For en bedre fremtid: Bidrag til et giftfrit institutionsmiljø

Giftstoffer, farlige kemikalier og hormonforstyrrende stoffer gemmer sig i alle institutionens hjørner – og deres påvirkning er mildt sagt bekymrende. De findes i alt fra madrasser, lagner, plastlegetøj og rengøringsmidler til den mad, der serveres. Vi giver dig nogle enkle tips til, hvordan du minimerer giftstofferne i institutionen.

 

Computere, møbler, tekstiler og legetøj lækker alle partikler, der flyver rundt i luften og samler støv på gulvet. Fordi børn kan lide at føle, slikke og hænge på legetøj og møbler og ofte opholder sig på gulvet, er de ekstra sårbare over for miljømæssige farer. Hormonforstyrrende stoffer såsom ftalater, flammehæmmere og perfluorerende stoffer er skadelige for børns udvikling og øger risikoen for negative helbredseffekter.

Plastlegetøj – en giftfælde

Begynd med at rydde ud i blødgjort plastlegetøj i institutionen. Meget af institutionens legetøj har et højt indhold af f.eks. tungmetaller, ftalater, bly og cadmium. Disse stoffer kan have negative indvirkninger på nervesystemet og være kræftfremkaldende. Undgå legetøj, der tydeligt lugter af plast eller parfume, da dette normalt er et tegn på, at materialet indeholder ftalater. Når du vælger legetøj, skal du vælge det, som er fremstillet inden for EU og er CE-mærket. For at minimere giftstoffer i institutionen, skal der også ryddes ud i klæbrigt og glat legetøj. Husk også slim og legetøj af PVC. 

Kvalitetssikre madrasser og puder

Ældre skumgummi i madrasser, møbler og legetøj kan indeholde bromerede flammehæmmere. For hvilemadrasser med plastlagner bør lagnerne også udskiftes, da de ofte er fremstillet af PVC-plast, der kan indeholde farlige ftalater. Det er også en god idé at opbevare børnenes legetøj og elektronik i skuffer, helst i et andet rum end hvor børnene normalt sover. Ved nye indkøb skal du altid vaske bamser, tæpper og lagner inden brug.

Gør grundigt rent

Et beskidt institutionsmiljø skjuler flere miljømæssige farer, da mange af de miljøforurenende stoffer stortrives i støvede miljøer. Sørg for at vaske gulvene omhyggeligt. I forbindelse med rengøring, der hvirvler støv op, skal børnene ikke opholde sig i rummet og der bør luftes ordentligt ud. Køb primært miljømærkede sæber, vaskemidler og rengøringsprodukter, der er lugtfri, da stærke dufte og stoffer kan forårsage allergiske reaktioner.   

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik