Et åbent kontor med lydabsorberende skillevægge i forskellige størrelser og farver

Ekspert i akustik: 7 måder til at dræbe støj på kontoret

Støj er et af de største problemer i kontorfællesskaber. Alle ved fx, hvor irriterende det er at blive revet ud af sit arbejdsflow af kolleger, der skal tale i telefon, fortælle en joke eller banker løs i tastaturet. Her er syv løsninger
Fælleskontoret er standard indretning i de fleste virksomheder, og de fleste steder gør man intet for at nedsætte støj og fremme akustikken.  
 
Det fortæller Emine Çelik Christensen, der er specialiseret inden for bygnings- og rumakustik med 25 års erfaring som akustiker. Hun er indehaver af Rumakustik ApS, der blandt andet rådgiver virksomheder i at skabe bedre akustik på arbejdspladsen.  
 
“Man bemærker aldrig, at akustikken er god, fordi den bare gør rummet behageligt. Dårlig akustik er til gengæld noget, man med det samme lægger mærke til. Tænk bare, hvor ødelæggende det er, når du tager på en restaurant, hvor der ikke er tænkt på akustikken,” fortæller hun. 
 
“Der findes adskillige undersøgelser, der viser, at støj er noget af det mest irriterende på arbejdet for rigtig mange mennesker. Men virksomhederne ved ikke altid, hvad de skal gøre, fordi der ikke har været nok fokus på at skabe god akustik,” siger hun.  

 7 punkter til et kontor med færre forstyrrelser og mindre støj 

Emine Çelik Christensen samler de vigtigste punkter til, hvordan man kan sænke støjen mærkbart på kontoret og skabe et mere behageligt arbejdsmiljø. Læs med her og få tips fra eksperten. 

1. Faglig synergi: Saml lignende arbejdsområder for mindre forstyrrelser.

Det skaber et fagligt fællesskab at placere kolleger med lignende arbejdsområder sammen, så fagsnakken omkring medarbejderen bliver relevant og mindre forstyrrende. Det styrker også samarbejdet og trivslen og skaber en harmonisk arbejdsplads. 
 

2. Støjvenlige vaner: Skab retningslinjer for telefoner, computere og musik 

Minimer støjgener ved at indføre retningslinjer for telefoner, computere og musik. Vær opmærksom på dine omgivelser, og vær åben for input fra kolleger for at skabe et behageligt arbejdsmiljø.
En kvinde er genereret over støj på kontoret

3. Byggeriets hemmelige støjfælder: akustikløsninger i konstruktionen 

Dårlig lydisolation og byggefejl er skyld i meget støj. Du skal fx være opmærksom på, at skillevægge går helt op til det faste loft, mens det er en god ide at bruge lydisolerende døre og tætningslister. Undgå støjende rum ved siden af rum, der kræver helt ro. 
 

4. Dynamiske arbejdsrum: Tilpas rumtyperne efter arbejdssituationer og behov 

Supplér fælleskontoret med forskellige rumtyper som møderum, stillerum, projektrum og sociale rum, der passer til forskellige arbejdssituationer og behov. 

5. Stilhedens indretning: Forbedret akustik med lydabsorberende materialer 

Anvend lydabsorberende materialer på lofter, vægge og gulve, og indret med bløde stofmøbler, der er jævnt fordelt i rummet. Vær opmærksom på, at det er vigtigt ikke at overdæmpe lyden. Vælg gulvbelægning, der reducerer støj fra fodtrin, såsom tæpper, akustiske gulvmåtter eller gummibelægninger.
Kontor med gulvskærme og bordskærme for bedre akustik

6. Afskærmning: Hensigtsmæssigt placeret skærm med god absorptionsevne i den rigtige højde og størrelse 

Afskærmning med den rigtige skærm er alfa og omega for at dæmpe støjen i storrumskontor. For at opnå et tilfredsstillende akustisk miljø arbejdes der primært med at optimere lydabsorptionen og reducere uheldige lydrefleksioner. Ujævne overflader og inventaret understøtter virkningen af de lydabsorberende flader. Endelig kan lydudbredelsen dæmpes ved afskærmning. 
 

7. Baggrundslydens rolle  

Almindeligvis vil man tænke, at baggrundsstøj er det onde, men i fælleskontorer er det faktisk en god ting, at der er noget baggrundsstøj. Det kan camouflere andre medarbejderes samtale, så man ikke så nemt bliver forstyrret.  

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik