Sådan indretter du et kreativt klasseværelse

Sådan indretter du et kreativt klasseværelse

En skole med gennemtænkt indretning gør meget for elevernes læringsproces. Med de rigtige skolemøbler kan du skabe et inspirerende klasseværelse og et tilgængeligt læringsmiljø, der kan tilpasses til både individuelt arbejde og gruppearbejde. Enkle tiltag kan gøre klasseværelset til et trygt og inspirerende miljø for både elever og lærere.
Elever bruger forskellige områder i et klasselokale

Et klasseværelse bør opfordre til både individuelt arbejde og gruppearbejde

For at skabe et alsidigt klasseværelse, bør man vælge møbler, der kan tilpasses både individuelt arbejde og gruppearbejde. Fleksible møbler gør det nemt at ændre indretningen i takt med forskellige aktiviteter og behov. Et større bord kan stimulere spontane møder og lette samarbejde i grupper. Møbler med hjul kan også være en god idé, da de kan rulles frem, når der er behov for ekstra skriveborde, og let rulles tilbage, når de ikke længere er nødvendige.

Et forslag er at indrette skolens kantine, så den kan bruges som et ekstra arbejdsområde for eleverne, når den ellers er tom.
Det kan også være en fordel at vælge praktiske og holdbare møbler med funktioner, der gør hverdagen lettere. For eksempel kan stabelbare stole spare plads, og hængestole, som kan hænges op i bordkanten, kan gøre rengøringen lettere.

Se hele vores udvalg af skolemøbler

Skab rum i rummet

Med skærmvægge er det nemt at skabe tydelige områder i klasselokalet til forskellige aktiviteter. I et fysisk læringsmiljø med mange elever er der nogle gange brug for afskærmede zoner. Alternativt kan bogreoler, skabe eller reoler også fungere som rumdelere.

– En tendens er, at klasseværelset mere og mere bliver tilpasset den enkelte elev. Nogle elever har behov for at arbejde alene for at kunne koncentrere sig, mens andre trives bedre i en mere åben indretning, fortæller Kerstin Metz, Key Account Manager hos AJ Produkter.

Slidstærke, miljøvenlige materialer

Skolemøbler skal kunne tåle det hårde miljø og slitage på skoler, og derfor stilles der høje krav til deres holdbarhed. Ifølge Kerstin er der betydeligt større belastning på skolemøbler end på møbler i andre miljøer.

"Møblerne skal forblive pæne og holdbare efter mange års brug. Det kræver, at de er designet til at tåle at blive brugt", udtaler Kerstin. Linoleum er et robust materiale, som anbefales til brug i det barske skolemiljø. Linoleum er organisk og fremstillet af naturlige materialer, som er slidstærke og lette at rengøre. Derfor er det et optimalt valg til indretning af klasseværelser. Materialet har også lyddæmpende egenskaber.

Find skoleborde her
To drenge koncentrerer sig ved skoleborde med bordskærme

Forbedret holdning med ergonomiske møbler

Det er vigtigt at have ergonomisk designede møbler i klasseværelset, da både elever og personale sidder i lange perioder ad gangen. Møblerne bør være tilpasset opgaven og emnet, og der bør være forskellige typer af siddepladser tilgængelige. Hæve sænkeborde og gode stole er vigtige for en god arbejdsstilling. Overvej også lydmiljøet - et dårligt lydmiljø kan forringe koncentrationen og effektiviteten hos både elever og lærere.

Belysning er også en vigtig faktor, der påvirker miljøet i klasseværelset. Tidligere forskning fra Lunds Universitet viser, at dagslys i klasselokaler påvirker stresshormonet kortisol og elevernes adfærd. Sørg for, at belysningen ikke skinner kraftigt på tavlen, whiteboardet eller bordets overflade, da det kan anstrenge øjnene.

Indretning af klasseværelser: 5 ting at overveje

  1. Vælg fleksible møbler, der kan tilpasses forskellige situationer.
  2. Linoleum er et holdbart materiale til skolemøbler.
  3. Højdejusterbare borde og bænke giver bedre ergonomi.
  4. Brug lydabsorbenter til at reducere støjniveauet.
  5. Gennemgå belysningen i klasseværelset.

FAQ

God belysning, ergonomiske møbler og et lavt støjniveau skaber gode betingelser for, at eleverne kan koncentrere sig og lære.
Et klasselokale skal være egnet til både individuelt arbejde og gruppearbejde, så gennemtænkte møbler, der er lette at flytte, er en fordel. Ved gennemgange skal eleverne kunne se læreren og hjælpemidler som whiteboards uden problemer.
Klasselokalet skal indrettes på en måde, der fremmer både studier og social interaktion. Hvis pladsen tillader det, er sektioner med skærme en god løsning; mindre klasselokaler kan tilpasses med fleksible møbler.
Indret med skabe i stedet for åbne væghylder for at reducere visuel støj. Skab mindre rum ved hjælp af skærmvægge, og brug lydabsorbenter for at opnå et behageligt lydniveau.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik