Den ergonomiske arbejdsplads – lige foran dig

Den ergonomiske arbejdsplads – lige foran dig

Det kan let ske, at vi sidder fremadlænet med krum ryg og spændte skuldre på kontoret. I de fleste tilfælde medfører det intense smerter i kroppen. En god kontorstol og den rigtige højde på skrivebordet lægger et godt fundament for en ergonomisk arbejdsstilling. Derudover findes der en lang række forskelligt tilbehør til skrivebordet, der er tilpasset til at aflaste muskler og led i nakke, skuldre, underarme og ben.

Stol med armlæn og hjul

En god stol er alfa og omega, når man arbejder på kontor. Vælger derfor en behagelig arbejdsstol med mange justerbare dimensioner. Hvis stolen er udstyret med hjul og armlæn, bør disse bruges. Armlæn, der kan justeres i højden og til siden, er gode. Ideelt set skal armlænene sidde tæt på kroppen, så du ikke behøver at flytte armene udad for at hvile dem. Lige under albuerne er en god højde for ikke at spænde i skuldrene. En stol med hjul gør det lettere at nå genstande ved arbejdsstationen uden at skulle strække sig. Husk, at hjulene skal tilpasses efter underlaget; hårde hjul til bløde gulve og bløde hjul til hårde.

Hæve-/sænke skrivebord
Sørg for at undgå at belaste kroppen på en skadelig måde, der gør ondt. Dette gør du blandt andet ved at sidde ordentligt og skifte mellem at sidde og stå. Det er godt at variere belastningen af forskellige muskelgrupper i løbet af arbejdsdagen, men det er også vigtigt at give tid til hvile og afbræk. Det gælder både hjerne og muskler. Et hæve-/sænkebord er ideelt for at kunne tilpasse arbejdspladsen til både stående og siddende arbejde.

Monitorarm
Computerskærme bør placeres i omtrent en armlængdes afstand, og dens øverste kant skal være på linje med øjnene. På den måde rettes dit blik lidt nedad, og du bliver ikke så tør i øjnene. Er skærmen for højt oppe, kommer vi let til at ændre hovedets position og løfter hagen for at kunne se nedad, hvilket fører til en dårlig siddeposition og smerter i nakke og skuldre. For at opnå god ergonomi kan du anvende en monitorarm, der kan justeres i højden og til siden samt vinkles og flyttes fremad eller bagud. På den måde bliver det også lettere at indstille skærmen efter brugeren.

Dokumentholder
Det er ikke helt ualmindeligt, at der skal læses en del papirer mellem computerarbejdet. Placér en dokumentholder mellem tastatur og computerskærm for lettere at læse på papir uden at sidde med bøjet nakke. Så kan du flytte blikket frem og tilbage mellem papir og skærm uden at anstrenge nakkemusklerne.

Underarmsstøtte
Underarme og håndled bør ligge eller hvile på bordet, så håndleddene kan slappe af. Anvend en underarmsstøtte for nemt at opnå denne ergonomiske stilling ved computerbrug. Den passer lige så godt til tynde tastaturer som lidt tykkere, og forhindrer, at håndleddene vinkler opad. Den hjælper dig også med at aflaste dine arme, så du ikke bliver træt i skuldrene og kan slappe af i musklerne.

Fodstøtte
Når du sidder ved skrivebordet bør du kunne nå gulvet for at lindre trykket på lårene. Afhængigt af stol og skrivebord er dette ikke altid muligt, men så kan du anvende en fodstøtte. Fodstøtten skal kunne justeres i højden og vinkles efter fødderne for altid at give den rigtige støtte. Det kan hjælpe dig med at få en bedre og mere ergonomisk siddestilling, så muskler og nerver i knæene ikke kommer i klemme. Derudover er det også meget behageligt.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik