Mand sidder ved en computer og tager sig til hovedet

Bekæmp træthed - vælg den rigtige kontorbelysning

Vidste du, at belysningen i et rum påvirker, hvordan vi har det? Hvis dine øjne udsættes for dårlig belysning, kan det have en række fysiske konsekvenser - især over en længere periode. Og ingen ønsker at lide af spændinger i hoved, skuldre og nakke. Den rigtige kontorbelysning kan reducere de helbredsrelaterede problemer, der skyldes en dårligt belyst arbejdsplads. Her giver vi dig 5 tips til, hvordan du bedst oplyser dit kontor!
Rum med masser af naturligt lys og hængende loftlamper og skrivebordslamper

Belysning kan øge produktiviten

Belysning er vigtig på alle kontorer og arbejdspladser, men kan nogle gange ryge langt ned på listen over prioriteter. En dårlig belysning kan med tiden skabe problemer som træthed eller smerter og skader som følge af gentagne belastninger.

Nogen mener, at belysning er en skjult ressource i mange virksomheder, fordi god belysning fører til øget produktivitet og højere kvalitet - og dårlig belysning fører til det modsatte. Så det kan altså godt betale sig, at bruge tid på at gennemgå belysningen på din arbejdsplads. 

1. Godt lys fra alle vinkler

Når du planlægger belysning til kontoret, skal du først og fremmest tænke på at få et jævnt lys på arbejdsfladerne og mulighed for at variere intensiteten. Muligheden for at variere lysforholdene er vigtigt ud fra et ergonomisk synspunkt.

Hvis du har et skrivebord eller arbejdsbord, der kan justeres i højden, skal belysningen fungere lige så godt, når du arbejder stående, som når du sidder ned. Belysningen skal også kunne tilpasses til det arbejde, der skal udføres, og til dine personlige behov.

2. Undgå for store kontraster

Husk på, at mørke overflader absorberer lys, og lyse overflader reflekterer det. Derfor har et mørkt rum generelt brug for flere lamper og lyspunkter. Bland retningsbestemt og generel belysning for at skabe behagelige, bløde overgange mellem lys og skygge. Minimer kontrasten mellem dit eget arbejdsområde og det omgivende miljø.


Vil du også indrette lydsmart?
Smilende kvinde i rum med god kontorbelysning

3. Udnyt dagslyset

Lad så meget dagslys som muligt komme ind. Bare sørg for, at ingen bliver blændet. Tilstrækkeligt naturligt lys og ordentligt udsyn er vigtigt for vores helbred.

For at få mere dagslys ind i et kontorlokale er det godt med lyse vægge og lofter, fordi de reflekterer lyset bedre end mørke farver. Vi kan dog let blive understimuleret, hvis rummet er uden farver, så du kan bruge malerier eller farverige tekstiler, som har en positiv effekt på vores ydeevne.

4. Overvej lysets farve

Indendørs belysning påvirker også kroppens døgnrytme. Derfor er lysets varme lige så vigtigt som dets intensitet. Et køligere, mere blåt lys har en energigivende effekt, da det sænker niveauet af søvnhormon i kroppen og gør dig mere vågen og effektiv. Varmere, rødere lys gør os trætte og er derfor en mere velegnet løsning i hjemmet.

5. Skrivebordslampen må ikke undervurderes

Brug en skrivebordslampe, der er justerbar og giver et personligt tilpasset lys. Skrivebordslamper har et meget koncentreret, retningsbestemt lys, som er fantastisk til effektivt at belyse et bestemt område. Placer skrivebordslampen til venstre, hvis du er højrehåndet, og til højre, hvis du er venstrehåndet, for at undgå skygger på tværs af dit arbejdsområde.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik