Sådan skaber du en sikker arbejdsplads

En sikker arbejdsplads kan indebære mange forskellige ting. Det kan omfatte alt fra informationssikkerhed og sikkerhed mod industrispionage til et sikkert arbejdsmiljø og gode lydniveauer. Her giver tre eksperter tips til, hvad du skal tænke på for at skabe en sikker arbejdsplads. 

 

Jonas Hurtigh Grabe, fra konsulentfirmaet Veldhoen, holder foredrag om det moderne kontor og et moderne arbejdsmiljø. Jonas mener, at man hovedsageligt skal tage udgangspunkt i den individuelles behov, når der skal skabes et sikkert kontor.
– Alle er forskellige og har forskellige behov, hvilket betyder, at der ikke findes noget multifunktionsværktøj, der virker for alle. Derfor bør et kontor tilbyde forskellige miljøer og i den forbindelse bringe naturlig bevægelse ind på kontoret.

Støj er det største problem

Arbejdslivsforsker Susanna Toivanen studerer forholdet mellem arbejde og sundhed på arbejdspladsen. Hun mener, at der er mange uidentificerede risici, der skal overvejes, når man planlægger nye kontorer. Risici som øget levetid og dermed arbejde i en højere alder, samt hvordan hørelsen kan forværres over tid. 
– En faktor, der påvirker medarbejdernes sundhed på kontoret, er støj. Denne faktor har en tendens til at blive glemt, hvilket er uheldigt. Især fordi forskning viser, at lige netop støj kan være det største problem i et kontorlandskab, mener Susanna.
Der findes mange moderne løsninger til reducering af lydniveauet på arbejdspladsen, lydabsorbenter til kontoret og støjskærmvægge, der dæmper og absorberer uønsket støj eksempelvis på værkstedet.
– Støjskærmvægge kan afskærme maskiner og dermed dæmpe lyden lokalt. Disse typer af skærme har eksisteret i lang tid, men de er blevet mere og mere populære i takt med et øget fokus på trygge og sikre arbejdsmiljøer, konstaterer Henrik Lindén, produktchef hos AJ Produkter.

 

Større fokus på beskyttelsesudstyr

En tendens på markedet lige nu er et øget fokus på mobile afspærringer og beskyttelsesudstyr.
– Kontorer og industrimiljøer bliver mere og mere mobile og det er derfor også nødvendigt, at beskyttelsesudstyret er det. Der findes mange forskellige produkter til forbedring af arbejdsmiljøet og vi hjælper gerne med rådgivning, hvis du er i tvivl, fortæller Henrik.
Generelt set lægger Henrik vægt på, at det er vigtigt at sørge for, at alle på arbejdspladsen tager ansvar for arbejdet vedrørende arbejdsmiljøet og ikke kun stoler på en potentiel sikkerhed. Enkle ting at undersøge på arbejdspladsen er, om farligt maskineri eller udstyr er mærket med advarselstape. Glatte gulvflader og trapper skal forsynes med skridsikker tape og beskyttelsesprofiler skal monteres på bjælker for ikke at slå hovedet på dem. I kontormiljøer er det primært støj og lydniveauer, der er udfordringen. Til dette formål findes der lydabsorbenter, der også er udviklet meget designorienteret i de senere år.
– Det handler om at få alle medarbejdere til at føle sig ansvarlige for deres arbejdsmiljø. Dette gøres med en engageret og motiveret arbejdsstyrke. En god virksomhedskultur sætter grundlaget, opsummerer Henrik.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik