De fleste får for lidt ud af teambuilding - her er forskellige 5 typer

De fleste får for lidt ud af teambuilding - her er forskellige 5 typer

Det kan være en jungle at finde rundt i de uanede muligheder, der findes inden for teambuilding. Så når du skal finde den perfekte teambuilding for jeres virksomhed, er der nogle brugbare overvejelser, du skal gøre dig.
Bowling og buffet. Sådan lød programmet ofte for 10 år siden, når danske virksomheder skulle ryste medarbejderstaben sammen med sociale arrangementer. 

Der er sket et kvantespring siden dengang, og i dag er teambuilding blevet en kæmpe industri. Der er nærmest ingen grænser for, hvad medarbejderne i dag kan komme ud at opleve - fra hyrdning af får til fribrydning - og teambuilding er et fremragende socialt værktøj, som virksomheden kan bruge i vidt forskellige sammenhænge. Mange steder er det endda et konkurrenceparameter, at man kan tiltrække dygtige medarbejdere med spændende arrangementer.
Kolleger er til teambuilding hvor de stabler dæk udendørs iført gule t-shirts

Du kan få meget mere ud af teambuilding 


Mange virksomheder er dog slet ikke bevidste om at anvende teambuilding strategisk, fortæller Kasper Enshelm Hansen. Han er indehaver af teambuilding-virksomheden BrainBuzz.“Der findes uendelige muligheder for at få skræddersyet teambuilding, så det passer perfekt i den ramme, som virksomheden kunne ønske. For eksempel har jeg lige arrangeret en skattejagt for et IT-firma, hvor vi skabte nogle udfordringer, som deltagerne skulle løse ved at bruge ChatGPT,” fortæller Kasper Enshelm Hansen. 
“Mange virksomheder har dog slet ikke gjort sig klar, om de vil opnå nogle mål med teambuilding. Og så strander det ofte bare på det første og bedste, som de lige støder på.” 
Kasper Enshelm guider dig her til, hvordan du finder frem til den optimale teambuilding. 

3 overvejelser du skal gøre, før du booker teambuilding 

1. Hvad vil I have ud af dagen? Konkrete punkter I kan arbejde videre med, en fælles oplevelse eller noget helt tredje.

2. Hvordan vil I arbejde sammen? Ønsker I at lave noget i én stor eller flere små grupper, eller har I andre ideer?

3. Hvordan er jeres gruppe sammensat? Tænk over, at det I booker, skal passe til jeres medarbejdere. 
Et team iført gule og grønne t-shirts er i gang med teambuilding og står i en cirkel med hænderne sammen
En gruppe kolleger iført grønne og gule t-shirts er på adventure teambuilding i en skov hvor de skal klatre

1. Adventure-based teambuilding 

Involverer ofte fysiske aktiviteter udendørs, såsom rebklatring, vandreture eller orienteringsløb. 
Teambuildingen styrker samarbejde og tillid blandt medarbejdere, fremmer problemløsningsfærdigheder og hjælper teammedlemmer med at overvinde fysiske og mentale udfordringer sammen. 

2. Workshop- og seminarbaseret teambuilding 

Fokuserer på undervisning og diskussion i et mere formelt miljø og kan omfatte foredrag, interaktive workshops og træningssessioner. 
Teambuildingen udvikler faglige kompetencer, forbedrer kommunikation og forståelse inden for teamet og fokuserer på specifikke færdigheder som ledelse eller konfliktløsning. 
En gruppe kolleger er til en teambuilding workshop
Hænder der maler i en teambuilding øvelse

3. Kreative teambuilding-aktiviteter 

Indbefatter kreative og kunstneriske aktiviteter såsom maling, madlavning, eller teaterworkshops. 
Teambuildingen fremmer kreativ tænkning og innovation, forbedrer teamdynamikken og giver medarbejderne en unik mulighed for at udtrykke sig og interagere på nye måder. 

4. Socialt ansvarlig teambuilding 

Fokuserer på aktiviteter, der har en positiv indvirkning på samfundet eller miljøet, som frivilligt arbejde, eller miljørensningsprojekter. 
Teambuildingen styrker teamets følelse af formål og sammenhold gennem at arbejde mod et fælles, velgørende mål og fremmer virksomhedens ansvar over for samfundet. 
Kolleger iført blå t-shirts er på teambuilding udendørs, hvor de gør noget godt for miljøet
En person er i gang med virtuel teambuilding med sine kolleger

5. Virtual teambuilding 

Anvender online platforme og teknologier til at engagere teammedlemmer, der arbejder remote, gennem virtuelle spil, online workshops og interaktive møder. 
Teambuildingen fremmer samarbejde og kommunikation i teams, der er fysisk adskilt, og sikrer, at remote medarbejdere også føler sig integreret og værdsat i virksomhedens kultur.  

FAQ

Teambuilding går ud på at styrke samarbejdet og forbedre relationerne inden for et team gennem forskellige aktiviteter og øvelser. Formålet er at øge teamets effektivitet, fremme en positiv arbejdskultur og forbedre kommunikationen mellem medlemmerne.
God teambuilding er aktiviteter, der er tilpasset teamets behov, fremmer tillid og åben kommunikation, og styrker relationerne mellem medlemmerne. Den er inkluderende, engagerende og efterlader teamet med en følelse af samhørighed og forbedrede samarbejdsevner.
I teambuilding er det specielt vigtigt at fokusere på at bygge tillid, fremme åben og ærlig kommunikation, forstå individuelle og fælles styrker, samt at skabe et positivt og støttende miljø, hvor alle teammedlemmer føler sig værdsat og inkluderet.
Teamwork er vigtigt, fordi det kombinerer forskellige kompetencer og perspektiver, hvilket fører til mere effektive løsninger og bedre resultater. Det fremmer også et stærkt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne støtter hinanden og arbejder mod fælles mål, hvilket øger produktiviteten og jobtilfredsheden.
Sociale arrangementer på arbejdspladsen styrker relationer og tillid mellem kolleger, fremmer en positiv arbejdskultur, øger medarbejdernes engagement og jobtilfredshed, og hjælper med at reducere stress. De skaber et miljø, hvor medarbejderne føler sig værdsat og en del af et fællesskab.