Skolemøbler, der gør en forskel - opbygning af et velfærdssamfund i mikroformat

Skolemøbler, der gør en forskel - opbygning af et velfærdssamfund i mikroformat

I et af verdens fattigste lande har en lille landsby gjort bemærkelsesværdige fremskridt i de seneste år. Pauline Conde har været med på turen. Hun startede som børnehaveklasselærer og leder nu en skole med 450 elever, sundhedscentre, infrastrukturprojekter og flere virksomheder.
- "Det er den yngre generation, der er drivkraften bag forandringerne", siger hun.
Et nyt klasseværelse hos en skole i Burkina Faso med hjælp fra AJ Produkter
I hjertet af Burkina Faso, mindre end en times kørsel øst for hovedstaden Ouagadougou, ligger en lille landsby, der har fanget opmærksomheden fra landets myndigheder og ministre. Nakamtenga, som landsbyen hedder, har udviklet sig til at være et eksemplarisk samfund i et land uden et velfærdssystem og med en betydelig andel af analfabeter.

Historien begynder tilbage i 2001, da kvinderne i Nakamtenga indser, at de har brug for en børnehave for deres børn. Hvad der startede som et ønske om en simpel børnehave er i dag blevet til meget mere. Efter mere end 20 år har Nakamtenga opnået utrolige resultater og kan nu prale af et sundhedscenter, en tandlægeklinik, et blomstrende landbrug og adskillige virksomheder. Men landsbyens stolthed er uden tvivl skolen, der huser hele 450 elever fra børnehaveklasse til grundskole, mellemtrin og gymnasium.

Pauline Conde, den lokale driftsleder for Yennenga Progress-færdighedsnetværket, har været vidne til hele denne utrolige udvikling. Hun startede sin rejse som børnehaveklasselærer på det allerførste center i Nakamtenga tilbage i 2001. For hende er skolen af uvurderlig betydning, da den giver børnene en solid grunduddannelse og fremtidsmuligheder.

"Ord kan næsten ikke beskrive, hvor vigtig skolen er for Nakamtenga. Det er gennem uddannelse, at børnene får mulighed for en bedre fremtid, og det giver os håb", siger Pauline Conde stolt.
Skolebørn rækker hånden op. De sidder i deres klasseværelse i Burkina Faso, som AJ Produkter har være med til at indrette
En skoleklasse i Burkina Faso har undervisning i deres lokale, som AJ Produkter har indrettet

Lokale kræfter transformerer landsbyen

Gennem årene er der sket en social forandring i landsbyen, hvor forældrene nu værdsætter uddannelse højere. Derudover er kønsfordelingen blevet mere jævn. Da den første børnehave åbnede, var der primært drenge til stede.

"Mange af forældrene blev selv nægtet adgang til skolegang i deres ungdom. Men i dag er det tydeligt, hvordan børnene udvikler sig, og vi har en lang række af børn, der ønsker at starte," udtaler Pauline Conde.

Stina Berge, generalsekretær i Yennenga Progress, ser skolen som centrum for et program, der omfatter hele landsbyen og strækker sig ud over dens grænser. Formålet er at skabe bæredygtige samfund med et solidt fundament i lokal iværksætterkultur.

"Vi fokuserer på alle 17 af FN's globale udviklingsmål og arbejder med at opfylde dem på lokalt niveau. Det handler ikke kun om uddannelse, men også om at sikre adgang til rent vand og energi, opbygge infrastruktur og arbejdspladser samt etablere organisation og lederskab for at sikre bæredygtighed," siger hun.

"Når børnene starter i vores skole, er mange af dem underernærede. Her får de mindst ét næringsrigt måltid, hvilket har en betydelig indvirkning på deres vækst, udvikling og modstandsdygtighed over for sygdomme," forklarer hun.

I hjemmet taler de fleste mennesker Mooré-sproget. Dog er skolesproget i Burkina Faso fransk.

"Vi følger selvfølgelig den lokale læseplan, men vi har ladet os inspirere af svensk pædagogik. Vi lægger vægt på nysgerrighed og kreativitet, hvilket adskiller os fra traditionelle skoler, der er baseret på en fransk hierarkisk model."

Fra Norden til Nakamtenga

En anden forbindelse til Sverige er de møbler, der findes i skolen. Alle klasseværelser er udstyret med bænke, stole og metalskabe fra AJ Produkter, som har samarbejdet med Yennenga Progress siden 2012.

"Det er let at donere penge, men vi ønsker at kunne følge op og vide, at vores indsats gør en forskel. Det er også en win-win-situation, da Yennenga Progress har et godt netværk, der har hjulpet os på forskellige måder," siger Fredrik Hentz, der har ledet AJ Produkters projekt i Nakamtenga.

I et land som Burkina Faso, der har begrænset industri og ingen skove, er det udfordrende at finde og producere gode og ergonomiske møbler lokalt. Når man vælger funktionelle møbler, skal man også tage højde for det konstante lag af rødt støv samt den ekstreme luftfugtighed om sommeren og den ekstremt lave luftfugtighed om vinteren.

Samtidig er det en udfordring at sende møbler fra Norden til Vestafrika. Det tager 2-3 måneder, før forsendelsen når frem, og det er dyrt.

"De møbler, vi sender ned, skal have stålben, så træet er hævet op fra gulvet. Hvis benene er lavet af træ, tiltrækker de termitter, som begynder at ødelægge dem," forklarer Fredrik Hentz.

Skolens rektor, Bernadette Pafadnam Pacmogda, mener, at standarden i hendes klasseværelse ikke kan sammenlignes med de fleste andre skoler:

"Børnene sidder komfortabelt og sikkert. På andre skoler sidder eleverne tæt pakket, og det påvirker deres koncentration. Her har børnene deres egne skriveborde og opbevaringskasser og kan holde styr på deres ting. De er meget glade og stolte over at have deres eget sted, da de fleste af dem lever under trange forhold derhjemme," siger hun.

Vi har børn og unge i fokus - Læs mere om vores arbejde med social bæredygtighed.

En pige går i skole i Burkina Faso. Hun sidder ved sit skrivebord fra AJ Produkter.

Her er Nakamtenga

Landsbyen har en befolkning på 1.500 mennesker, og Yennenga Progress, et svensk-baseret kompetencenetværk, beskæftiger 80 personer inden for sundhedspleje, børnehave, skole, landbrug samt i fem virksomheder inden for svejsning, tømrerarbejde, byggeri og tekstilproduktion. Derudover har de en restaurant og et konferencecenter til uddannelse og seminarer. Nye projekter er baseret på behovsanalyser for landsbyen og er åbne for alle, ikke kun landsbyens beboere.

I landsbyens skole bliver der undervist 450 børn i børnehave, grundskole, mellemskole og gymnasium. Siden 2012 har AJ Produkter samarbejdet med Yennenga Progress om at indrette alle klasseværelserne med svenske møbler og også bidraget til skolelederens løn. Målet er at bidrage til social bæredygtighed på en produktrelateret måde.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik