Episode 1 - Arkitekten der genopfandt hjulet

Inspirationen til verdens måske bedst sælgende hjul kom fra komplet uventet kant

Prøv lige engang at tænke tilbage på den mest udfordrende opgave, du nogensinde har fået på jobbet. Det kan du så gange med 1.000

Du skal udtænke et nyt hjul til kevi-kontorstolen. Et der virker.”
 
Med et skævt smil svarede Jørgen.

“Nåh, så bare genopfinde hjulet, mener du?”

I 1965 sad arkitekt Jørgen Rasmussen ved sit arbejdsbord hos kontormøbelproducenten Kevi. Her var han specialiseret sig i at designe moderne kontorstole - blandt andet den stilrene kevi-kontorstol - men det var alligevel en opgave lidt ud over det sædvanlige, som Kevi-direktøren Bent Harlang den dag stak hovedet ind og smed på hans bord.

Lyt til episode 1 her

Charles Darwin satte hjul på stolen

Vi tager lige et elegant spring tilbage til 1800 tallet. For allerede dengang var århundredets mest berømte naturforsker, Charles Darwin angiveligt den første til at tilføje hjul til sin arbejdsstol. Hjulene gjorde det lettere for ham at bevæge sig rundt i sit laboratorium og nå forskellige genstande.

Sidenhen udviklede hjulet til kontorstolen sig konstant, men det var stadig en kluntet udgave, der ofte satte sig fast, dengang Jørgen fik opgaven: At revolutionere hjulet.

Guddommelig inspiration

Jørgen Rasmussen gik i tænkeboks. Han begyndte at sætte nye ideer sammen og brugte adskillige uger på at finde frem til en lang række udkast, der alle i sidste ende var ubrugelige. 

I dyb frustration lænede han sig en dag opgivende tilbage med blikket ud af vinduet. Og her fik han knivskarp inspiration til at knække nødden.

Pludselig vidste han, hvordan han skulle udforme det lille hjul, og inden han gik hjem, lagde han et stykke papir på direktørens skrivebord. På billedet var der en tegning af et enkelt konstrueret dobbelt-rullende hjul.

Med sirlig skrift havde Jørgen i venstre side nedfældet:

 “Kevi-hjulet”

I en ny podcastserie udgivet af AJ Produkter, får du historierne om nogle af de største - men relativt ukendte - danske opfindere. I dette afsnit kommer vi helt tæt på arkitekt, Jørgen Rasmussens udfordringer med at skabe kevi-hjulet, der i dag findes på kontorstole verden.

Herudover kan du blandt andet høre, om danskerne, der opfandt højttaleren og hæve/sænke bordet.

Du finder hele podcast-serien “Danske Opfindere” på Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du normalt finder podcasts.

 

Lyt til 1. episode her