Bæredygtig fremtid med biokompositmaterialer og 3D-print

Bæredygtig fremtid med biokompositmaterialer og 3D-print

AJ Produkter ønsker at være foran, når det gælder innovation inden for møbeldesign, ikke kun for at skabe gode møbler, men også for at bidrage til et bæredygtigt forbrug. Så i et spændende projekt har AJ Produkters designafdeling formgivet en stol i Stora Ensos biokompositmateriale DuraSense ved hjælp af BLB Industries 3D-printer.

 

En spændende udfordring
Sebastian Dell Uva er en af AJ Produkters egne industridesignere, og han så projektet som en udfordrende opgave. Hvordan kan man fremstille en stol helt uden restmateriale og samtidig bevare AJ’s identitet? DuraSense har den fordel, at det med sin blanding af 50% træfiber og 50% plast er lige så holdbart som træ og på samme tid formbart som plast. Formen på stolen er designet ud fra materialets muligheder, fremstillingen ved hjælp af 3D-print – og med stolen Sierra i tankerne.


- Stolene er ikke ens, men jeg ønskede, at designsproget blev oversat til 3D-print i ét stykke for ikke at lade formen flyde væk. For mig er Sierra også et klassisk produkt, der afspejler AJ, den har været i sortimentet siden 80’erne. Det var en måde at få det gamle og det nye til at mødes på.


En af de største udfordringerne ved at skabe et møbel helt uden restmateriale var at finde en model, der kunne printes i ét stykke. Et hulrum havde betydet, at der var behov for støttemateriale, der efterfølgende skulle fjernes. Løsningen blev, at stolens form er en enkel organisk linje, som kan ses fra siden. Stolen dufter som træ og føles som træ, men designet viser de fordele, som plast bringer med sig.


Design til fremtiden
Siden starten har AJ Produkter arbejdet på at levere inventar, der skaber bedre arbejdspladser. Derfor har det været en selvfølge at fortsætte med at udforske nye materialer og teknikker for at skabe løsninger til fremtiden.  


- I et samfund, hvor efterspørgslen efter bæredygtighed øges, er det vigtigt at kunne imødekomme kundens behov, siger Sebastian. Stora Ensos DuraSense er et biokompositmateriale med evnen til at reducere kuldioxidudslip i produktionen med 80% og har gode betingelser for at erstatte plast i møbelindustrien.


At ende med at være i stand til at erstatte for eksempel mindre plastdele på kontorstole, kan være første skridt hen imod anvendelse af biokompositmateriale og 3D-print.  

 

Fordelen ved in-house design
En af fordelene ved at have en in-house designafdeling er, at vores designere kan bruge mere tid og teste nye tilgange og teknikker, når de designer. Kompositmateriale og 3D-print åbner nye muligheder inden for AJ Produkters egen produktudvikling.


- Arbejdet med at erstatte fossilbaserede materialer med vedvarende er en lang proces, fortæller Sebastian Dell Uva. Men vi søger hele tiden ny viden i bestræbelserne på at arbejde mod mere miljøvenlige mål.

 

 

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik