Et godt kontor fremmer spontane møder

Et godt kontor fremmer spontane møder

Fælles kaffepauser giver mere effektive medarbejdere. Det viser en stor undersøgelse fra Kairos Future. På arbejdspladser med plads til sociale møder, er stemningen generelt bedre og medarbejderne mere kreative.

 

– Et godt kontor skal opmuntre til spontane møder med personer, der ikke laver det samme som dig selv, siger psykologen og adfærdsforskeren Niklas Laninge.

Niklas Laninge holder foredrag og leder træningsprogrammer inden for kreativitet og adfærdsøkonomi - psykologien om, hvordan man træffer beslutninger. Han har desuden været med til at starte det højt profilerede firma Psykologifabriken.
– Inden for kreativ forskning tales der meget om at bytte perspektiv med andre for at komme frem til nye løsninger og indsigter. Der er forskning, som viser, at heterogene arbejdsgrupper er mere kreative end homogene og i sidste ende mere effektive, fortæller han.

Nye perspektiver øger kreativiteten 

Forskningen viser, at møder mellem mennesker med forskellig viden er den bedste måde at øge dynamikken og kreativiteten på, på en arbejdsplads. At skabe en social arbejdsplads, der opmuntrer til naturlige møder, er nøglen. Der er et berømt eksempel fra dengang, Steve Jobs blev ansat i virksomheden Pixar. Han anbragte alt det vigtige i midten af kontorlandskabet, så man blev nødt til at bevæge sig meget rundt imellem de forskellige afdelinger og dermed indlede samtaler og være social.
– Vi mennesker er meget ufleksible på den måde, at vi gerne tænker i vanemæssige mønstre. Jo mere, vi kan om et emne, desto sværere bliver det at tænke nyt. Derfor er det godt at tale med personer, der ikke laver det samme som én selv, f.eks. i en kaffepause, mener Niklas Laninge.

Kaffepauser er gode på lang sigt

Den sørgelige sandhed er, at mange arbejdspladser er dårlige til at opmuntre til sociale møder på trods af, at forskningen altså viser, at det giver betydelige, positive effekter.   
– Det, som fremmer kreativitet, har en tendens til at straffe effektiviteten. Virksomheder ønsker at være effektive og se øjeblikkelige resultater. Det er eksempelvis meget få ledere, der siger: ”Lad telefonen ringe, nu skal vi holde picnic og spille bordtennis”.
På lang sigt er det dog godt at tage kontinuerlige kaffepauser, det viser forskningen tydeligt, konstaterer Niklas.
Niklas mener desuden, at det kan være klogt at stoppe op og tænke over, om der er noget, som man kan forbedre eller ændre i kontormiljøet. Vi har alle et billede af, hvordan kontoret skal se ud. Skriveborde, stole og øvrige møbler er ofte statisk stillet op, men behøver det virkelig at være sådan?
– Google er som regel nævnt som den bedste kilde til inspiration, når det gælder kreative kontormiljøer. Jeg plejer selv at google ”Google Office” for at få inspiration. Hvorfor ikke blande forskellige typer af møbler, skabe arbejdsstationer, der kan bruges af alle, lave små, sociale mødesteder i forskellige dele af kontorlandskabet eller måske placere kaffestuen midt i kontoret?

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik