Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter

Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter

Det er rift om de unge talenter på arbejdsmarkedet, og du skal stå tidligt op for at få dem i folden. Gitte Hald ejer et rekrutteringsfirma og giver her 9 tricks til at tiltrække yngre, dygtige kandidater
Unge medarbejdere sidder på et kontor og er glade

Kunsten at tiltrække og fastholde unge talenter

Det er en kæmpe udfordring for virksomheder at finde den helt rette kandidat til en given stilling. Det er ikke blot at formulere et jobopslag og så vente på, at den rigtige ansøger lige kigger forbi.  
 
I dag er det i langt højere grad et spørgsmål om, at der findes et match mellem kandidaten og virksomheden end tidligere. Og det er en kunst både at tiltrække og beholde de unge talenter i virksomheden, for de stiller nogle helt andre krav, end de gjorde for blot 10 år siden, fortæller Gitte Hald.  
 
Hun er indehaver af rekrutteringsbureauet Hald HR Consulting. Hun er specialist i værdibaseret rekruttering og rekrutterer og headhunter kandidater til en lang række danske virksomheder.

Gitte Halds 9 tips til at ansætte og beholde yngre kandidater

Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 1
1. Analysér jeres egen virksomhedskultur 

Før I overhovedet går i gang med rekruttering, er det måske tid til at kigge lidt på den nuværende virksomhedskultur og sikre, at der er overensstemmelse mellem kultur og strategiske intentioner. Er der match mellem virksomhedens kultur og medarbejdernes værdier, og omsættes virksomhedens værdier til handlinger? Har I tydelige og fælles mål. Og har I det i øvrigt sjovt, mens I arbejder? 
Når kulturen er syretestet, er I klar til at gå i gang med rekrutteringen. 
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip
2. Sæt dig ind i aldersgruppen, og foventningsafstem 

Vær bevidst om egen generations-bias. Og så gør en smule selvironi sjældent skade. Kandidaten har højest sandsynligt et andet mindset end dig selv. Sæt dig ind i det - hvad er motivationen, værdier og forventninger, og kan han/hun indgå i et homogent team? Gør ingen antagelser, og forventningsafstem så vidt muligt med kandidaten. 
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 3
 3. Anerkend krav til work life balance 

Vi har oplevet noget nær en revolution i arbejdsmentaliteten i løbet af de seneste år, og unge kandidater stiller nogle helt andre krav til deres arbejdsrammer end tidligere. En analyse fra 2022 viser fx, at fleksible arbejdstider er det tredje vigtigste for en god arbejdsplads for medarbejderne - kun overgået af løn og gode kolleger. Så hjemmearbejdsdage skal være en mulighed.  
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 4
4. Kig ud over kompetencer 

Man siger normalt, at man hyrer på kompetencer og fyrer på adfærd. Man kigger simpelthen ikke ud over kandidatens CV, selvom det personlige er et afgørende parameter, når man skal arbejde sammen. Kompetencer kan tillæres – det kan god adfærd ikke. Gør dig ekstra umage for at sikre, at kandidaten og virksomheden er et fint match - og det går begge veje.   
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 5
5. Tilbyd efteruddannelse 

Mange unge kandidater har en plan om at gøre karriere og vil nødigt ansættes et sted, hvor de ikke kan se et potentiale for udvikling. Tilbyd derfor at lave en udviklingsplan med efteruddannelse og eventuelle muligheder for avancere i virksomheden. Det giver god mening at investere i medarbejderen. Skab stolthed blandt medarbejderne, gør arbejdet meningsfuldt, og styrk medarbejdernes tro på egne evner. 
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 6
6. Lok med udlandet 

Har virksomheden afdelinger i udlandet, kan det være en ekstra gulerod for kandidaten at blive udstationeret i et andet land. Det er et plus for mange unge mennesker at komme ud at arbejde i fremmede kulturer.  
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 7
7. Brug de rigtige til at ansætte – sæt holdet 

Virksomheder kan have en tendens til at lade en ældre og højt rangerende chef stå for hele ansættelsesprocessen. Det kan måske være en fejl, da generationskløften kan være for stor, så begge parter bliver skræmt væk. Det kan være, der er yngre medarbejdere, som bedre forstår de unge kandidater. Det er en overvejelse værd.   
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip
8. Vær nysgerrig på de unge kandidater 

De yngre generationer er ikke skolet med en top-down autoritet. Mød dem derfor i øjenhøjde, og vær åben for, at virksomheden kan lære noget af dem. De vil tages alvorligt og anerkendes, og det kan ende med at blive win-win for begge parter.   
Headhunteren: Sådan tiltrækker du unge talenter - tip 9
9. Add on i lønpakken 

Sørg for at I matcher på løn, så I ikke halter efter konkurrenterne. Tilbyd evt. ekstra fryns oven i lønpakken. Det kan fx være flekstid, god pensionsordning, fitnessfaciliteter, tøjrens eller en high end kantine, hvor man kan få take away med hjem - typisk de små ting, der letter hverdagen. 

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik