Ti tricks til perfekt kontorbelysning

10 tricks til perfekt kontorbelysning

God belysning skaber glæde og overskud – dårlig belysning giver træthed.

Lamper er vigtige for dit velvære

Det er ikke rocket science, at du bliver glad af solskin, ligesom trætheden melder sig, når dagene bliver kortere og mørkere.

Men det er ikke kun sollyset, der har en effekt på vores humør og velvære.

Det er nemlig videnskabeligt bevist, at den rette belysning på arbejdspladsen påvirker vores arbejde, humør og generelle helbred positivt over tid.

Derfor stiller Arbejdstilsynet også en række krav til belysningen, som virksomheder skal overholde, og som indgår i en APV. 


I denne artikel får du 10 tips til at løfte kontorbelysningen – for mere glæde og øget produktivitet.
Lyse pendellamper i et lyst kontormiljø
Aflang loftlampe over bord

1. Mix forskellige typer lamper og lys

Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys på kontoret. Det kan give en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, fordi lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørner og på overflader.

Som en god tommelfingerregel er det en god ide at blande flere typer lamper og lys rummet.

2. Vær opmærksom på blænding

Der skelnes mellem to typer blænding ved kontorbelysning: Fysiologisk og psykologisk blænding.

  • Fysiologisk blænding: Denne form for blænding påvirker synsfunktionen, så den nedsættes. Det er det samme, der sker, når du kigger på solen.
  • Psykologisk blænding: Det er den individuelle holdning til, hvornår kontorbelysningen er blændende og afhænger af flere faktorer. Generelt bør belysningen hos den enkelte person være justeret, så vedkommende kan udføre sit arbejde så godt og sikkert som muligt.

3. De rette kelvingrader

Dagslys skaber det mest produktive arbejdsmiljø. Men det kan være en udfordring udelukkende at arbejde med sollys året rundt. Det er derfor optimalt at skabe en dagslyslignende belysning.

Man bruger kelvingrader til at måle farvebelysningen i større kontorlokaler, som bør være mellem 5000K og 7000K. Til sammenligning er et stearinlys 1.000K, mens en blå himmel set fra skyggen er 11.000K

4. Drop lysstofrør

Fluorescerende lys, som findes i lysstofrør, anvendes stadig nogle steder for at spare omkostninger, men det frarådes.

Fluorescerende lys kan virke hårdt for medarbejdere med følsomme øjne og/eller migrænetendenser, og det kan forårsage forstyrrelser i søvnmønsteret og træthed.

5. Sollys må ikke blænde

Skrivebordspladser må ikke være placeret i direkte retning mod sollys, da det kan blænde. Omvendt må man ikke have sollys i ryggen, da det kan give genskin i skærmen. Arbejdspladser skal placeres, så dagslys så vidt muligt rammer fra siden.

6. Brug bordlamper

Når man arbejder sent, efter de fleste kolleger er gået hjem, kan man arbejde med bordlampe, så det meste af loftslyset kan dæmpes eller slukkes. Det sparer strøm og giver medarbejderne flere muligheder for at vælge, hvilken slags lys, de vil arbejde i.
Skrivebord med computer og hvid skrivebordslampe på siden

7. Installér lysdæmper

Det giver ekstra kvalitet på arbejdspladsen at have muligheden for at skrue op og ned for lyset, når der er behov for det.

Når medarbejderne sidst på dagen forbereder sig på at runde af, kan lysene sænkes i intensitet og indstilles til en varmere tone for at berolige og slappe af i hovedet. Det skaber en behagelig afslutning på arbejdsdagen.

8. Gulvlamper skaber en hyggelig atmosfære

Har man pladsen, er det en rigtig god ide at flette gulvlamper ind kontorets indretning. Det giver en anderledes belysning, der bryder med loftbelysningen, og så bidrager det til en hyggelig atmosfære - fx når man skal arbejde i mindre teams.

9. Belysning til varierende arbejdsopgaver

Der udføres mange forskellige typer arbejde på et kontor, som kræver forskellig belysning. Der skal altså både være mulighed for at arbejde med fordybelse i rapporter og til at holde møder. Vær opmærksom på, hvilke områder på kontoret, der bruges til de forskellige opgaver.

10. Lys til individuelle behov

Nogle medarbejdere kan have behov for særlig belysning, som virksomheder bør facilitere. Det kan være ansatte med særligt lysfølsomme øjne eller nogle, som har let til migræne. Der kan også være ældre med nedsat syn. Flere og flere virksomheder imødekommer disse særlige behov.
Halvmørkt kontor med gulvlampe, der lyser dæmpet

FAQ

Den bedste kontorbelysning opnås ved at kombinere naturligt lys med kunstigt lys fra forskellige lyskilder som skrivebordslamper, gulvlamper og loftbelysning. Justér lysstyrken med lysdæmpere og brug lamper med passende kelvingrader.
Pendellamper til generel belysning, skrivebordslamper til arbejdsstationer, og gulvlamper for at skabe en hyggelig atmosfære. Det er også vigtigt at bruge lamper, der ikke blænder.
Placér lamper, så de ikke lyser direkte i øjnene, brug lamper med justerbar lysstyrke, og undgå at placere skriveborde i direkte sollys. Anvend også skærme eller gardiner for at regulere naturligt lys.
En farvetemperatur mellem 5000K og 7000K er ideel til kontorbelysning, da det efterligner dagslys og forbedrer produktiviteten.
Lysstofrør frarådes generelt, da de kan være hårde for øjnene og forårsage træthed. LED-lys er et bedre alternativ, da det er mere behageligt og energieffektivt.
Brug en kombination af loftbelysning og individuelle lamper ved arbejdsstationerne. Sørg for, at belysningen er jævnt fordelt og undgå skygger og mørke områder.
God kontorbelysning forbedrer arbejdseffektiviteten, reducerer øjentræthed og hovedpine, og skaber et behageligt arbejdsmiljø, hvilket øger medarbejdernes trivsel.
Ja, brug lysdæmpere og justerbare lamper for at tilpasse belysningen til forskellige opgaver som møder, læsning og skærmarbejde.
LED-lys er energieffektive, har en lang levetid, og giver et klart, behageligt lys uden at flimre. De er også miljøvenlige og kan tilpasses i farvetemperatur.
Korrekt belysning forbedrer koncentrationen, reducerer træthed, og skaber et mere behageligt arbejdsmiljø. Det kan også reducere stress og forbedre det generelle velvære.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik