Optimer din arbejdsdag: enkle øvelser når du står op på arbejdet

Optimer din arbejdsdag: enkle øvelser når du står op på arbejdet

Plejer du at variere din arbejdsstilling ved dit hæve sænkebord og indimellem arbejde stående? Sådan! Når du vælger at stå op på arbejdet, aktiverer du dine muskler, forbedrer din kropsholdning, træner din balance og øger blodcirkulationen, hvilket gavner både din krop og hjerne. For meget stillesiddende adfærd kan føre til rygproblemer, men ved at tage en daglig pause og udføre enkle pauseøvelser kan du opbygge styrke. Giv din krop et boost med stående øvelser ved skrivebordet. Lidt motion hver dag er gavnligt for dit generelle helbred.

Gør sjove pauseøvelser til en god vane

Få nemt plads til daglige pauseøvelser ved dit skrivebord med enkle bevægelser, der ikke kræver, at du forlader din plads. Selvom disse øvelser kan virke ubetydelige, er de faktisk utroligt gavnlige. Langvarig stillesiddende adfærd er ikke sundt for vores kroppe, så det er vigtigt at bryde inaktiviteten med lidt motion ved skrivebordet. Gør din arbejdsdag mere aktiv og energifyldt med disse bekvemme bevægelser.

3 pauseøvelser du kan lave på kontoret

Øvelse 1: Stå på ét ben

Når du står op ved dit hæve sænkebord, kan du udfordre balancen ved at stå på ét ben. Løft det ene ben og lad foden hvile mod bagsiden af knæet på det andet ben. Med denne øvelse arbejder du med lægmusklerne, som forbedrer blodcirkulationen og ilttilførslen til hjernen samtidig med, at du bruger mavemusklerne til at holde balancen. Gør det til en vane altid at stå på ét ben, når du udfører specifikke daglige opgaver – for eksempel når du besvarer mails eller taler i telefon. Stå så længe det føles behageligt og skift derefter til det andet ben.

Øvelse 2: Stå på tæer

En anden måde at optimere dit stående arbejde på er at stå på tæer. Dette vækker lægmusklerne og får ordentligt gang i blodcirkulationen. Begynd med at støtte dig til skrivebordets bordplade. Rejs dig derefter op på tæerne mellem 10 og 20 gange samtidig med, at du arbejder videre som normalt. Stå på tæerne i ca. fem sekunder inden du træder langsomt og kontrolleret ned på hælene, hviler et kort øjeblik og starter forfra.

Øvelse 3: Sving med benene

Føler du dig stiv i hofterne? At svinge dine ben frem og tilbage som et pendul er en fantastisk måde at aktivere stive hofter på – som er et tegn på, at du har siddet stille for længe. Sving det ene ben fremad eller til siden 10 til 20 gange og skift derefter til det andet ben. Udover at modvirke stivheden bidrager denne øvelse også til at give kroppen ny energi. 


Hvilken forskel gør en måtte til stående arbejde?
En person står på en rund aflastningsmåtte ved et hæve sænkebord og skriver på en bærbar computer
Aflastningsmåtte SPOT
670,-
Et kontor med hæve sænkeborde
Skrivebord QBUS
4.095,-

Sådan står du bedst ved dit hæve sænkebord

1. Tænk på at have lige meget vægt på begge ben. Hvis det kan hjælpe, kan du se det som om, at nogen trækker en snor fra din nakke og op mod loftet.

2. Underarmene skal hvile på bordet, og dine skuldre skal være afslappede.

3. Kontrollér dit skrivebord, så dit tastatur og din mus er tæt på din krop. Det sikrer en ergonomisk arbejdsstilling og mindsker belastningen på nakke, skuldre og arme.


Lær mere om hvordan du bliver mindre stillesiddende

FAQ

Pausegymnastik er vigtigt på jobbet, da det hjælper med at afbryde stillesiddende adfærd og øge blodcirkulationen. Det reducerer muskelspændinger, forbedrer koncentrationen og øger produktiviteten. Regelmæssig pausegymnastik kan også bidrage til at forebygge arbejdsrelaterede muskel- og skeletproblemer.
Der anbefales ingen specifik tidsramme for at stå op og arbejde, da det kan variere afhængigt af individuelle præferencer og arbejdskrav. Det er dog generelt gavnligt at indarbejde periodiske stående perioder i løbet af arbejdsdagen for at afbryde stillesiddende adfærd og fremme bevægelse. At skifte mellem stående og siddende arbejde med jævne mellemrum kan være en hensigtsmæssig tilgang for at opretholde kropslig aktivitet og komfort.
Det er ikke sundt at stå op hele dagen af flere årsager. For det første kan det føre til muskelspændinger og belastningsskader, især i benene, ryggen og fødderne. Desuden kan det resultere i dårlig cirkulation og hævede ben. Stillesiddende adfærd uden variation kan også øge risikoen for visse helbredsproblemer som hjertesygdomme, diabetes og fedme. Det anbefales derfor at variere mellem stående, sidende og bevægende aktiviteter i løbet af dagen for at opretholde en sund balance.
Det anbefales at tage korte bevægelsespauser hver 30-60 minutter under stillesiddende arbejde. Disse pauser kan bruges til at strække sig, gå en tur eller udføre enkle øvelser for at afbryde stillesiddende adfærd og fremme bevægelse. Hyppigheden af bevægelsespauser kan variere afhængigt af individuelle behov og arbejdsforhold.
Det er vigtigt med pauser ved stående arbejde for at undgå muskeltræthed, mindske belastningen på kroppen, forbedre blodcirkulationen og reducere risikoen for skader. Pauser giver mulighed for at strække musklerne, genoprette energi og opretholde en sund balance mellem at stå stille og være i bevægelse.
 

 
Det nøjagtige kalorieforbrug ved at stå op varierer baseret på faktorer som vægt, stående aktivitet og individuel stofskifte. Generelt anses stående for at forbrænde omkring 50-100 flere kalorier i timen sammenlignet med at sidde stille. Det anbefales dog at variere mellem forskellige aktiviteter og motion for at opnå en mere effektiv kalorieforbrænding.