Hvad er ledelse? Leder og chef er ikke altid den samme

Hvad er ledelse? Leder og chef er ikke altid den samme

Ledelse handler om at motivere mennesker, skabe klarhed om organisationens retning og opnå en fælles indsats. Lederskab udøves ofte som en del af en lederrolle, men det er ikke altid tilfældet. Projektledere, supervisorer, teamledere og lærere er eksempler på fagfolk, der udviser lederskab. Der findes adskillige ledelsesstile og teorier, der er baseret på omfattende studier. Den mest populære ledelsesfilosofi har ændret sig over tid, og i dag er situationsbestemt ledelse og transformationsledelse to almindelige modeller.

Som en familieejet virksomhed, der opererer på 21 markeder, er vores fokus altid på at udvikle vores egne ledere. Samtidig har vi i 45 år også samarbejdet med iværksættere og virksomhedsledere. Lad os  være med til at skabe den optimale arbejdsplads for dig og bidrage til din indsigt i ledelse.


Hvad betyder lederskab?

Lederskab indebærer at samarbejde med andre mod et fælles mål. Tydelig kommunikation om vision og mål er afgørende for at sikre, at hele teamet eller afdelingen arbejder i samme retning og for at reducere risikoen for misforståelser. Uanset hvilken ledelsesmodel der anvendes, er kommunikation af stor betydning for effektivt lederskab.

Det handler ikke kun om, hvad der skal gøres, men også hvordan det skal gøres. For at opnå de fastsatte mål er det afgørende at have de nødvendige ressourcer til rådighed. Hvis der mangler materialer, specialiserede færdigheder, værktøjer eller hvis virksomhedens IT-miljø ikke fungerer tilfredsstillende, kan det være svært for selv det mest motiverede team at udføre arbejdet som ønsket.

Fælles lederskab

Hvis din opfattelse er, at det ultimative lederskab kun kan være hos én udpeget person, bør du overveje det en ekstra gang. Delt lederskab er nemlig en mulighed med flere fordele. Når to eller flere personer deler lederskabet, fordeles arbejdsbyrden, som måske er for overvældende for én enkelt person. Muligheden for at diskutere og løse vanskelige opgaver sammen kan være meget berigende, da udveksling af idéer ofte resulterer i at nye idéer blomstrer frem.

For at et delt lederskab kan fungere, er det vigtigt, at folk arbejder godt sammen. Upartiskhed og fælles værdier danner et solidt fundament for effektivt samarbejde. Mange finder det gavnligt ikke at skulle bære hele ansvaret alene. Sommetider er styrke ikke at være alene, men det betyder ikke automatisk, at to ledere skaber dobbelt så gode resultater.

To kolleger ser på en computer sammen
Lederskab er en rejse, ikke en destination. Så det er vigtigt for ledere at blive ved med at udvikle deres teams - og sig selv! Det er derfor, jeg elsker at arbejde hos AJ, da der er masser af muligheder for, at alle kan vokse.
David Bray, vice vd hos AJ Produkter

Udfordringer i forbindelse med hybridarbejde

Efter pandemiens restriktioner og den udbredte implementering af hjemmearbejde er hybridarbejde blevet en permanent del af arbejdslivet. Men den skiftende karakter af arbejdet påvirker også lederrollen. Når ikke alle medarbejdere er fysisk til stede på kontoret hver dag, reduceres den sociale interaktion, og de vigtige samtaler i kaffepausen går tabt. Vigtig information, der normalt deles under uformelle møder, når måske ikke frem til dem, der arbejder eksternt.

I denne artikel kan du læse om flere vigtige aspekter, som du bør være opmærksom på i forbindelse med hybridarbejde.


Som det ofte er tilfældet med forandringer, er succesen afhængig af, hvor godt organisationen tilpasser sig de nye forhold. Når arbejdsforholdene ændrer sig, kan det være en god idé at revidere kontormøbler og konferencelokaler. Ved at udvikle en strategi for digital kommunikation og samarbejde kan hybridledelse faktisk fungere endnu bedre end den traditionelle tilgang, hvor alle er på kontoret hver dag.

Læs også: Gør kantinen til et kreativt sted

To kolleger står sammen på et lager ved en palleløfter

Aktiv og passiv destruktiv ledelse

En destruktiv ledelsesstil kan have ødelæggende konsekvenser for medarbejderne. Et negativt og destruktivt arbejdsmiljø kan påvirke både medarbejderes trivsel og præstationer. Aktiv destruktiv ledelse indebærer ekstreme krav og trusler, og nogle gange endda forskellige former for afstraffelse. Passiv destruktiv ledelse indebærer, at lederen er utilgængelig, og at opgaver og ansvar er uklare. Dette skaber usikkerhed blandt medarbejderne.

Formelle og uformelle ledere

Eksempler på stillinger, der kan indebære en formel lederrolle, inkluderer chefer, projektledere og supervisorer. En supervisor, der er udpeget som leder i organisationen, har ansvaret for at fremme arbejdet ved at engagere og motivere medarbejderne.

Uformelle ledere har ikke en formel lederposition, men de har stadig stor indflydelse på arbejdspladsen. Gennem påvirkning af deres kollegers holdninger og adfærd kan de opnå en vis skjult magt. Desværre kan det i værste fald føre til mobning og negative intriger. For at undgå uformel ledelse er det afgørende at have en tydelig og velfungerende formel ledelse.

Hvad kendetegner en god leder?

Der er nogle former for lederadfærd, som har vist sig at være effektive til at få medarbejderne til at føle sig godt tilpas og præstere godt på arbejdet. Disse fire råd kan hjælpe dig med at udvikle og forbedre dine lederegenskaber:

  • Udvis altid positivitet, når du taler om mål og visioner. Lad din entusiasme være smittende.
  • Vær et godt eksempel på arbejdspladsen og vær den leder, du selv gerne vil følge.
  • Vis omsorg for dine medarbejdere og anerkend deres indsats.
  • Opfordr til innovation for at skabe et kreativt arbejdsmiljø.
To kolleger har en uformel samtale med deres leder

Ledelsen skal skabe de rigtige betingelser

En leder, der ikke er korrekt forberedt til at udføre sin opgave, vil have vanskeligheder med at fungere som en effektiv leder, uanset hvor velegnet vedkommende er til rollen. Chefios-projektet var et samarbejde mellem Göteborgs Universitet og flere kommuner i det vestlige Sverige og havde fokus på ledelsesarbejdet i de kommunale institutioner. Resultaterne af projektet afslørede, at visse organisatoriske strukturer påvirkede ledernes arbejdssituation.

Disse inkluderede:

  • En tydelig og veldefineret lederopgave.
  • Antallet af medarbejdere pr. leder.
  • Adgang til passende administrative støtteressourcer.
  • Mulighed for dialog om budget, drift og personale.

Hvad er forskellen på chefer og ledere?

Chef og leder er ikke nødvendigvis synonyme begreber, selvom en chef også kan være en leder. Men hvad er forskellen mellem de to? Her er nogle generelle forskelle. Specifikke ansvarsområder inkluderet i lederrollen kan variere mellem forskellige arbejdspladser og organisationer, samt den konkrete lederstilling.


Lederens rolle

  • Fremmer både egen og teamets udvikling
  • Motiverer og engagerer sit team
  • Vejleder og driver arbejdsprocessen fremad
  • Inspirerer til selvstændigt arbejde
  • Vælger en langsigtet tilgang


Chefens rolle

  • Besidder en formel position
  • Har særlige beføjelser i organisationen
  • Ansvarlig for personale
  • Har budgetmæssigt ansvar
  • Træffer vigtige beslutninger
Medarbejdere lytter til deres chef til et møde i et mødelokale

Forskellige ledelsesstile

Her er eksempler på syv almindelige ledelsesstile. Det er en fordel at kende til de forskellige metoder, for ikke alle organisationer er ens. Det, der fungerer for én virksomhed, kan være helt forkert for en anden. Frem for alt er mennesker individer, og det gælder selvfølgelig både lederen og medlemmerne af arbejdsteamet.

  • Agilt lederskab - hurtigt omstilling: En agil leder giver sine ansatte frihed og støtter dem i at tage initiativ og træffe egne beslutninger. Agilt lederskab fokuserer på at tilpasse sig hurtige forandringer. Dette skaber en atmosfære, der fremmer kreativitet og innovation.
  • Coachende lederskab - supervisoren: En coachende leder hjælper medarbejderne med at udvikle deres færdigheder og præstationer ved at give feedback, stille spørgsmål og tilbyde vejledning. På den måde opmuntrer lederen medarbejderne til at tage ansvar for deres egen udvikling.
  • Situationsbestemt ledelse - behovsbaseret: Lederen tilpasser sin adfærd til de specifikke omstændigheder i en situation. Situationsbestemt ledelse kan være en balance mellem at være autoritær eller delegerende, afhængigt af behovene i en given situation.
  • Transformativt lederskab - forandring: Her taler vi om at udfordre og ændre organisationens eller virksomhedens nuværende tilstand. Med en klar vision kan en transformativ leder opmuntre en organisation til at indtage en mere innovativ og frisk tilgang til forretningen.
  • Pædagogisk ledelse - læreren: En pædagogisk leder fungerer som lærer og hjælper sine medarbejdere med at udvikle nye færdigheder og ny viden. Pædagogisk ledelse er at fortælle medarbejderne, hvad der kræves af dem, og hvordan de skal nå målene.
  • Tillidsbaseret ledelse - tillid: Tryghed, ansvar og frihed er vigtige ord i tillidsbaseret ledelse. Her skaber lederen et miljø, hvor medarbejderne føler sig trygge og stoler på lederens beslutninger og retning. Medarbejderne får meget ansvar og frihed, og lederen viser ægte interesse og bekymring for dem.
  • Karismatisk ledelse - den visionære: Karismatiske ledere skaber entusiasme hos deres medarbejdere og får dem til at følge visionen og målene til dørs og arbejde hen imod dem. Karismatisk ledelse er afhængig af lederens personlighed og karisma for at inspirere og motivere medarbejderne.

FAQ

Gode lederegenskaber inkluderer evnen til at kommunikere klart, inspirere og motivere holdet, demonstrere empati og lytteevne samt have evnen til at træffe beslutninger baseret på viden og erfaring.
Der findes en bred vifte af ledelsesfilosofier. Her er nogle af de mest almindelige: agil, coachende, pædagogisk, transformativ, situationsbestemt, tillidsbaseret og karismatisk.
Ledelse refererer til positionen og ansvarsområdet for at styre en organisation eller et team. Lederskab henviser til evnen til at påvirke og inspirere andre til at arbejde mod fælles mål, uanset om man har en formel lederrolle eller ej.
I tider med forandring kan transformationsledelse med en klar vision være den rigtige tilgang, eller agil ledelse, der fokuserer på tilpasning og hurtig forandring.
God ledelse er vigtig, da den skaber en produktiv arbejdskultur, motiverer medarbejderne til at yde deres bedste, øger trivslen og engagementet, samt fører til bedre resultater for organisationen som helhed.
Personlig ledelse handler om at lede sig selv på en effektiv og autentisk måde. Det indebærer selvrefleksion, selvstyring og personlig udvikling for at opnå personlig vækst og maksimere ens potentiale som leder.
En manager er en person, der har ansvar for at styre og koordinere arbejdet i en organisation eller et team. En chef er en person, der har en højere position og beføjelse til at træffe beslutninger og lede andre. I praksis bruges termerne ofte om hinanden, men der kan være forskelle i graden af ansvar og beføjelser mellem en manager og en chef.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik