Affaldssortering og genanvendelse skal være enkelt

Affaldssortering og genanvendelse skal være enkelt

Affaldssortering på arbejdspladsen er en effektiv måde at gøre en indsats for miljøet. Tilpassede affaldssorteringsbeholdere med tydelig mærkning gør det også nemt at udføre. Papir, madspild og miljøfarligt affald havner det rigtige sted og kan ofte genanvendes. Her får du tips til, hvordan du kan forbedre affaldssorteringen på din arbejdsplads.

En kvinde affaldssortere frugt, aviser og genbrugsflasker

Identificer behovet for affaldssortering

Genbrug af materialer er godt for miljøet og sparer på jordens ressourcer. Tomme emballager, aviser og elektronikaffald kan sorteres med henblik på genanvendelse. Ved at skabe de rette betingelser på arbejdspladsen kan affaldssortering foretages – selv på farten. Sortering af affald bør være let og en naturlig del af de daglige rutiner.

Det første, du kan gøre, er at vurdere mængden af affald i din virksomhed, og hvad der skal sorteres fra. Det vil gøre det lettere at udarbejde en plan for effektiv sortering.

Der kan være behov for forskellige typer af skraldespande alt efter sted. Ofte er der skiftende aktiviteter i lokalerne, og det kan betyde, at både mængden og typen af affald kan variere fra afdeling til afdeling. 

Har du brug for tips til et grønnere kontor?

Styr på affaldssorteringen

Farligt affald er blandt andet olierester, imprægneret træ, opløsningsmidler og forskellige maling- og kemikalierester.

Elektronikaffald er kort sagt alle produkter med en ledning eller et batteri. Elektronik, lysstofrør og batterier er også inkluderet.

Aviser kan genbruges til nyt papir. Det samme gælder for brochurer, printkopier og lignende.

Emballage fremstillet af papir, karton og bølgepap.

Plastemballage som f.eks. plastikbøtter, plastrør, plastflasker og flamingo.

Glasemballage som f.eks. glasflasker og glaskrukker.

Metalemballage er typisk aluminiumsfolie, aluminiumsforme, dåser, kapsler og låg.

Madaffald er blot madrester, der skal indsamles, og som f.eks. kan blive til biogas og biogødning.

Storskrald er større genstande, som ikke er emballage.

Brændbart affald er det, vi almindeligvis kalder husholdningsaffald. Det er her, at det, der ikke kan genanvendes, ender.
En kantine, hvor en medarbejder affaldssorterer i affaldssorteringsskabet

Valg af affaldsspand

Afhængigt af virksomhedstype og hvilket stede affaldssorteringen skal finde sted, er forskellige typer af skraldespande egnede. Ligeledes er antallet af personer i lokalerne og mængden af affald også afgørende. 

Kantinen: I en større kantine er affaldssortering i skab et både attraktivt og praktisk valg. Placer flere skabe ved siden af hinanden, så de forskellige typer affald kan sorteres. Sorteringsskabe med skuffer og plastbakker i højden er en fremragende pladsbesparende løsning til den mindre kantine. Med en beholder til madaffaldet kan det samles i en biopose, hvorfra det kan blive genanvendt til biogas. 

Kontoret: Her kunne en batteriboks til brugte batterier fra computermusen og tastaturet være en mulighed. Til genbrug af papir kan en simpel plastbeholder være tilstrækkelig, men hvis der er et større papirforbrug, kan en affaldsbeholder med hjul være en bedre løsning. Affaldsbeholdere med forskellige farvede vippelåg kan være nyttige i kontorlandskaber til eksempelvis indsamling af pantflasker og dåser

Lageret: Tipcontainere er ideelle til effektiv sortering af emballage som f.eks. pap, krympeplast og plast- og metalbånd. Tipcontainere er designet til brug sammen med gaffeltrucks og kan tåle hård håndtering. Vælg tipcontainere i forskellige farver for at gøre affaldssortering nemmere, og vælg gerne en model med automatisk tipning og tømning for endnu lettere håndtering.

Institution: Gør det nemt for børnene at sortere affald ved at vælge lave skraldespande med farver.

Nem sortering med tydelig mærkning

Når beholderne er på plads, er det vigtigt at mærke dem, så der ikke er nogen tvivl om, hvad der skal lægges i hvilken beholder. Forskellige farvede skraldespande giver et klart signal om, at der er affaldssortering her. En anden mulighed er selvklæbende mærkater til affaldssortering, som nemt kan sættes på affaldsbeholdere eller sorteringsskabe. Du kan også lave dine egne etiketter med f.eks. en labelprinter.

Placer affaldssorteringen på et synligt og let tilgængeligt sted. Det gør det lettere for alle at sortere rigtigt, så det, der ellers ville være blevet til affald, kan blive genandvendt til noget nyt.
Sæt af affaldsbeholdere, hvor kvinde smider mad ud til genanvendelse

Tømning og rengøring

Det er rarest for alle, hvis affaldsbeholderne tømmes regelmæssigt, og derfor skal det gerne være lige så let at tømme dem som at fylde dem. Fyldte skraldespande og affaldsposer gør ingen glade og forhindrer genanvendelse på trods af de gode intentioner. Det kan hurtigt føles ubehageligt, især hvis beholderne indeholder madaffald. En god idé er derfor at indføre faste procedurer for tømning og rengøring af affaldsbeholderne.

Vælg skraldespande med hjul, så det er lettere at flytte dem, når de skal tømmes. Det gør affaldshåndteringen mere effektiv og aflaster kroppen. Til sorteringsskabe findes der affaldsstativer med hjul, eller du kan vælge en standard affaldsbeholder med hjul og håndtag.

Mindre sorteringsskabe har ofte plastbeholdere med håndtag eller affaldsspande for at gøre tømningen lettere. En anden mulighed er at vælge små affaldsbeholdere på hjul.

Alt, hvad der sorteres, skal efterfølgende transporteres til det rette sted for at kunne genanvendes. Hvis du ikke er sikker på, hvilke regler og hvad der gælder i dit område, kan du kontakte din lokale kommune for at få flere oplysninger om genbrug og affaldshåndtering.

Genbrug er en enkel indsats for miljøet

Med et godt system til affaldssortering er der større chance for, at det meste af affaldet ender det rigtige sted. Jo mere vi genbruger, jo mindre bruger vi af jordens ressourcer, og flere skadelige stoffer forhindres i at komme ud i naturen. På den måde kan vi alle være med til at skabe et bedre miljø.

Hvis du har brug for flere oplysninger om vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne. 

FAQ

Restaffald er det, der er tilbage, når emballage, madaffald, storskrald, elektrisk affald, medicin og farligt affald er blevet sorteret fra. Det er den type affald, der ikke kan genanvendes eller genbruges og derfor ender på lossepladser eller bliver forbrændt.
I genbrugsspanden må man smide genstande og materialer, der kan genanvendes, såsom papir, plast, metal og glas. Du skal sortere ud fra anvisningerne i den kommune du bor i. 
Genbrug refererer til at bruge en genstand eller materiale igen uden at ændre dets form eller egenskaber, f.eks. ved at genbruge en glasflaske til at indeholde en ny drikkevare.

Genanvendelse indebærer derimod at omdanne brugte materialer til nye produkter eller materialer med forskellige egenskaber. For eksempel kan plastflasker genanvendes ved at smelte dem ned og forme dem til nye plastprodukter.
Skrald og affald bruges ofte om det samme, men nogle gange kan skrald referere til små og mindre betydende stykker affald, mens affald er en mere generel term for alle former for uønskede materialer eller produkter, der skal bortskaffes.
Glassene skal være helt tomme for madrester, men de behøver ikke at blive rengjort.
Porcelæn kan ikke genbruges eller bruges til energiudvinding. Enkelte små genstande kan smides i den almindelige skraldespand. Større mængder skal sorteres som ikke-brændbart på en genbrugsstation.
Affaldet kan genbruges til at producere nye produkter eller materialer, reducere behovet for råvarer og mindske miljøpåvirkningen. For eksempel kan plast genbruges til at fremstille nye plastprodukter, papir kan genbruges til at producere genbrugspapir, og metal kan smeltes om til nye metalprodukter.
Hvis man sorterer affald forkert, kan det føre til forurening af genbrugsstrømmen og vanskeligheder med genanvendelsesprocessen. Forkert sorteret affald kan ende på lossepladser eller forbrændingsanlæg i stedet for at blive genanvendt, hvilket øger miljøbelastningen og spilder ressourcer.
Man må ikke smide farligt affald, elektronik, batterier, kemikalier eller biologisk nedbrydeligt affald (som madspild) i restaffaldet.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik