Siddegruppe ANNA i et skolemiljø

Mindfulness, teater og loungeområder i undervisningen

Friskole baserer undervisning på leg, bevægelse og en
kreativ indretning af klasseværelset.

Læring gennem leg og sansning

Da eleverne på Friskolen Den Frie Fakkel skulle lære om hjerte/lunge-kredsløb, foregik det ikke med tavleundervisning. I stedet havde skolen fået fat i nogle døde grise, der blev skåret op, så eleverne kunne røre ved indvoldene og se lungerne blive pustet op. Samtidig var Hjerteforeningen ude med dukker for at lære at give førstehjælp. 
 
Et projekt som ovenstående er et godt eksempel på friskolens undervisning. Her lærer børnene så vidt muligt gennem leg og sansning, fortæller daglig leder, Sara Nilsson, der startede skolen for fem år siden.  
 
“Vi startede skolen på et værdigrundlag om, at der skulle være mindre skærmarbejde og mere hands-on projektarbejde. Vi eksperimenterer med en undervisning, der baserer sig på hjerneforskning, og det viser sig, at tingene hænger bedre fast, når alle sanser kommer i spil. Man bruger fingrene til at undersøge undervisningsmaterialet - og i nogle tilfælde kan det så være døde grise,” smiler hun.
Voksen og barn på friskolen

Kreativ indretning i klassen virker 

Undervisningen er i høj grad baseret på projekter og gruppearbejde, hvilket den kreative indretning i klasselokalerne også vidner om. Det konventionelle set-up med en masse tomandsborde, der alle er rettet mod tavlen, er droppet. I stedet har hver klasse tre store hæve sænkeborde fra AJ Produkter, der danner centrum for gruppearbejde. På den måde lærer elever at arbejde sammen i grupper i langt størstedelen af skoledagen. 
 
“Vi ønsker at lære eleverne at arbejde sammen, da det giver en social sammenhængskraft. Men det ruster dem også til et fremtidigt arbejdsmarked, hvor en af de vigtigste kompetencer netop er at kunne indgå i projekter og teams,” siger Sara Nilsson.
Borde og stole på Den Frie Fakkel
Sækkestol i hjørne af skole

Forskellige fysiske rammer 

I klasselokalerne er der også indrettet lounge-områder med sofaer, sækkestole og madrasser fra AJ Produkter, og det minder på ingen måde om et klassisk klasseværelse, som man husker det fra sin egen skoletid.   
 
“Vi forsøger at skabe nogle løsere rammer, der også er baseret på hjerneforskning. Det viser sig nemlig, at hjernen er mere modtagelig for at optage information, når man ændrer de fysiske rammer i hverdagen, og jævnligt kan skifte plads i klassen,” fortæller Sara Nilsson. 
 
“Samtidig er det meget individuelt, hvordan vi bedst skærper opmærksomheden hos eleverne - nogle gør det på en stol, andre gør det ved at ligge i en sofa. Og så er der nogle, som måske har behov for at sidde på et vippebræt. Det prøver vi så vidt muligt at tage højde for. Vi har stort fokus på at skabe forskellige rammer for eleverne, og det har vi super gode resultater med.”

Møblerne hos Den Frie Fakkel

Skrivebord NOVUS
Skab QBUS

Ny indretning kan ændre mindset

“Når skoledagen er så fyldt med leg og bevægelse, er det vigtigt, at vi også har nogle faciliteter, hvor der er plads til fordybelse. Her kan eleverne fordøje og reflektere over alle de oplevelser og informationer, de får i løbet af en dag. Der skal hele tiden være en balance,” siger Sara Nilsson og fortæller, hvordan hver eneste skoledag eksempelvis starter med fælles meditation.  
  
“Alle 107 elever og lærere samles i et stort lokale, hvor vi mediterer med åndedrætsøvelser til lyden af en klokke. Eleverne lærer at meditere over, hvad de er taknemmelige for i deres liv. Hjerneforskning viser nemlig, at det giver et sjovere og mere spændende liv.”
“Man kan sige, at vi er en skole i bevægelse på flere parametre. Helt konkret er der ikke meget stillesiddende arbejde for eleverne, da vores undervisningsfilosofi er baseret på leg og bevægelse. Men vi er heller ikke bange for at ændre undervisningsformen, hvor der er plads til at eksperimentere. Her skruer vi hele tiden på knapperne” fortæller Sara Nilsson og tilføjer, at de også jævnligt ændrer indretning og flytter rundt på møbler.  
 
“Vi skifter jævnligt de fysiske rammer og indretter anderledes. Det er nemlig dokumenteret, at man ved at ændre omgivelser også kan påvirke sit mindset til at tænke i nogle andre baner. Så vi er super glade for de mange forskellige møbler, vi får fra AJ Produkter.”

 

Den Frie Fakkel Logo

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik