10 ting du skal vide om arbejdsulykker på kontoret

10 ting du skal vide om arbejdsulykker på kontoret

Det er ikke fordi, du skal holde tungen lige i munden for at undgå dødsfælder på kontoret. Men mange steder har man ikke sikret sig ordentligt mod arbejdsulykker, og det kan resultere i længere sygemeldinger 
Du har lige hentet en kop kaffe og er på vej tilbage til din kontorplads, da du modtager en sms. Og du kan da snildt jonglere både telefon og glohed kaffe, mens du i øvrigt haster afsted. Der skal ikke mere end et vildfarent kabel eller en uopmærksom kollega til at forvandle sådan en situation til en arbejdsulykke.  
En person snubler over en ledning på et kontor

Arbejdsulykker sker også på kontoret

Selvom risikoen for arbejdsulykker på kontorer ikke er lige så høj som i fx landbrug og industri, så sker der også mange arbejdsskader på danske kontorer, fortæller Pete Kines fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. 
 
“Den langt mest hyppige arbejdsulykke på kontorer er snubleulykker. Det lyder måske ikke så alvorligt at snuble, men man ser nogle rigtig alvorlige skader, der kan give langvarige mén.” 
 
Det kan være alt fra brækkede ben og fingre til mere alvorlige ulykker, hvor folk falder ned af trapper, fordi de eksempelvis sms´er, mens de går.
Pete Kines fortæller, at der er kommet langt mere fokus på at minimere risikoen for arbejdsulykker på kontorarbejdspladser i løbet af de seneste år, men at man mange steder halter bagefter. Og det udgør risici for medarbejderne.  
 
“Selvom alvorlighedsgraden af ulykker på kontorer ikke nærmer sig højrisikobrancher, så er det bestemt noget, man skal tage alvorligt. Mange steder negligerer man fuldstændig sikkerheden på kontorer, og det resulterer i arbejdsulykker, som i sidste ende giver længere sygemeldinger,” siger Pete Kines.  
5 tips til at forebygge arbejdsulykker


5 tips til forebyggelse af arbejdsulykker på kontoret 

1. Godt lys: Sørg for, at der er god belysning overalt på kontoret, så man kan se eventuelle forhindringer. 
 
2. Fri gangarealer: Sørg for, at gangarealer er frie for hensatte ting, løse kabler og andre snubletråde. 
 
3. Sikre overflader: Vedligehold gulve og trapper for at undgå ujævnheder og huller i overfladen. Sørg for, at væske hurtigt bliver tørret op, hvis det spildes. 
 
4. Undgå tunge løft: Anskaf rulleborde, sækkevogne og lignende, så de ansatte ikke skal bære tunge genstande. 
 
5. Berøringsfri arbejdsstation: Anbefal, at medarbejderne trækker deres hæve-sænkebord op, når de forlader det for at hjælpe rengøringspersonalet med at undgå skader.