Transformationsledelse

Transformationsledelse

Transformationsledelse er en ledelsesteori,  der handler om at gå ud over individuelle egeninteresser og skabe fælles forandringer gennem samarbejde mellem lederen og teamet. Vi undersøger, hvordan en visionær leder kan inspirere og motivere sine teammedlemmer til at engagere sig i forandringsprocessen. Lad os dykke ned i verdenen af transformationsledelse, hvor engagement, opmuntring og inspiration er nøgleelementerne for at skabe enestående resultater.

Som en familieejet virksomhed med 21 markeder arbejder vi konstant på vores egen lederudvikling. Men vi har også arbejdet med iværksættere og virksomhedsledere i 45 år. Så lad os hjælpe dig med at udvikle din arbejdsplads - og bidrage til din viden om ledelse, f.eks. transformationsledelse.


Hvad er transformationsledelse?

I slutningen af 1970'erne blev teorien om transformationsledelse udviklet af James MacGregor Burns. Denne inspirerende tilgang bygger på ideen om, at en leder kan motivere medarbejderne til at arbejde sammen mod fælles mål. Gennem opbygning af tillid og ved at være en rollemodel skaber lederen et trygt arbejdsmiljø, hvor hver enkelt medarbejder bliver opmuntret til personlig udvikling og forbedring af præstationen. MacGregor Burns pointerede vigtigheden af, at "ledere og tilhængere hjælper hinanden med at nå et højere niveau af moral og motivation".

I 1980'erne udvidede Bernard M. Bass modellen og identificerede de fire afgørende elementer, der udgør fundamentet for transformationslederen.

Model med elementerne i transformationsledelse

Teorien om motivation gennem selvbestemmelse

Self-determination theory (SDT) er en psykologisk retning, der studerer, hvordan menneskers motivation, trivsel og personlige udvikling påvirkes af omgivelserne. Teorien bygger på idéen om, at mennesker naturligt ønsker vækst, udvikling og optimal funktion. Den fokuserer på tre kernebehov: autonomi, kompetence og tilhørsforhold. SDT identificerer også to motivationstyper: indre og ydre motivation.

Kombinationen af transformationsmodellen og selvbestemmelsesteorien forener de fire elementer i transformationsledelse og vejleder ledere i medarbejdermotivation.

Læs om hvordan du bedst tager imod og giver konstruktiv kritik

En person står op og taler ved et møde med sine kolleger
To kolleger taler sammen ved et hæve sænkebord i et kontor med en rustik murstensvæg

Opsummering:

Transformationsledelse blev udviklet af James MacGregor Burns og er en ledelsestilgang, hvor lederen og medarbejderne arbejder sammen ud over deres individuelle gevinst for at skabe forandring og nå fælles mål. Lederens rolle er at engagere, opmuntre og styrke sine medarbejdere både som gruppe og individuelt. Transformationsledelse består af fire elementer: at være et forbillede, inspirerende motivation, intellektuel stimulans og individuel omtanke.

Her kan du læse mere om ledelse

FAQ

Transformationsledelse refererer til en ledelsesstil, hvor en leder inspirerer og motiverer medarbejdere til at opnå fælles mål gennem personlig udvikling, kreativitet og forandring. Det indebærer at skabe en vision, fremme empowerment og opbygge tillid for at drive organisatorisk transformation og vækst.
Transformativ ledelse er en effektiv måde at skabe engagerede og velfungerende medarbejdere på, da modellen fremmer personlig udvikling og holdånd. Derfor passer den til de fleste arbejdspladser, hvor der er plads til en sådan ledelsesstil. Det er dog ikke et quick fix, men en ledelsesstil, der kræver kontinuerlig vedligeholdelse og langvarig brug.
En transformativ leder prioriterer medarbejderne og fokuserer på at fremhæve deres gode kvaliteter og fremme engagement. Den transaktionelle leder bruger belønninger eller straffe afhængigt af, hvordan medarbejderne udfører deres opgaver.
James MacGregor Burns (1918-2014) var en amerikansk historiker, politolog og forfatter, der skrev flere bøger, bl.a. bogen Leadership, som samlede hans teorier om ledelse.
At lederen på en opmuntrende og engageret måde involverer medarbejderne i både deres egen udvikling og i udviklingen af virksomheden.
Udviklingsledelse er en ledelsesmodel, der forskningsmæssigt er baseret på transformativ ledelse. Begge modeller er ledelsesstile, der fokuserer på at skabe positive forandringer i organisationen og fremme medarbejdernes vækst og udvikling. Udviklende ledelse er det svenske forsvars ledelsesmodel.
De amerikanske psykologer Edward L. Deci og Richard Ryan.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik