Tips fra HR-eksperten: Hjemmearbejde

Tips fra HR-eksperten: Hjemmearbejde

Hvad vil det sige at arbejde hjemmefra?

Begrebet hjemmearbejde er blevet meget almindeligt under pandemien, da det har været det smart løsning for både arbejdsgivere og medarbejdere.

Jeg tror, at mange arbejdsgivere i første omgang ikke overvejede, hvordan de ville håndtere hjemmearbejde på den lange bange. Det har derfor været en prøveperiode for både arbejdsgivere og medarbejdere.
 
At arbejde hjemmefra i længere tid indebærer, at alle parter skal være enige om, hvad det betyder, hvordan det reguleres i kontrakterne, og at man har kendskab til diverse arbejdsmiljøspørgsmål.

Hvilke fordele og udfordringer har du oplevet med denne kontormodel?

For mange medarbejdere har det været meget fordelagtigt. For eksempel, hvis de har undgået tidskrævende pendling, har kunne hente børnene til tiden eller at deres koncentration er blevet bedre ved at arbejde alene. Derudover er det en fordel for nogen, at man til en vis grad selv kan tilrettelægge sin arbejdsdag.
 
For andre har det været mere udfordrende. Det kunne eksempelvis være dem, der bor småt, har haft børn hjemme i løbet af dagen eller partnere, der også arbejder hjemmefra og har brug for kontorplads. Det kan også være sværere at opdele tiden mellem arbejde og fritid, og du kan nemmere komme til at arbejde om aftenen og i weekenden. Du risikerer derfor at føle, at du aldrig rigtigt har fri.
 
For virksomheder kan det have været problematisk at få samspillet mellem afdelinger, grupper og enkeltpersoner til at gå op. Hjemmearbejde har indimellem en tendens til kun at fungere internt i afdelinger og grupper, mens kommunikation og udvikling på tværs kan være mere udfordrende.
 

Hvordan ser fremtiden ud for hjemmearbejde?

Jeg tror, at vi vil se flere varianter af hjemmearbejde i fremtiden. Mange virksomheder vil sandsynligvis acceptere, at medarbejderne deler deres arbejdstid mellem kontoret, hjemmekontoret eller andre steder. Men det er stadigvæk vigtigt at finde ud af, hvordan man kan opnå en fælles "holdfølelse", aktiv deltagelse i virksomhedens værdier og kultur samt hvordan man overfører viden og færdigheder til nye medarbejdere.
 
Flere arbejdsgivere vil sandsynligvis minimere deres kontorplads, da der vil være færre medarbejdere, der arbejder på kontoret dagligt. Vi vil muligvis også se virksomheder, der helt fjerner deres kontorer, og i stedet kun anvender hjemmearbejde eller fælleskontorer.


Dit bedste tip til hjemmearbejde?

Som arbejdsgiver bør udforme en kontrakt til hjemmearbejde. Hold dig opdateret om arbejdsmiljøloven samt hvilke regler og forsikringer, der gælder.

Hjælp også dine medarbejdere med at få godt teknisk udstyr og kontormøbler i deres hjem.

Det er både arbejdsgiverens og medarbejdernes ansvar at tage hjemmearbejdet op til overvejelse løbende for at foretage justeringer, hvis det er nødvendigt.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik