adgang til nødvendige ressourcer, fremme en kultur af tillid og inklusion, og regelmæssigt tjekke ind på medarbejdernes trivsel og arbejdsbelastning.
For hybridmøder anbefales videokonferenceværktøjer, digitale samarbejdsplatforme, og teknologi, der understøtter deltagerengagement og interaktivitet, for at sikre en problemfri og inkluderende mødeoplevelse for alle deltagerne.
Et produktivt hjemmearbejdsmiljø opnås ved at have et dedikeret arbejdsområde, god ergonomisk indretning, tilstrækkelig belysning, og minimal forstyrrelse, sammen med faste arbejdsrutiner.
Fysisk indretning er afgørende i hybridkontorer for at fremme fleksibilitet, samarbejde og koncentration. Dette inkluderer alsidige arbejdsområder, zoner for stille arbejde, og områder designet til samarbejde og social interaktion.
At opretholde en stærk organisationskultur kræver bevidst indsats for at fremme kommunikation, værdsættelse af diversitet, inklusion, og regelmæssige sociale interaktioner, både virtuelt og personligt, for at styrke fællesskabsfølelsen.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik