Håndtering af kemikalier og farligt affald

Håndtering af kemikalier og farligt affald

Har din virksomhed at gøre med håndtering af kemikalier, der kan være skadelige for mennesker og miljø? Som virksomhedsejer er du ansvarlig for sikker håndtering og opbevaring af disse kemikalier for at minimere risikoen for skader. Ligeledes er det dit ansvar at sikre korrekt bortskaffelse af det farlige affald, der genereres. Gennemgå din virksomheds affaldshåndtering for at bidrage til en forbedret miljøbeskyttelse og vær med til at fremme menneskers sundhed.

Hvad er farligt affald?

Farligt affald udgør en trussel mod menneskers sundhed og miljøet. Dette inkluderer ætsende, kræftfremkaldende, giftigt, brandfarligt eller eksplosivt affald. Almindelige eksempler omfatter spildolie, malingsrester, batterier, pærer, kemikalier og elektronisk affald med farlige komponenter.

For nem håndtering, anvend praktiske og tydeligt mærkede affaldsspande og genbrugsbeholdere til at adskille forskellige affaldstyper. Klart markerede placeringer reducerer risikoen for fejlplacering af farligt affald.

3 IBC containere står på podier

Hvad menes der med kemikalier?

Nomenklaturudvalget i det svenske kemikalieforbund definerede i 2001 begrebet kemikalie på følgende måde: et makroskopisk homogent grundstof eller en kemisk forbindelse, når det anvendes i en industriel eller kommerciel proces. Det lyder lidt vagt for dem, der ikke er fortrolige med kemi, men kort sagt betyder det, at kemikalier er overalt omkring os.

Det, vi har brug for at vide, er, hvilke kemikalier der er skadelige for mennesker, dyr og miljø. Alle farlige kemiske produkter skal klassificeres, mærkes og emballeres i overensstemmelse med reglerne i EU's CLP-forordning, som står for Classification, Labelling and Packaging (nr. 1272/2008). Der findes mere information omkring håndtering af kemikaler på Arbejdstilsynets hjemmeside

Nogle vigtige punkter for kemikalieopbevaring:

  • Kemikalier skal opbevares i ventilerede kemikalieskabe, miljøskabe, syreskabe eller kemikalieopbevaringsrum.
  • Hold kemikalier adskilt, hvis spild fra dem kan forårsage farlige kemiske reaktioner ved blanding.
  • Opbevar ikke syrer sammen med baser, stærke syrer sammen med organiske stoffer eller kraftigt oxiderende stoffer sammen med oxiderbare stoffer.
  • Opbevar kemikalierne, så uvedkommende ikke kan få adgang til dem, f.eks. i aflåselige kemiskabe.
Et gult kemikalieskab til sikker opbevaring af kemikalier

Håndtering af farligt affald

Farligt affald skal aldrig smides i skraldespanden, blandes med andet affald eller hældes i afløbet. Som privatperson kan du aflevere dit farlige affald på en genbrugsstation. Kravet om affaldssortering gælder både for privatpersoner og virksomheder, men for virksomheder gælder der specifikke regler for, hvordan det farlige affald skal sorteres, dokumenteres og transporteres, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Som virksomhedsejer er du blandt andet forpligtet til at vide, hvordan dit farlige affald påvirker miljøet og sundheden, samt at kende reglerne for håndtering og klassificering af affaldet. Du forventes også at dokumentere, hvilket farligt affald der findes i virksomheden, og forebygge dets opståen. Derudover er det dit ansvar at kontrollere, at transportøren og modtageren af affaldet har de nødvendige tilladelser.

Regler for håndtering af farligt affald i Danmark

I Danmark skal virksomheder, der producerer, transporterer, indsamler, formidler, handler med eller behandler farligt affald, overholde bestemmelserne i Miljøbeskyttelsesloven og Affaldsbekendtgørelsen. Virksomhederne skal bl.a. registrere og rapportere deres håndtering af farligt affald til de relevante myndigheder. Dette gøres via Miljøstyrelsens IT-system "Affaldsdata".

Miljøstyrelsen har også vejledninger og støtte til virksomheder, der arbejder med farligt affald, tilgængelige på deres hjemmeside. Målet er at sikre en korrekt og miljømæssigt forsvarlig håndtering af farligt affald og fremme cirkulær økonomi og genanvendelse.

En kvinder sætter kemikalier ind i et kemikalieskab på et værksted
En rød batteribeholder til brugte batterier

Eksempler på farligt affald

  • Acetone
  • Affedtningsmidler
  • Batterier
  • Pesticider
  • Elektronikaffald
  • Imprægneret træ
  • Opløsningsmiddelbaseret maling
  • Kviksølv
  • Mineralterpentin
  • Limrester
  • Farmaceutiske produkter
  • Neglelak
  • Spildolie
  • Syrer

Spørg os om løsninger til affaldssortering

Hvis du har spørgsmål om f.eks. miljøskabe eller affaldssorteringsbeholdere, er du velkommen til at kontakte os. Vi er glade for at hjælpe dig!

Find alle vores produkter til kemikaliehåndtering her

FAQ

Farligt affald inkluderer kemikalier, batterier, e-affald og medicinsk affald. Olie, radioaktivt affald og asbest er også farligt. Det kræver særlig håndtering for at undgå skader på mennesker og miljø. Lokale myndigheder bør konsulteres for korrekt bortskaffelse.
Kemisk affald er affaldsmaterialer, der indeholder farlige kemikalier, såsom giftige, ætsende eller brandfarlige stoffer. Det kan omfatte overskydende industrielle kemikalier, pesticider, syrer, baser og giftige rengøringsmidler. Korrekt håndtering og bortskaffelse er afgørende for at forhindre skader på mennesker og miljø.
Farligt affald skal sorteres i separate beholdere eller indsamlingssystemer. Typisk er der separate affaldscontainere eller affaldsstationer til farligt affald på genbrugscentre eller affaldsindsamlingssteder. Det er vigtigt at adskille forskellige typer farligt affald som kemikalier, batterier, elektronisk affald osv. for at sikre sikker og miljøvenlig bortskaffelse. Kontakt lokale myndigheder for vejledning om korrekt sortering og bortskaffelse.
Ja, elektronik kan betragtes som farligt affald på grund af de potentielt skadelige stoffer, de indeholder, som f.eks. tungmetaller (f.eks. bly, kviksølv) og andre giftige komponenter. Udtjente elektroniske apparater som computere, mobiltelefoner og fjernsyn skal derfor bortskaffes korrekt for at undgå forurening og skade på miljøet.
Ja, svovlsyre anses for at være farligt affald på grund af dens stærke ætsende egenskaber. Det er en stærk syre, der kan forårsage alvorlige kemiske forbrændinger og skade på mennesker og miljøet, hvis det ikke håndteres korrekt. Svovlsyre skal bortskaffes forsvarligt og behandles som farligt affald for at undgå risici for sundhed og miljø.
Ja, spildolie betragtes som farligt gods på grund af dets potentiale for at forårsage forurening og skade på miljøet. Det indeholder ofte giftige stoffer og kan forårsage jord- og vandforurening, hvis det ikke håndteres korrekt. Derfor skal spildolie behandles som farligt affald og bortskaffes på en sikker måde.
Batterier er farlige for miljøet på grund af deres indhold af giftige tungmetaller som bly, kviksølv og kadmium. Når de kasseres ukorrekt, kan disse metaller lække ud i jorden og forurene grundvandet, hvilket skader økosystemer og dyreliv. Derudover kan batterier også frigive farlige kemikalier og være brandfarlige, hvilket øger risikoen for skader på miljøet.
Kemikalier skal aldrig smides i almindelige skraldespande eller afløb. De skal afleveres på lokale genbrugscentre, farligt affaldsindsamling eller specielle affaldshåndteringsfaciliteter. Kontakt lokale myndigheder eller affaldshåndteringsvirksomheder for korrekt bortskaffelse af kemikalier.
Jord anses for at være farligt affald, når det er forurenet med skadelige stoffer som tungmetaller, kemikalier eller giftige forbindelser. Forurenet jord kan udgøre en risiko for miljøet og sundheden, og det skal derfor bortskaffes på en sikker måde på godkendte affaldsbehandlingsanlæg eller deponeringssteder for farligt affald.
Transport af farligt affald skal normalt udføres af specialiserede og autoriserede affaldstransportører. Disse virksomheder har tilladelser og ekspertise til at håndtere og transportere farligt affald sikkert og i overensstemmelse med gældende regler og forskrifter. Det er vigtigt at bruge pålidelige og lovlige transportører for at sikre korrekt og sikker bortskaffelse af farligt affald.
Virksomheder og institutioner, der producerer, håndterer eller transporterer farligt affald, skal normalt indberette det til relevante myndigheder. De skal følge lokale love og forskrifter for indberetning af farligt affald. Indberetningerne giver myndighederne oplysninger om affaldsmængder, typer og bortskaffelsesmetoder, hvilket er afgørende for overvågning og regulering af farligt affald.
Farligt affald skal opbevares i tæt forseglede beholdere, der er mærket med indholdet. Opbevaring bør fortrinsvis ske indendørs. Udendørs skal affaldet være indkapslet, overdækket og utilgængeligt for uautoriserede personer.
Hvis emballagen er mærket med et symbol, der indikerer, at stoffet er miljø- eller sundhedsskadeligt, skal den afleveres på en genbrugsstation, også selvom emballagen er tom.
Private afleverer brugte batterier på kommunens genbrugsplads eller miljøstation.
Privatpersoner afleverer deres farlige affald på kommunens genbrugsplads eller miljøstation, afhængigt af typen af affald.
Ja, i Danmark er det lovpligtigt at sortere affald. Affald skal sorteres i forskellige kategorier som papir, plast, glas, metal, organisk affald og farligt affald. Den danske affaldslovgivning fremmer genanvendelse og bortskaffelse af affald på en miljømæssigt forsvarlig måde.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik