Sådan bruger du digitale teknologier i undervisningen

Sådan bruger du digitale teknologier i undervisningen

I hvor høj grad skal man gøre undervisningen digital? Og hvordan gør man det? Det er en kæmpe udfordring for mange lærere. Her er 10 gode råd 

Skal skolen være en modvægt for sociale medier?

99 procent af de 12-18-årige danske teenagere har en profil på et eller flere sociale medier. Det viser en rapport fra Kulturministeriet, og den samme rapport afslører samtidig, hvor meget tid de bruger på sociale medier:  
 
Fem timer om dagen i gennemsnit. Det er vel at mærke ikke de mest ihærdige, der bruger fem timer om dagen. Det er i gennemsnit.  
 
Børn og unge spenderer enorme mængder tid foran skærmen, og spørgsmålet er så, om skolen skal være en modvægt. Skal man gøre skolen til et skærmfrit rum, eller skal man gå all in og integrere skærmen i al undervisning?
Fakta om unges brug af sociale medier

Digital Medieanalytiker: Skolen skal mestre digitale værktøjer

Camilla Mehlsen er digital medieanalytiker og forfatter til flere bøger om digital udvikling. Og så har hun udviklet undervisningsmaterialer om digitale medier til skoler og gymnasier. 
 
Hun siger, at skolen skal lande et sted midt imellem, og at det er supervigtigt, at skolen opdaterer sig selv til en digital tidsalder. 
 
“Skolen skal have overordnede rammer, så alle lærere ved, hvordan de skal forholde sig til at bruge alle de digitale værkøjer i undervisningen.”  
 
“Skolen skal lære eleverne digital dannelse. Det handler både om, at de skal bruge alle de nye muligheder. Men det handler i lige så høj grad om at bruge dem rigtigt og på de rigtige tidspunkter.”  

FAQ

Digital undervisning refererer til brugen af digitale teknologier og medier i undervisningsmiljøer for at forbedre læring og engagement. Det inkluderer brugen af digitale værktøjer, platforme, og ressourcer til at understøtte og berige læreprocesserne. I en digital undervisningskontekst kan lærere og elever anvende teknologier til at fremme samarbejde, kreativitet, og tilpasset læring, samt udvikle digitale færdigheder og digital dannelse.
For at gøre undervisningen mere digital, kan man integrere digitale teknologier og værktøjer som en essentiel del af læringsprocessen. Dette kan omfatte anvendelse af online læringsplatforme, digitale læremidler og interaktive opgaver, samt værktøjer, der fremmer samarbejde og kommunikation online. Det er også vigtigt at udvikle både læreres og elevers digitale kompetencer, så de kan navigere sikkert og effektivt i digitale miljøer.
Et digitalt læremiddel er et undervisningsressource, der anvender digital teknologi. Det kan omfatte alt fra online kurser og e-bøger til interaktive applikationer og undervisningsplatforme. Disse værktøjer er designet til at understøtte og forbedre læringsprocessen, gøre undervisningen mere engagerende og tilgængelig, samt fremme elevernes digitale færdigheder.
For at opnå digital dannelse er det centralt at lære at anvende digitale værktøjer ansvarligt og effektivt, udvikle kritisk tænkning i forhold til digitale medier, forstå digital etik, og udvikle evner til at navigere og skabe indhold digitalt. Det indebærer også viden om datasikkerhed og beskyttelse af privatliv online.
Digital dannelse refererer til den proces, hvorved elever bliver dygtige til at navigere og anvende digitale teknologier ansvarligt, kritisk og kreativt. Det omfatter udviklingen af færdigheder og kompetencer, som gør eleverne i stand til at bruge digitale medier på en sikker, kritisk og ansvarlig måde. Skolen fremmer digital dannelse ved at integrere digitale værktøjer og ressourcer i undervisningen, hvilket bidrager til at udvikle elevernes digitale kompetencer og forståelse for digital etik og sikkerhed online. Dette inkluderer brug af online kurser, interaktive applikationer, og undervisningsplatforme, som understøtter elevernes læring og engagement.
Dataetik refererer til de principper og retningslinjer, der styrer retfærdig, ansvarlig og respektfuld omgang med data, især når det gælder personlige oplysninger. Dette omfatter overvejelser om privatliv, transparens, samtykke og retfærdighed i indsamling, behandling og deling af data. I et undervisningsmiljø indebærer dette, at både lærere og elever bliver bevidste om vigtigheden af at håndtere data etisk korrekt, hvilket inkluderer at respektere andres privatliv og at være kritiske over for den data, man deler og modtager online.