Derfor skal du undgå stillesiddende arbejde

Derfor skal du undgå stillesiddende arbejde

Langvarigt stillesiddende arbejde øger risikoen for sundhedsmæssige problemer. Når du er mere aktiv, forbedres kroppens iltningsniveau, og den begynder igen at producere stoffer, der renser blodbanen for fedt og sukker. Aktivitet på arbejdet, selv i pauserne, er gavnligt for både dig og dit helbred. Ved at øge din fysiske aktivitet vil du opleve større glæde og have mere energi til at tackle vigtige opgaver. Så undgå at blive en person præget af inaktivitet. Her guider vi dig til hvordan. 
Kvinde, der står ved et hæve sænkebord i et lille, lydisoleret rum

Variation er vejen til bedre sundhed

Når du har siddet stille i et stykke tid, vil du sandsynligvis begynde at føle dig stiv i musklerne. Det skyldes, at dine muskler er spændte. At stå op kan virke som en oplagt løsning, men at stå stille i meget lang tid slider også på kroppen.

Du bør undgå at arbejde i samme position alt for længe. Små ændringer, som f.eks. at skifte mellem stående og siddende opgaver og holde regelmæssige pauser, kan være nok til at øge energiniveauet og ilte musklerne og hjernen.

Det giver mange positive effekter at være aktiv på arbejdet og veksle mellem stående og siddende arbejde. Det hjælper bl.a. med at øge blodcirkulationen og sænke blodfedtindholdet.

Hvis du gerne vil sørge for din egen sundhed, er du allerede godt på vej ved at stå mere op. Du forbrænder nemlig mere fedt, forbedrer din krops evne til at optage ilt og vil generelt føle dig mere energisk. 

Hvordan reducerer man stillesiddende arbejde?

Få mere bevægelse ind i din arbejdsdag - Hurtige tips til at bryde stillesiddende arbejde: 

  • Brug et hæve sænkebord og skift mellem at sidde og stå i løbet af dagen.
  • Vælg trapperne frem for elevatoren eller rulletrappen.
  • Vælg en parkeringsplads langt fra indgangen, hvis du kører til arbejde.
  • Hvis du tager offentlig transport, så stå af en station eller et stoppested tidligere og gå resten af vejen.
  • Hold walk and talk-møder for at kombinere bevægelse og arbejde.
  • Gå til toilettet, der er længere væk, i stedet for altid at vælge det nærmeste.
  • Anvend aktive siddemøbler for at aktivere din krop.
  • Rejs dig regelmæssigt op og udfør enkle stræk-, bøj- og balanceøvelser.
  • Nyd en kop kaffe eller en snack stående i stedet for at sidde ned.

Vil du være endnu mere aktiv? Læs mere om vores gåbånd
En mørkhåret kvinde står op og arbejder ved sit hæve sænkebord på et lyst kontor

Små ændringer gør en forskel

Et lille skridt på vejen kunne være at anskaffe sig et hæve sænke arbejdsbord eller skrivebord og en ståmåtte. Benyt lejligheden til at strække kroppen, når du skifter fra siddende til stående stilling. Al fysisk aktivitet tæller, og det kan hjælpe dig med at tage det første skridt.


Vil du lære nogle enkle øvelser?
Et balancebræt bruges til stående skrivebordsarbejde
Balancebræt BACK APP
1.395,-
En ergonomisk måtte ved et arbejdsbord giver aflastning, når du står
Arbejdsmåtte SECURE
En lagermedarbejder trækker en palleløfter med en last gennem lageret

Hvis du har et aktivt arbejde

Fysisk arbejde med mange tunge løft kræver en anden type træning end stillesiddende arbejde. Her kan det endda være en idé at overveje at varme op før arbejdet begynder. 

Vi skader ofte vores ryg, når vi løfter noget tungt foran kroppen, mens vi drejer sidelæns. Vi skal have en god bevægelighed i brystryggen, hofterne og skuldrene for at undgå at forårsage permanente skader. For at forebygge dette kan du træne dine hofter, ryg og skuldre.

Tilpas træningsformen til dig og din krop. Test dig selv for at finde den træning eller øvelse, der passer til den måde, du bruger din krop på i dit arbejde.


Lær, hvordan du løfter korrekt

Medicin for sjælen

Stillesiddende arbejde kan have ret alvorlige konsekvenser. Ulf Ekelund er professor ved Norges Idrætshøjskole og en af verdens førende eksperter i fysisk aktivitet.

Ulf mener, at 30 minutters motion om dagen kan mindske den øgede sundhedsrisiko og at en times motion helt fjerner risikoen. Samtidig siger han, at det egentlig er ligegyldigt, hvor længe du bevæger dig, for lidt motion har stadig en meget større effekt end slet ingen motion.  

Bevægelse øger niveauet af serotonin, noradrenalin og dopamin i blodet, som er naturlige signalstoffer. Disse stoffer modvirker bl.a. stress og depression. Ligesom at være aktiv også er godt for hjernen og hukommelsen.

FAQ

Stillesiddende arbejde refererer til en arbejdsaktivitet, hvor en person bruger meget tid på at sidde ned med minimal fysisk aktivitet. Det involverer ofte arbejde ved en skrivebord, computer eller i en stationær position, hvilket resulterer i begrænset bevægelse og lavere energiforbrug.
Stillesiddende adfærd har negative virkninger på kroppen. Det kan føre til muskelsvaghed, dårlig blodcirkulation, øget risiko for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og muskuloskeletale problemer. Desuden kan det påvirke metabolismen og øge risikoen for livsstilssygdomme som diabetes og kræft.
Ifølge en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fra 2018 har omkring 60-70% af den danske arbejdsstyrke stillesiddende arbejde. Dette omfatter både kontorarbejde og andre beskæftigelser, der involverer længere perioder med inaktivitet og begrænset fysisk aktivitet.
Ifølge en undersøgelse fra 2020, gennemført af Sundhedsstyrelsen, er danskerne i gennemsnit stillesiddende omkring 7-8 timer om dagen. Dette omfatter både arbejdstid, fritid og transporttid. Det anbefales at reducere den stillesiddende tid og øge fysisk aktivitet for at opretholde en sund livsstil.
Ja, det er farligt at sidde for meget ned. Langvarig stillesiddende adfærd er forbundet med en øget risiko for flere sundhedsproblemer, herunder hjertesygdomme, type 2-diabetes, fedme og muskuloskeletale lidelser. Det anbefales at afbryde stillesiddende perioder og indarbejde regelmæssig fysisk aktivitet i løbet af dagen for at bevare sundheden.
Det anbefales at stå op og bevæge sig regelmæssigt på arbejdet for at undgå langvarig stillesiddende adfærd. Generelt er det godt at stræbe efter at stå op og bevæge sig mindst hver time i løbet af arbejdsdagen. Hyppige pauser til at strække benene og udføre lette aktiviteter kan hjælpe med at opretholde en mere aktiv livsstil og mindske de negative virkninger af stillesiddende arbejde.
Stillesiddende arbejde kan have negative konsekvenser for ryggen. Manglende bevægelse og ensartede positioner kan føre til muskelspændinger, dårlig kropsholdning og øget risiko for rygsmerter. Mangel på støtte til lænden og manglende bevægelse kan også påvirke ryggens sundhed og fleksibilitet negativt. Ergonomisk korrekte siddestillinger og regelmæssige pauser med strækøvelser kan være gavnlige for at reducere belastningen på ryggen.
At stå op hele dagen kan også have negative konsekvenser for kroppen. Det kan føre til belastning af ben og fødder, øget risiko for åreknuder og ømhed i muskler og led. Det er vigtigt at finde en balance mellem at sidde og stå, samt at inkorporere regelmæssige pauser og bevægelse i løbet af arbejdsdagen for at undgå overbelastning og fremme kropslig komfort.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik