Oprydningskonsulenten: Sådan holder du orden

Oprydningskonsulenten: Sådan holder du orden

Det betyder mere for arbejdsmiljøet, end man lige tror, hvorvidt det roder på kontoret. Med enkle regler er det dog lige til at holde et organiseret kontor.
Mirjam Madsen er oprydningskonsulent. Hun bliver hyret af virksomheder, der ønsker mere organiserede kontorer, og så hjælper hun ganske enkelt med at skabe et mere ryddeligt kontormiljø. Og det handler ikke kun om at rydde op. Hemmeligheden er at skabe nogle vaner, der mindsker rod på kontoret. 
 
“Det roder på rigtig mange kontorer, og ofte handler det ikke kun om, at man er dårlig til at rydde op,” fortæller Mirjam Madsen. Hun er indehaver af firmaet RydHeltOp, hvor hun blandt andet holder foredrag og arbejder som konsulent med erhvervsoprydning. 
En kvinde sidder ved et hjørneskrivebord og arbejder
En praktisk skrivebordsskuffe til at holde orden

Skab Varige Systemer

“Du kan sagtens rydde op og organisere kontoret. Men hvis du ikke får lavet nogle systemer, så roder det igen inden for et par dage.”  
 
I sidste ende vænner medarbejderne sig til at arbejde i rodede omgivelser, og det påvirker både arbejdsglæde og produktivitet. Og så er det i øvrigt et skidt signal at sende til kunder og samarbejdspartnere.  
 
Mirjam Madsen giver en række råd til, hvordan I kan komme rodet til livs og skabe en mere organiseret arbejdsplads. Det er måske en stor mundfuld at implementere det hele med det samme. Men de kan også bare stå som inspiration til en mindre rodet hverdag.

8 tips til mindre rod på kontoret 

1. Tag bevidste beslutninger 
Gennemgå kontorets genstande, fra roll ups fra messer til skuffer fulde af kabler. Spørg jer selv: "Bliver dette brugt, eller vil det blive brugt igen?" Hvis svaret er nej, er det tid til at slippe det. 
 
2. Kommuniker gennem orden 
Overvej hvilke signaler jeres arbejdsplads sender til besøgende. Dit kontors fremtoning bør afspejle virksomhedens kerneydelser, værdier, og eventuelt en grøn profil. 
 
3. Optimer rummene med klare funktioner  
Hvert rum, inklusive mødelokaler, bør have en klar og optimeret funktion. Før oprydning, definer rummets formål og den ønskede atmosfære. 
 
4. Bevar kun det essentielle  
Efter en fælles beslutningsproces, behold kun de genstande der understøtter virksomhedens vision og det aftalte arbejdsmiljø. Alt andet kan sælges eller doneres. 
5. Brug digitale værktøjer  
Minimer papirarbejdet ved at overføre dokumenter og filer til digitale formater. Brug skybaserede tjenester til at gemme og dele filer, hvilket reducerer behovet for fysisk opbevaring. 
 
6. Implementer "5-minutters-reglen"  
Hvis en opgave kan udføres på fem minutter eller mindre, gør det med det samme. Det forhindrer små opgaver i at ophobe sig og blive til større rod. 
 
7. Skab "aktivitetszoner" 
Organiser kontoret i zoner baseret på forskellige aktiviteter (f.eks., printområde, kaffekrog, arbejdsstationer). Dette hjælper med at holde relevante genstande og materialer tæt på deres anvendelsesområde. 
 
8. Investér i ordentlig opbevaring 
Brug skabe, reoler, og skuffeorganisatorer til effektivt at opbevare genstande. Dette hjælper med at holde overflader ryddelige og fremmer en organiseret arbejdsplads.

FAQ

For at holde orden på kontoret er det vigtigt at implementere systemer og vaner, der forebygger rod. Dette inkluderer regelmæssig oprydning, klare funktioner for hvert rum, og at reducere unødvendige genstande. Brug af digitale værktøjer til dokumenthåndtering kan også hjælpe med at minimere papirrod.
De bedste tips inkluderer at tage bevidste beslutninger om, hvad der skal beholdes, kommunikere gennem orden, optimere rummenes funktioner, og investere i ordentlig opbevaring som skabe og reoler. Implementering af "5-minutters-reglen" og skabelse af aktivitetszoner kan også være nyttige.
Et ryddeligt kontor øger arbejdsglæden og produktiviteten, og sender et positivt signal til kunder og samarbejdspartnere. Rod kan påvirke medarbejdernes trivsel negativt og skabe en uorganiseret arbejdskultur.
Rod kan forstyrre koncentrationen og effektiviteten, hvilket resulterer i lavere produktivitet. Det kan også skabe stress og frustration blandt medarbejderne, hvilket yderligere reducerer deres arbejdsindsats.
Reducer papirrod ved at overføre dokumenter til digitale formater og bruge skybaserede tjenester til opbevaring og deling af filer. Dette minimerer behovet for fysisk opbevaring og gør det lettere at finde og dele information.
"5-minutters-reglen" betyder, at hvis en opgave kan udføres på fem minutter eller mindre, bør man gøre det med det samme. Dette forhindrer små opgaver i at ophobe sig og bidrage til rod.
Skab en organiseret arbejdsplads ved at definere klare funktioner for hvert rum, kommunikere virksomhedens værdier gennem orden, og investere i praktiske opbevaringsløsninger. Det er også vigtigt at involvere alle medarbejdere i processen og sikre, at de følger de implementerede systemer og vaner.