5 trin til den perfekte kontorplads – mon du følger dem?

5 trin til den perfekte kontorplads – mon du følger dem?

Er du helt skarp på, hvordan du indstiller kontorstol, bord og skærm? Her er en enkel guide til den skræddersyede kontorplads, som kan være med til at spare dig for arbejdsgener 

Den perfekte kontorplads - med råd fra eksperten

Du tilbringer ca. 8 timer om dagen ved din kontorplads. Derfor er der god grund til at sikre dig, at du har indrettet den rigtigt.  
 
Allan Dehn er fysioterapeut og arbejdsmiljørådgiver hos CRECEA, der rådgiver om at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. 
 
Han har rådgivet og hjulpet mange virksomheder til et bedre arbejdsmiljø, og han oplever ofte arbejdsforhold, der med fordel kan forbedres.
“Ofte ved folk simpelthen ikke nok om, hvordan de indstiller helt basale redskaber som kontorstol, bord og skærm. Det er faktisk ret enkelt, og det behøver ikke at tage mere end kvarters tid. Men det kan forebygge en lang række gener og smerter, der kan udvikle sig til arbejdsskader”
Allan Dehn

FAQ

For at indstille en kontorstol korrekt, skal du starte med at justere højden så dine fødder kan hvile fladt på gulvet, og dine lår er parallelt med gulvet. Sørg for at lændestøtten passer til din rygs kurve, hvilket reducerer spænding i lænden. Armlænene skal være på en højde, hvor dine skuldre føles afslappede og alternativt skal du tage armlænene af, da de kan give spændinger i skuldrende, hvis de ikke kan indstilles korrekt.
En stol er ergonomisk, når den støtter kroppens naturlige stilling og bevægelser. Dette inkluderer justerbare funktioner for højde, lændestøtte, og armlæn, så den passer til brugerens kropsmål og arbejdsopgaver. En ergonomisk stol bidrager til at reducere belastning og øge komforten under arbejdet.
Når du sidder ved et skrivebord, skal du sørge for, at fødderne er fladt på gulvet og at dine knæ er i niveau med eller lidt lavere end dine hofter. Din ryg skal støttes af stolen, og skuldrene bør være afslappede. Skærmen skal være på øjenhøjde for at undgå nakkebelastning, og der bør være en armslængdes afstand fra dine øjne til skærmen.
For at sidde ergonomisk korrekt skal du justere stolen så du sidder med ret ryg og får fuld støtte, specielt ved lænden. Dine fødder skal hvile fladt på gulvet, og knæene skal være i samme højde som hofterne eller lidt lavere. Sørg for, at din skærm er i øjenhøjde og på passende afstand for at undgå belastning af nakke og øjne.
Når du anvender to skærme, bør de placeres side om side i en let buet form, så de danner en blid vinkel. Dette giver en naturlig synsvinkel og reducerer behovet for at dreje hovedet markant. Hver skærm bør være indstillet, så den øverste del af skærmen er på øjenhøjde, for at fremme en ergonomisk korrekt siddestilling.
Skærmen skal være indstillet, så den øverste del af skærmen er på øjenhøjde. Dette hjælper med at holde hovedet og nakken i en neutral position og reducerer risikoen for belastning.
Du bør sidde omkring en armslængde fra din computerskærm. Dette giver en god balance mellem at kunne se alle detaljer på skærmen uden at belaste øjnene.
Du skal have tilstrækkelig plads omkring dit skrivebord for at kunne bevæge dig frit og udføre dine opgaver komfortabelt. Det anbefales at have plads nok til at strække benene under bordet og plads til at arbejde med dokumenter og andet tilbehør på skrivebordets overflade.
Der er ikke angivet en specifik afstand fra skrivebord til væg i artiklen, men det er vigtigt at have nok plads til at kunne bevæge sig frit og tilgå alt nødvendigt udstyr. En generel anbefaling ville være at lade en lille afstand være til at lette adgangen bag skrivebordet, hvis nødvendigt.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik