Industriens fokus på ergonomi betaler sig i rentabilitet

Industriens fokus på ergonomi betaler sig i rentabilitet

Et gennemtænkt arbejdsmiljø kan være en nøgle til effektivitet og rentabilitet for industrivirksomheder, siger Peter Gunnarsson, Category Manager for Industri hos AJ Produkter.
- "Forbedring af ergonomien betaler sig i form af motiverede og sunde medarbejdere, der præsterer bedre," siger han.

Forestil dig en industriarbejder, der justerer højden på sit arbejdsbord for at undgå rygsmerter, tager et par høreværn på for at undgå støj og til sidst tilpasser belysningen til den aktuelle opgave. 

Dette simple scenarie udspiller sig dagligt over hele Sverige og illustrerer et vigtigt aspekt af arbejdslivet: For at kunne udføre sit arbejde godt, har man brug for en komfortabel og ergonomisk arbejdsplads.

 

Peter Gunnarsson Category Manager for industri hos AJ Produkter
Peter Gunnarsson
En industriarbejder står ved en sakseløftevogn med en pakke
Sakseløftevogn
5.665,-

Peter Gunnarsson, Category Manager for Industri hos AJ Produkter, konstaterer, at mange i industrien er bevidste om dette og synes, at emnet er vigtigt i sig selv. Men færre er helt klar over, hvordan medarbejdernes velbefindende faktisk påvirker virksomhedens økonomi.

- "Der tales meget om ergonomi, men ikke så meget om den direkte indvirkning på virksomhedens resultater, eller hvad man kan gøre for at forbedre arbejdsmiljøet. At have en arbejdsplads, hvor medarbejderne er glade og har det godt, er også vigtigt for virksomhedens trivsel," siger han.
 
Hvad er ergonomi egentlig? 

 

Færre skader og større effektivitet

Så hvad er sammenhængen mellem arbejdsmiljø og virksomhedens regnskab? Peter Gunnarsson påpeger, at investeringer i ergonomi betaler sig i form af mindre sygefravær og lavere personaleomsætning. Det er ting, som ellers kan være dyre for virksomhederne i form af omkostninger til fravær, rekruttering og produktionstab.

- En god ergonomisk arbejdsplads reducerer risikoen for skader og kan skabe et positivt arbejdsmiljø, hvor folk føler sig godt tilpas og nyder deres arbejde mere. Og når folk er glade, er de mere motiverede og har lyst til at blive," siger Peter Gunnarsson.

Samtidig understreger han, at en velindrettet arbejdsplads ikke kun kan reducere omkostningerne, men også øge omsætningen. Ikke mindst fordi det gør arbejdet lettere og mindsker risikoen for fejl:

- Hvis man kan fastholde tilfredse og erfarne medarbejdere, bliver man mere effektiv. Det bliver lettere at levere produkter af høj kvalitet, og fejlprocenten i produktionen reduceres.

 

Et spørgsmål, der berører flere og flere mennesker

Industrien i Danmark er stor og varieret med tusindvis af mennesker, der arbejder med alt fra finmekanik til storproduktion. Det er også en relativt ulykkesramt sektor.

- Arbejdsskader er meget mere almindelige i industrien end blandt kontoransatte. Belastningen er hårdere, og tunge løft og "unaturlige" bevægelser er almindelige," siger Peter Gunnarsson.

Belastningsskader er blandt de mest almindelige arbejdsrelaterede helbredsproblemer. Blandt hyppigt forekommende arbejdsskader finder man blandt andet belastningsskader, såsom ryg- og nakkeproblemer.

Lær om korrekt løfteteknik

Økonomisk at tænke ergonomisk

Fordi de forskellige dele af industrien er så forskellige - og ergonomi er et bredt begreb - er det svært at identificere forbedringstiltag, som gælder for alle aktiviteter, siger Peter Gunnarsson.

- I et kontorjob kan et hæve sænkebord og en behagelig stol ses som grundlæggende for god ergonomi. Det fungerer på samme måde i fremstillingsindustrien, men med et hæve sænke arbejdsbord og en behagelig og funktionel stol. I industrien er det også almindeligt at have hårde gulve, f.eks. betongulve, og det kan være godt at have en aflastende arbejdsmåtte.

Men frem for alt er det vigtigt at arbejde bredt med emnet, understreger han.

- Man skal ikke kun tænke på selve produkterne. Ergonomi kan ses som en helhed, der omfatter alt fra arbejdsstationens og lokalets udformning til de værktøjer og hjælpemidler, der bruges, og hvordan alt dette spiller sammen.

Er industriarbejder ved et arbejdsbord med en arbejdsmåtte under sig
For eksempel er det vigtigt for en virksomhed, der arbejder med vogne og reolsystemer, at organisere lokalerne og udstyret på en måde, der letter arbejdet og reducerer trængslen. Omhyggelig planlægning af lokalerne kan også minimere gåafstande og øge effektiviteten på samme tid.

- At forbedre ergonomien er en langsigtet investering og behøver ikke at blive gjort på én gang, men kan forbedres trin for trin. At investere i et godt arbejdsmiljø er en investering i virksomhedens succes," siger Peter Gunnarsson.

Tre tips til bedre ergonomi

1. Søg ekspertise og inddrag medarbejderne: 
Engager specialister i arbejdsmiljø for at få et perspektiv udefra på din arbejdsplads. De kan identificere problemer og løsninger, som du måske ikke selv ser. Og glem ikke at få hjælp fra dine medarbejdere for at forstå deres dagligdag bedst muligt.

2. Udforsk forskellige produkter for at finde det rigtige:
Det er meget forskelligt, hvad industrivirksomheder laver. Derfor findes der en række produkter, som kan hjælpe i forskellige situationer. Det kan være højdejusterbare arbejdsborde og pakkeborde, ergonomisk designede stole, arbejdsmåtter, der kan bruges på hårde gulve, og løftehjælpemidler til lagerarbejde.
 
Flere ergonomiske produkter

To kolleger står i et lageriljø og ser glade ud foran en pallereol

3. …Men tænk på helheden:
Husk, at ergonomi er mere end blot enkelte produkter. Brug lidt krudt på at forstå, hvordan hele arbejdsmiljøet, herunder rummets udformning, kan arbejde sammen om at skabe en sund og produktiv arbejdsplads.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik.

FAQ

Ergonomi i industrien er vigtigt, da det reducerer risikoen for arbejdsrelaterede skader og forbedrer medarbejdernes trivsel og produktivitet. Det fører også til øget rentabilitet gennem mindre sygefravær og mere effektive arbejdsprocesser.
Industrien kan forbedre ergonomien ved at tilpasse arbejdsstationer til individuelle behov, anvende ergonomiske værktøjer og udstyr, samt ved at implementere træning og opmærksomhed på arbejdsstillinger.
God ergonomi kan forbedre produktiviteten i industrien ved at reducere træthed og skader, hvilket muliggør mere effektive arbejdsrutiner og højere medarbejderengagement.
Ergonomiske løsninger til industrien omfatter justerbare arbejdsstationer, ergonomiske værktøjer og personlig beskyttelsesudstyr (PPE), som alle er designet til at minimere belastninger og øge komforten under arbejdet.
Industrien kan reducere arbejdsrelaterede skader ved at implementere ergonomiske principper, såsom korrekt løfteteknik og optimal arbejdspositionering, samt ved at tilpasse udstyr til arbejdsopgaverne.
Ved at investere i ergonomiske løsninger kan industrien reducere omkostninger forbundet med skader og sygefravær, forbedre produktiviteten og sikre en mere effektiv brug af ressourcer, hvilket alt sammen bidrager til øget rentabilitet.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik