Tips fra HR-eksperten: Hybridkontor

Tips fra HR-eksperten: Hybridkontor

Hvad betyder det at arbejde på hybridkontor?

Hybridarbejde vil sige at du delvist arbejder hjemmefra, fra en anden fjernarbejdsplads eller inde på selve kontoret. Du vælger selv, hvordan du veksler mellem de steder, du vil arbejde. Det hybride kontor er ikke et spørgsmål om enten eller men derimod om både og. Det er dine behov der afgør, hvor dit kontor skal være. Indimellem er det bedst at arbejde hjemme, nogle gange på kontoret og andre dage kan være bedst på en café eller i et kontorfællesskab. Grænsen mellem fysisk og digital tilstedeværelse er flydende, og fordelene kan være mange: fra øget frihed og mindre pendlertid til lavere husleje og mere tilfredse medarbejdere.   

Hvilke fordele og udfordringer har du oplevet ved hybridarbejde?

Fordele
Det hybride kontor betyder fleksibilitet for både medarbejdere og arbejdsgivere. Medarbejderne får større frihed til at vælge, hvor de helst vil bo og arbejde, når de selv kan bestemme stedet. Forhold der kan gøre det nemmere at få hverdagen til at hænge sammen. Derudover kan det mindre lokalebehov også have en positiv effekt på virksomhedens omkostninger.

At kunne tilbyde en vis form for fleksibilitet er nødvendigt for at være en attraktiv og konkurrencedygtig medarbejder. Selv at kunne vælge, hvor man vil arbejde er vigtigt for mange mennesker, når de leder efter et nyt job. Det vil også betyde, at du kan rekruttere medarbejdere fra hele landet eller endda verden.
 
Udfordringer
Det kan være en udfordring at inkludere alle – uanset, hvor medarbejderne befinder sig fysisk. Det kræver gode rutiner for kommunikation og beslutningsprocesser, og derfor er det også vigtigt at sørge for god, stabil teknologi, så det ikke går ud over de sociale aspekter.

IT-sikkerhed er vigtigt. I takt med at hybridarbejde udbredes, bliver det endnu vigtigere at overveje sikkerheden.

Undersøgelser viser, at lønstigninger og andre fordele risikerer at gå til dem, der er til stede på kontoret, og derfor er mere synlige for både lederen og de andre medarbejdere. Vær derfor opmærksom på, at alle behandles ens.

Misbrug og psykisk sygdom er sværere at opdage, når medarbejderen ikke er på kontoret regelmæssigt.

Lederens rolle vil ændre sig i takt med, at arbejdsmetoderne udvikler sig. Man skal turde give slip på kontrol og micromanagement, og i stedet have en klar politik for, hvordan arbejdet skal udføres.

Som leder bliver man i højere grad moderator for teamarbejdet end en person, der kontrollerer og styrer. Det er vigtigt at være ekstra opmærksom, når man ikke møder alle på daglig basis.
 

Hvordan er denne arbejdsmåde indført? (hjemmearbejde, frit valg af arbejdssted, fleksible arbejdstider etc.)

Hybridarbejde er ikke en ny opfindelse, men er nu blevet mere almindeligt. I praksis betyder det, at medarbejderne arbejder hjemmefra eller andetsteds i et par dage og fra kontoret et par dage om ugen. De samme regler, rutiner og politikker bør gælde uanset arbejdsplads. Hvis dette ikke er tilfældet, bør der indgås aftaler fra gang til gang.


Dit bedste tip til hybridarbejde? 

At have en velovervejet plan!

Lederen og medarbejderne skal gennemgå betingelser og i fællesskab udarbejde en aftale om hybridarbejdet, og hvad det indebærer. Lav retningslinjer for hybridkontoret ift. hvor ofte man skal være på kontoret, hvad der gælder ved sygemelding, hvordan man sikrer, at alle ikke er til rådighed "hele tiden”, hvordan man sikrer, at alle er med, hvordan og hvad man skal lave på kontoret.

Lederen og medarbejderne har et fælles ansvar for at sikre, at arbejdsmiljø, IT-sikkerhed mv. er tilfredsstillende på de forskellige arbejdssteder. Vær også opmærksom på gældende forsikringer. 

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik