14 tips - undgå at ramme muren efter ferien

14 tips - undgå at ramme muren efter ferien

Av, av, det kan være en hård omgang at komme tilbage på job efter en god, afslappet ferie. Her er nogle konkrete metoder til at gøre overgangen mere smooth.
Der er tre uger, til du skal på ferie, og du tænker allerede på, hvor lækkert det bliver at tage afsted med god samvittighed - alle arbejdsopgaver er ordnet, og din todo-liste er helt i bund. In your dreams!  
 
“Den drøm bliver aldrig indfriet,” siger Thomas Munksgaard, der er ekspert i at styrke personlige arbejdsvaner og ejer af konsulentvirksomheden MERE TID. Han tilføjer, at du i stedet skal se i øjnene, at du ikke kommer på ferie med et totalt clearet skrivebord. I stedet skal du fokusere på de vigtigste opgaver, der absolut ikke kan vente.  
 
“Så tager du ikke stress med på ferien over ikke at have nået alt. Og så er det også nemmere at komme tilbage efter ferien,” siger han og uddyber. 
 
“Vil du have fuldt outcome af din ferie, så giv dig selv en kalender, der ikke er alt for pakket, lige før og efter ferien. Går du fra ferie og direkte på en actionpacked mødebooket kalender, så er din ferie spildt. Giv ferien plads til at bundfælde sig.”  
To medarbejdere sidder og arbejder på et hyggeligt kontor
En tom kalender på et skrivebord med et par briller og en kop kaffe ved siden af

Hold ferie, når du holder ferie 

Mandag morgen efter en ferie kan være som en hammer i hovedet, hvis du fokuserer på det negative - at ferien er slut, at hamsterhjulet nu kører igen, og at der er rigtig langt til næste ferie.  
 
“Du har fået opsparet en masse energi på ferien. Kom langsomt i gang, og brug dit overskud på at se det hele lidt oppefra i stedet for at dykke direkte i mailboksen,” siger Thomas Munksgaard. Og så er det i øvrigt alfa og omega, at du ikke kan træffes, når du er på ferie.  
 
“Min mailsignatur og telefonsvarer gør altid opmærksom på, at jeg er på ferie, og at man kan sende mig en sms, hvis det er vigtigt. Jeg har dog stadig aldrig modtaget en sms, mens jeg har været på ferie. Det meste kan godt lige vente, til du er tilbage igen. 
Out of office skrevet i sandet på en strand

14 tips - i gang efter ferien 

1. Gå ned i gear op til ferien: Forbered dig på at skifte tempo, både før og efter din ferie, for at sikre en glidende overgang tilbage til arbejdet. 
 
2. Planlæg en rolig genstart: Tillad dig selv en dag inden og efter hver ferieuge til at justere tempoet. Dette hjælper med at undgå stress ved tilbagevenden. 
 
3. Undgå at jagte efter feriefølelsen: Husk, at jagten på at fastholde feriefølelsen, især lige efter ferien, kan ødelægge de gode minder. Fokuser på at bevare roen og de positive oplevelser. 
 
4. Kortere ferier uden arbejde: Stræb efter at holde helt fri fra arbejdsrelaterede e-mails og opkald, selv på korte ferier, for at undgå at ødelægge feriens effekt. 
 
5. Stille og roligt tilbage på jobbet: En langsom opstart hjælper med at bevare feriens positive virkninger og de gode minder. 
 
6. Prioriter arbejdet sekundært efter ferien: Giv dig selv tid til at genindtræde i arbejdslivet uden at stresse over mindre opgaver. 
 
7. Vær åben for træthed: Det er normalt at føle modvilje mod at vende tilbage til arbejdet; det viser vigtigheden af at have haft en fuldstændig pause. 
8. Fokusér på restitution: For hurtig en tilbagevenden kan spilde den restitution, ferien har givet dig. 
 
9. Informér om din ferie: Gør det klart i din mailsignatur og på telefonsvarer, at du er på ferie, for at minimere forstyrrelser. 
 
10. Hold fast i feriens energi: Brug den ekstra energi, ro og kreativitet, du har opnået, til at fokusere på de vigtigste opgaver og langsigtede mål. 
 
11. Undgå hastværk fra start: Tag dig tid til at prioritere og arbejd metodisk igennem dine opgaver for at bevare roen og overblikket. 
 
12. Sørg for bevægelse: Fasthold den øgede fysiske aktivitet fra ferien for at booste din energi og mentale klarhed. 
 
13. Vælg opgaver, der giver energi: Start med arbejdsopgaver, du nyder, for at genfinde arbejdsglæden og motivationen. 
 
14. Genoptag det sociale samvær: Snak med kolleger og genetabler sociale bånd for at styrke trivslen på arbejdspladsen. 

FAQ