Hjertestarter på arbejdspladsen - en investering, der redder liv

Hjertestarter på arbejdspladsen - en investering, der redder liv

I dag har næsten alle arbejdspladser en brandslukker og en førstehjælpskasse. Men en hjertestarter (også kaldet defibrillator) bør også være en selvfølge, siger Anna Sjödin fra Hjerte-Lunge Foreningen, Sverige.

- Hvis en person med et pludseligt opstået hjertestop får livreddende førstehjælp med en hjertestarter inden for tre minutter, øges chancen for at overleve med 75 procent. Det er derfor det er så vigtigt, at der er hjertestartere der hvor der er mennesker. Som f.eks. på arbejdspladserne og andre steder i samfundet. Det er jo ikke en stor investering for virksomhederne, siger hun.

Tiden er af afgørende betydning

Pludseligt hjertestop betyder at hjertet stopper. Ofte helt uden varsel. Den ramte bliver bevidstløs inden for 10-20 sekunder og holder derefter helt op med at trække vejret. Hvis dette sker er det er vigtigt at handle hurtigt. De første minutter er afgørende.

- Det første du skal gøre hvis du har mistanke om pludseligt hjertestop er, at ringe 112 og så begynde at yde førstehjælp. Hvis der er en hjertestarter ved hånden, skal du bruge den, siger Anna Sjödin.

Det er altid bedre at gøre noget

Hjertestarteren analyserer hjertets aktivitet og afgør, om det er hensigtsmæssigt at give et elektrisk stød, en defibrillering, eller ej. Stødet giver hjertet en genstart og hjælper hjertet til at genvinde den normale rytme.

Anna Sjödin påpeger, at alle kan bruge hjertestarteren. Der er ingen krav til medicinsk uddannelse.

- Hvis der ikke er en med en førstehjælpsuddannelse til stede, er det altid bedre at gøre noget end ikke at gøre noget. Hjertestarteren er udstyret med en tale-funktion der trin for trin instruerer dig i, hvad du skal gøre. Og der er ingen grund til at være bekymret over at lave fejl. Du kan nemlig ikke give et stød, hvis hjertestarteren ikke anbefaler det.

Flere liv kan reddes

Ifølge tal fra Hjerte-Lunge Foreningen, Sverige er der ud af de 10.000 personer, der lider af pludseligt hjertestop uden for hospitalet, kun 500 som overlever. Hjerte-Lunge Foreningen, Sverige ønsker at forbedre dette tal.

- Vi kan redde flere liv, hvis flere mennesker er uddannet i førstehjælp og har kendskab til, hvor hjertestartere er placeret. De sidste tre år er antallet af overlevende steget på grund livreddende indsats udført af enkeltpersoner, før ambulancen er nået frem.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik