Forskellige farver på et kontor

Farvevalget på kontoret har stor betydning – vi guider dig

Undersøgelser viser, at farver påvirker både vores humør og produktivitet på arbejdet. Med det rigtige valg af vægfarve på dit kontor kan du skabe en harmonisk arbejdsplads for dig og dine kolleger. Husk at se på helheden, når du vælger farver til møbler som kontorstole, skriveborde og opbevaringshylder. Velvalgte farver bidrager til et godt arbejdsmiljø og øger trivslen, og derfor giver vi dig tips til, hvilken farvesammensætning der fungerer bedst på en arbejdsplads.
Hæve sænkeborde, ergonomiske stole og den rette belysning. Der kan være meget at tage hensyn til, når man skal skabe et godt arbejdsmiljø. Men glem endelig ikke betydningen af at vælge de rette farver. For farverne har stor indflydelse på vores sanser, og hvordan vi har det.

Vidste du for eksempel, at rød typisk gør os mere produktive, men også mere stressede? Og så er der hvid, som mange af os er glade for og ser som det sikre valg. Men da den reflekterer op til 96 % af lyset, kan det være hårdt for øjnene, gøre os mere trætte og give os hovedpine. Vil du gerne have en farve med optimal refleksionsværdi, skal du vælge en farve med en værdi et sted mellem 70 og 80 %.
Vægfarver og person ved siden af hinanden
– Kridhvide vægge kan føles kolde og upersonlige på et kontor. Vælg gerne varme, grå toner i stedet. De passer til det meste og giver en neutral og varm følelse," siger Ulrika Sjöö Wiberg, indretningsarkitekt hos AJ Produkter.

Varme grå NCS-koder fra venstre i øverste række: S2002-Y, S2502-Y, S3502-Y, S4502-Y.
Tone-i-tone-farver fra venstre i nederste række: S2010-G40Y, S 3010-G40Y
Hvilke farver skal gå efter for at skabe et behageligt kontor, hvor folk har lyst til at være?
– Støvede pastelfarver passer godt til kontormøbler i træ, hvid og sort. Hvis du gerne vil skabe et harmonisk udtryk, er det en god idé at arbejde med tone-i-tone. Er du derimod ude efter at skabe kontraster, kan du kombinere lyse farver med mørkere farver. 

Vælg den rigtige farve til det rigtige sted

Kombinér f.eks. hvid og beige med blå. Blå er en beroligende farve, som gør os mere koncentrerede og kreative. Lilla vil også fungere godt i de fleste kontormiljøer, da den udstråler balance mellem ro og bevægelse.

Man skal altså ikke undervurdere balancen mellem farver og psykologi. For farver kan øge energiniveauet på kontoret, få os til at føle os godt tilpas og gøre os mere produktive.

Grøn er godt i mange sammenhænge – også når det kommer til indretning. Grøn er en afslappende farve, der får os til at føle os trygge og i harmoni. Både blå og grøn er farver med en positiv energi og er et godt valg, når man indretter et større kontorlokale. Det kan også være en idé at vælge en grøn eller blå kontorstol i stedet for de klassiske sorte og grå.

Grøn symboliserer natur, sundhed og miljøbevidsthed. Farven er velegnet til alle rum, både store og små, da den skaber balance og har en opfriskende effekt. Ifølge feng shui står grøn for næring og hjælper med at stabilisere kroppen, både fysisk og mentalt.

Sådan indretter du mødelokalet

Vær modig med vægfarven – eller vælg farverige detaljer

Gul fanger vores opmærksomhed og stimulerer og aktiverer hjernen. Hvis du gerne vil skabe et mødelokale, hvor nye ideer opstår, er gul et fremragende valg. Det kan derimod være en lidt heftig farve at vælge til åbent kontor, som kan ende med at forstyrre mere end den gavner. Vil du alligevel gerne have lidt gul ind på kontoret? Så kan du vælge gule tavler eller en gul sofa, der lyser op, uden at det tager overhånd.

– Stærke og kraftige farver skiller sig ud og skaber et mere hårdt look. Derfor kan det være bedre, at det er detaljer som f.eks. tekstiler eller inventar, der bryder lidt op, men ikke dominerer på væggene. 

Men før du går i gang med penslen eller køber nye kontormøbler, er det en god idé at vende det med dine kollegaer. 

– Vores farvevalg kan påvirke virksomhedens profil, og hvad den signalerer, overfor medarbejdere og besøgende. Så overvej, hvordan I ønsker at blive opfattet som virksomhed. Generelt kan man dog sige, at det er godt for en virksomhed, hvis der er en gennemgående sammenhæng mellem farver, former og materialer, siger Ulrika Sjöö Wiberg.

Se hvordan du og dine kolleger kan arbejde kreativt med moodboards

Produkter til din arbejdsplads

FAQ

Grøn er en afslappende farve med en beroligende effekt.
Gul er en opkvikkende farve, der aktiverer hjernen. Det er en god farve til f.eks. mødelokaler.
Lyse toner på væggene giver en følelse af mere plads.
Varmgrå vægge giver en neutral og varm fornemmelse, som er ideel til kontorer.
Blå er både beroligende og øger koncentrationen. Det gør blå til en god farve til arbejdsområder.
En mørk væg kan få et rum til at virke mindre, mere intimt og hyggeligt, men det kan også absorbere lys og skabe en tungere atmosfære. Det kan skabe en kontrast til lyse elementer og tilføje dybde og drama til indretningen.
For at få et rum til at virke lysere kan du bruge lyse farver til vægge og møbler, placere spejle strategisk for at reflektere lys, bruge belysning med højere lumen-output, og holde vinduer frie for tunge gardiner for at tillade mere naturligt lysindfald.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik