Derfor maler Netto loftet sort

Derfor maler Netto loftet sort

Flere og flere virksomheder arbejder med farvepsykologi, når de indretter lokaler, og det gælder både på vægge og møbler. Det kan sætte kunder og medarbejdere i det rette humør, og så hæver det produktivitet og velvære.

Hvor meget er der tænkt over farverne i jeres virksomhed?  

Mange virksomheder har ikke gjort sig de store strategiske overvejelser i forhold til farver på vægge og møbler. De fleste ansatte kan ikke engang svare på, hvilke farver, der pryder de forskellige vægge på arbejdspladsen, og det er ærgerligt. For her misser man virkelig en mulighed for at gøre et indtryk på kunder og gæster. 

Samtidig kan det også booste arbejdsglæden for de ansatte, fortæller Annette Vraa. Hun er Colour Stylist hos Dyrup, hvor hun blandt andet er med til at udvikle farvekort. Hun fortæller om, hvordan farvepsykologi er noget, man er begyndt at arbejde mere indgående med i indretningen hos mange virksomheder. 
 
“Det er videnskabeligt bevist, at farver vækker forskellige følelser i os. Rød får pulsen op, mens blå kan virke mere beroligende. Farver kan være med til at hensætte os i forskelligt humør. Så det er bestemt overvejelser, man bør tage med, når man indretter et kontor.”
Farvekort

Mintgrønne stole til lilla væg 

 
Det første, folk møder, når de ankommer til virksomheden, er receptionen. Og det giver en gylden mulighed for at præsentere forretningens DNA og brand, fortæller Annette Vraa.     
 
“Mange virksomheder kører hvide vægge og lyse møbler i receptionen, så det kan minde om et venteværelse hos en tandlæge. Jeg vil anbefale, at man i receptionen bliver mødt af farver, der iscenesætter firmaets identitet. Og ellers at man bruger en blå, som er meget imødekommende. Det kan man så gøre i forskellige nuancer.”

Farver i virksomhedsindretning: Fra corporate til kreativt

“De seneste år er det også blevet trendy at bruge forskellige nuancer af grøn, som signalerer klimabevidsthed og bæredygtighed. Det er også en meget behagelig farve,” siger hun og tilføjer, at det er de sikre og måske lidt konservative “corporate”-valg.  
 
Driver man derimod en mere funky og kreativ virksomhed, så skal man skeje lidt mere ud. “Man skal ikke være bange for at bruge farver som fx lilla på en enkelt væg. Den er behagelig at kigge, men hvis man vælger at gå lidt mere legende til værks, med fx lilla, gul og rød, så hold det i nogle dæmpede nuancer.” 
 
Møblerne må til gengæld gerne have masser af knald på farver, og det er en god ide, at tænke i kontraster til vægfarven, så det hele ikke går i ét.

“Umiddelbart kan det lyde voldsomt at sætte mintgrønne lænestole op med en lilla væg, men det kan faktisk fungere rigtig godt. Det skaber liv i rummet og giver nogle flere dimensioner,” siger Annette Vraa. Hun råder til farvemæssigt at inddele kontoret i flere zoner, da det giver en fornemmelse af ruminddeling og skaber dybde i rummet.  
 
“Bruger man fx grøn, som er rigtig behagelig for øjet, så er det en god ide at bruge forskellige nuancer af grøn til kontorets forskellige afdelinger.”  
 
“Og så vil det skabe en god harmoni at supplere med møbler i diverse jordfarver - fx en rødbrun sofa. Det matcher igen rigtig godt med en klimabevidst dagsorden.”  
En mintgrøn stol fra AJ Produkter ved en lilla væg

Derfor er loftet sort i Netto 

Vælger man at gå mere radikalt til værks med ekstreme farver, kan det ramme plet, hvis der er en ide bag. Og ellers kan det også gå helt galt, fortæller Annette og giver et eksempel på det sidste.  
“På Herlev Hospital har de eksperimenteret med alle regnbuens farver på væggene. Det kan for nogen måske virke voldsomt at vågne op til laksefarve på væggene, men på den anden side skaber farver glæde, og måske bliver man så hurtigere rask.” 
 
Til gengæld er det en rigtig god ide, at Netto har malet loftet sort i alle deres butikker. Det skjuler nemlig alle de rør, ledninger, stikdåser og andet, der hænger fra loftet og kan se lidt rodet ud.  
 
På samme måde kan det have en god effekt at male loftet sort på et lager, da det vil fjerne det rodede udtryk, som et lager ofte har. Annette Vraa anbefaler dog, at man holder sig fra at eksperimentere med maling af loftet på et kontor.  
 
“Det er blevet meget moderne at male loftet i mange danske hjem. Men jeg ville ikke gøre det på eksempelvis et kontor, det det hurtigt kan give en klaustrofobisk følelse af, at loftet bliver trykket ned.”  

“Vær lidt modig” 

Man oplever ofte, at konference- og mødelokaler er malet i sort, hvid og nuancer af grå. Men her skal man ikke ikke være være bange for at hælde lidt mere farve på både vægge og møbler, siger Annette Vraa.  
 
“Tænk i lette pastelfarver, der løfter humøret - man kan fx lade sig inspirere af regnbueisen. Det er her man holder møder, hvor kreativiteten skal boble, og det kan blive hjulpet på vej med nogle farver.” 
 
“Stolene må også gerne have forskellige nuancer af den samme farver - det kan være meget elegant og træder flot frem sammenlignet med en række af ensfarvede grå stole.” 
 
De fleste virksomheder er forbeholdne overfor at give den gas med farvepaletten på vægge og møbler, men det er der ingen grund til, fortæller Annette Vraa.  
 
“Det er virkelig her, man kan skille sig ud, og det er svært at gå helt galt i byen. Og så er det jo heller ikke verdens undergang, hvis du vælger en forkert farve til væggen. Den kan altid males over. Vær lidt modig,” siger hun.
Blå barstole som kontrast på et kontor