10 råd - sådan tager virksomheden et socialt ansvar

10 råd - sådan tager virksomheden et socialt ansvar

Tager jeres virksomhed et socialt ansvar og hjælper folk, der står udenfor arbejdsmarkedet? Der findes støtteordninger til virksomheder, der gerne vil hjælpe udsatte. Og der findes mange, som rigtige gerne bare vil i gang med at arbejde.
Mange mennesker står uden for det danske arbejdsmarked - ikke fordi de ikke kan udføre et arbejde, men fordi de måske ikke lige kan gøre det i de konventionelle 9-17 rammer, som de fleste af os arbejder indenfor.  

Det kan fx være soldater, der har været udsendt i krig, og som nu er ramt af PTSD. Det kan være, at man døjer med angst og derfor har behov for nogle særlige hensyn. Eller det er måske en udlænding, som ikke mestrer dansk.  

Det fortæller Ea Nielsen, der er souschef ved Cabi - en organisation med formålet at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Den hjælper jobcentre og virksomheder med at ansætte dem, der ikke lige passer ind i de klassiske kasser.
   
“Der er rigtig mange ressourcer og kompetencer derude, som bare kræver nogle lidt andre rammer på jobmarkedet. Det arbejder vi på at oplyse omkring,” fortæller hun.
En person i jakkesæt holder en papirfigur med mennesker i forskellige farver der står i rundkreds

En kæmpe bonus for mange 

Der findes flere fordele i at kigge lidt udover de sædvanlige kriterier, når man ansætter og måske lige gøre en ekstra indsats som virksomhed, fortæller Ea Nielsen. “For det første, så får man en medarbejder, der rigtigt gerne vil arbejde. For det andet findes der forskellige støtteordninger, og for det tredje, tager man som virksomhed et socialt ansvar, når man giver en håndsrækning til de mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. Det betyder utrolig meget for de mennesker," siger hun og tilføjer. 
“Mange oplever, at det er en kæmpe bonus at ansætte lidt udenfor den gængse arbejdsstyrke. Og i øvrigt gør man også sig selv en tjeneste, da man får nogle super motiverede medarbejdere, der ønsker at gøre det godt.”  

FAQ

Socialt ansvar refererer til virksomheders og organisationers forpligtelse til at handle på en måde, der har en positiv indvirkning på samfundet. Det omfatter indsats for at fremme miljømæssig bæredygtighed, etik i forretningspraksisser, god arbejdsforhold, og engagement i lokalsamfundet. Formålet er at bidrage positivt til samfundets sociale, økonomiske, og miljømæssige velbefindende.
Et socialt engagement refererer til en person, gruppe eller organisations aktive deltagelse i at fremme sociale forbedringer og bidrage til samfundets velstand. Dette kan omfatte frivilligt arbejde, støtte til sociale årsager, deltagelse i samfundstjeneste, eller at arbejde for at løse sociale problemer.
Virksomheder kan bidrage til socialt ansvar ved at skabe inkluderende arbejdsmiljøer, ansætte personer med beskæftigelsesbarrierer, deltage i lokalsamfundsprojekter, implementere bæredygtige praksisser, og støtte velgørenhedsorganisationer. Ved at fokusere på disse områder, kan virksomheder ikke kun forbedre deres eget image, men også gøre en positiv forskel i samfundet.
Virksomheder kan hjælpe arbejdsløse ved at tilbyde praktikpladser, uddannelsesprogrammer, og mentorordninger, der forbereder dem til arbejdsmarkedet. De kan også oprette særlige ansættelsesprogrammer rettet mod langtidsledige og samarbejde med lokale jobcentre for at identificere og støtte potentielle kandidater. Dette bidrager til at skabe nye jobmuligheder og hjælper med at nedbryde barrierer for beskæftigelse.
At ansætte udsatte personer kan bidrage til virksomhedens sociale ansvar, skabe en mere inkluderende arbejdskultur, og udnytte et bredere spektrum af talenter og perspektiver. Det kan også forbedre virksomhedens image og relationer i samfundet, samt give adgang til støtteprogrammer og økonomiske incitamenter.
For at skabe et inkluderende arbejdsmiljø kan virksomheder fremme mangfoldighed og inklusion gennem politikker og praksisser, der værdsætter forskelligheder. Dette inkluderer at tilbyde lige muligheder for alle, støtte tilpasningsdygtighed og læring, samt at sikre, at alle føler sig hørte og værdsatte. Aktiv lytning, mangfoldighedstræning og opbygning af en kultur, hvor forskelligheder fejres, er nøgleelementer.