Øg koncentrationen med lyddæmpende møbler

Øg koncentrationen med lyddæmpende skolemøbler

Når eleverne skal afgøre, hvad de mener er vigtigst for deres skolegang, er arbejdsro øverst på listen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Sifo (bestilt af svenske BRIS). Derudover har høje lyde, for de fleste, en negativ effekt på koncentrationen og den generelle trivsel. Men heldigvis kan der gøres noget ved det – med lyddæmpende møbler. De absorberer nemlig lyden, giver god akustik og skaber et behageligt arbejdsmiljø for både elever og lærere i klasseværelset.
Skærmvægge der skærmer af mellem elevernes arbejdspladser
Noget så simpelt som at lægge lyddæmpende filtpuder under stolene giver automatisk et mere stille klasseværelse.
Jonas Emanuelsson

Efterspørgsel efter lyddæmpende møbler

Jonas Emanuelsson, produktchef for skole og offentlige miljøer hos AJ Produkter, forklarer, at efterspørgslen efter lydsmarte produkter er større end nogensinde.  
– Det er velkendt, at støjniveauet i skoler ofte opfattes som for højt. Snak i klasseværelset, skrabelyd fra stole og borde og støj fra gangen – alt sammen bidrager til et kaotisk lydmiljø, der fører til dårligere koncentration, som er negativt for elevernes indlæring, forklarer Jonas. 

Udover at besværliggøre indlæringen, kan de uønskede lyde også medføre træthed og hovedpine. Derfor er det vigtigt at holde støjniveauet nede med lyddæmpning og give eleverne mulighed for at arbejde stille, roligt og effektivt. Lyddæmpende møbler er med til at reducere støjniveauet i skolen og kan derfor forbedre koncentrationen. Det er en enkel måde at skabe et bedre skolemiljø på.

Stoleben med lyddæmpende filtfødder
Lyddæmpende fødder
44,-

Vælg lydabsorberende borde og stole

Indretningen har stor betydning for lydmiljøet i klasseværelset. Jonas anbefaler at vælge borde med lydabsorberende bordplader, da det er en enkel måde at sænke lydniveauet og skabe et mere behageligt arbejdsmiljø. Bordene fås både med slidstærke linoleumsplader og lydabsorberende højtrykslaminatplader. Derudover er der flere borde, som også har lydabsorberende effekt under bordpladen. 

Stolenes design har også stor betydning. 
– Noget så simpelt som at sætte lydabsorberende filtpuder under stolebenene giver automatisk et mere roligt klasseværelse," fortæller Jonas. Da filtpuderne glider let hen over gulvet, kommer der nemlig ingen irriterende skrabelyd, når stolene flyttes frem eller tilbage. 

Tip: Mobilskabet giver mere ro

Udover lyddæmpende møbler, kan det også have en positiv effekt på lydniveauet, hvis telefoner pakkes væk. Det kan gøres på flere måder – f.eks. i et mobilskab eller en opbevaringskasse. Med et mobilskab, der kan låses, opbevares telefonerne ekstra sikkert i skoletiden. 

Find vores mobilskabe her

En kvinde er ved at flytte en skærmvæg i et klasselokale
Skærmvæg ZONE
2.045,-
Høreværn MUTE 10-pak
820,-

Øg koncentration i klasseværelset 

Ofte kan små ændringer i klasseværelset gøre en stor forskel.
– Et godt tip er at opdele rummet, så du blokerer lydbølgerne. Her er opbevaring eller skærmvægge idelle til at adskille områder med forskellige lydniveauer, forklarer Jonas. 

Desuden er det en god idé at vælge møbler, der er betrukket med lydabsorberende tekstil. En lyddæmpende sofa med høje sider er en nem måde at afskærme og skabe zoner til krævende opgaver. Prøveskærme har samme funktion og kan nemt opstilles for at hjælpe eleverne med at holde fokus. Er der brug for fuldstænding ro? Kombinér med høreværn til børn, som lukker af for forstyrrende lyde.  

Lyddæmpning med bløde materialer

En smart måde at reducere støjniveauet i klassen er ved at gøre brug af gulve, vægge og lofter.  
– Alle bløde materialer som f.eks. tæpperm gardiner og tekstiler er gode for akustikken, siger Jonas. Udover at bidrage til et godt lydniveau er tæpper også dekorative elementer i klasseværelset – ligesom de kan være alternative, hyggelige siddepladser for eleverne.

Akustikplader og lydabsorbenter fås i mange forskellige udformninger og kan monteres både i loftet eller på væggene. Ud over at reducere støj kan de væghængte akustikplader også bruges som opslagstavler. 
– Akustikplader med legende former og motiver er ikke kun gode for lydmiljøet, de gør også klasseværelset mere hyggeligt og er en fin dekorativ detalje, afslutter Jonas.

*BRIS er en svensk organisation for børns rettigheder. Resultaterne af anvendte undersøgelse kan findes her.

Flere tiltag for et bedre lydmiljø

For at reducere støjniveauet i skolerne er der også en række pædagogiske tiltag, som kan indføres, ifølge Student Health Portal. Her er nogle gode tips til relativt enkle tiltag, der kan reducere støjen i skolerne.
  • At øge bevidstheden blandt lærere og elever om risikoen ved at opholde sig i et støjende miljø øger chancerne for at påvirke situationen.
  • Klare regler og procedurer har vist sig at have en positiv indvirkning på støjniveauet.
  • Lokaler med dårligere akustik er mere velegnede til aktiviteter, hvor det er mindre vigtigt at lytte og indtage information.
  • Opdel eleverne i mindre grupper for at reducere støjniveauet
  • Undersøgelser viser, at støjen kan reduceres, hvis der er flere voksne i lokalet.

Se hele vores sortiment af lyddæmpende møbler til skoler

FAQ

En lydbølge, der f.eks. passerer gennem et tekstil, mister noget af sin energi gennem friktion.
Installer et akustikloft og vægabsorbenter. Sæt møbelpuder under bord- og stoleben. Indret med lydabsorberende skærme.
For lokaler, der bruges til undervisning, anbefales et gennemsnitligt lydniveau på 30 dBA og et maksimalt lydniveau på 45 dBA i folkesundhedsstyrelsens forordning "Generelle råd om indendørs støj".
Tykke tæpper og gardiner absorberer lyd. Brug tekstiler, der er designet til at absorbere lydbølger.
Et dårligt lydmiljø betyder, at elevernes arbejdshukommelse skal bruges til at høre, hvad læreren siger, i stedet for at fokusere på informationen. Når arbejdshukommelsen er belastet, bliver det sværere at huske, hvad man lige har hørt.
Lydmiljø er et begreb, der bruges til at beskrive oplevelsen af alle lyde, der forekommer på et bestemt sted, herunder eksponeringstid, efterklangstid, frekvens, baggrundsstøj og lydtype.
Hvis du udsættes for et lydniveau, der er højere end ca. 85 dB i en længere periode, risikerer du høreskader.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik