Episode 2 - Den Sønderjyske Leonardo Da Vinci

Da Vinci brugte hæve sænkebord

Dansker forandrede måden, vi arbejder på med hæve sænkebordet

Nogle af verdenshistoriens største tænkere havde fanget fidusen: At det giver rigtig god mening at have et justerbart arbejdsbord, som man både kan stå og sidde ved, når man arbejder - både for den fysiske variation, men også for en mere fri udfoldelse af tankerækken.

Allerede i 1400 tallet gjorde Leonardo Da Vinci banebrydende videnskabelige opfindelser ved et justérbart arbejdsbord - sandsynligvis verdens første bud på et bord med hæve/sænke funktion.

Et andet eksempel er Thomas Jefferson, der fik specialdesignet sit skrivebord med seks ben, som gjorde det mere stabilt, når den justerbare bordplade skulle hæves og sænkes. Det var i øvrigt ved dette bord, han udformede Den Amerikanske Uafhængighedserklæring.

Lyt til episode 2 her

Inspireret af kørestol

I dag tager du for givet, at man med et tryk på knappen kan indstille skrivebordet til den ønskede højde. Og selvom Leonardo Da vinci eksperimenterede med et hæve sænkebord, var det maskiningeniøren Bent Jensen fra Als, der knækkede koden.

Inspirationen til det banebrydende bord kom fra en ganske uventet kant, da han en tilfældig aften fik besøg af en gammel studiekammerat, der sad i kørestol.

Snakken gik, og kammeraten brokkede sig over, hvor klodset kørestolen var at styre. Han savnede større bevægelsesfrihed. Mere skulle der ikke til for at aktivere Bents ingeniør-hjerne. Kreative tanker erstattede hinanden, før en pære pludselig lyste over hans hoved. Pling!

“Hvad hvis man opfandt en lineær aktuator med jævnstrømsmotor?”, spørger han sig selv.

Det er en lille maskine, der både kan få ting til at bevæge sig frem og tilbage - samtidig med, at den frit kan rotere 360 grader om sig selv.

Kimen var lagt til verdens første mekaniske hæve/sænke bord, der skulle ændre kontorlandskabet radikalt.

Kæmpe spænding - virker det?

Der skal dog gå 19 år med hårdt slid, før den første prototype skal præsenteres under stor nervøsitet. For ingen ved, om bordet virker, da en stor gruppe ingeniører samles om opfindelsen, da den skal præsenteres. Nu skal det vise sig, om opfindelsen virker, eller om Bent bliver til grin.

Hør podcasten om, hvordan Bent Jensens livsværk bliver præsenteret for verden, og hvordan den tager imod hans på det tidspunkt skøre opfindelse: Verdens første hæve/sænke bord.

Du kan høre hele den fascinerende historie om, hvordan det var en dansker, der opfandt hæve/sænke bordet, der nu findes på kontorer i hele verden i en ny podcast-serie udgivet af AJ Produkter. Her får du historierne om nogle af de største - men relativt ukendte - danske opfindere, som ændrede verden med deres opfindelser.

I podcast-serien møder du blandt andet også danskerne, der opfandt højttaleren og hjulet til kontorstolen.

Du finder hele podcast-serien “Danske Opfindere” på Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du normalt finder podcasts.