Kvindelig ledelse og kaizen - Sådan blev det en succes

Kvindelig ledelse og kaizen - Sådan blev det en succes

Hvordan er det at være kvindelig leder inden for industri og produktion? På en fabrik, der er vokset fra et lille tømrerværksted til en arbejdsplads med over 250 ansatte. For Wioleta Kowalik er det en balance af både selvtillid og viden, blandet med særlige kvindelige egenskaber - og kaizen.
I en branche, der ofte er stærkt mandsdomineret, kan det være svært for en kvinde at være leder. Men for Wioleta Kowalik i AJ Produkters AJ Furniture Factory (AJFF) i Polen er der ingen tvivl om, at hun ser det at være kvinde som en af fordelene i sin ledelses- og lederrolle. Med 15 år i virksomheden og som fabrikschef siden oktober 2022 mener hun, at det netop er nogle af de mere klassisk kvindelige egenskaber, der har bidraget til hendes succes i rollen det seneste år.
Wioleta Kowalski, fabrikschef hos AJ Furniture Factory (AJFF) i Polen
Hos AJFF er fire af de syv medlemmer af ledelsesteamet kvinder, hvilket Wioleta mener er en god balance. Sammen leder de fabrikken, som har været en del af AJ Gruppen siden 1996, i Redzikowo, lige uden for den lille polske by Slupsk. Her fremstilles størstedelen af AJ Produkters træprodukter på en fabrik, der for nylig blev udvidet med 8.600 kvadratmeter, og nu består af i alt 27.000 kvadratmeter fordelt på to produktionshaller og et lager.
AJ Produkters fabrik i Polen

Kaizen og lean produktion 

Det, der engang var et lille snedkerværksted, er nu en fabrik, som hver uge sender 25-30 lastbiler med møbler til AJ Produkters centrallager i Halmstad. Med Wioleta Kowalik ved roret er fabrikken i konstant udvikling for at strømline produktionen og forbedre processerne - men også hvordan virksomheden ledes.
- "Vores organisation har et integreret ledelsessystem baseret på løbende forbedringer. Det er også en af vores virksomheds kerneværdier, så kaizen og lean er meget vigtige for os.

Kaizen kommer fra det japanske ord for "forbedring" og er et begreb inden for virksomhedsledelse. Det handler om hele tiden at stræbe efter kontinuerlig udvikling gennem mange mindre ændringer - i stedet for få store og radikale. Det kan være gennem forbedring af medarbejdernes sundhed og trivsel samt afkortning af unødvendigt langvarige opgaver. Målet er f.eks. at reducere spild i produktionen. Lean production blev ligesom kaizen opfundet af japaneren Taiichi Ohno, da Japans militærindustri efter Anden Verdenskrig skulle omdannes til en civil industri. Lean production er en metode, der går ud på at effektivisere arbejdsmetoder, fjerne spild, dvs. gøre produktionen mere lean, i form af f.eks. unødvendig tid og overflødige ressourcer, og maksimere produktiviteten.

Hos AJFF er kaizen og lean en selvfølge i hele virksomheden og en måde at holde sig på toppen af produktionen og på forkant. Hver proces overvåges på daglig, ugentlig, månedlig og årlig basis. Hvis målene ikke nås, tages der øjeblikkeligt skridt til at forbedre processerne, og der er et aktivt samarbejde i organisationen med hver afdeling for at eliminere afvigelser.

En gruppe af AJ Produkters medarbejdere holder tavlemøde på fabrikken i Polen

På forkant med teknologien 


I 2021 blev et system ved navn Proxia implementeret i produktionen. Det består af tre processer, MES (Manufacturing Execution System), CMMS (Computerised Maintenance Management System) og APS (Advanced Planning System).

- I løbet af en produktionsuge producerer vi i alt omkring 3500 ordrer. Takket være systemet kan vi kontrollere hver enkelt produktionsordre ned til sekundet og maskinernes funktion.

En medarbejder står ved en Proxia computer på AJ Produkters fabrik

Alle kan være med og have indflydelse 

En anden måde at arbejde med effektivitet og udvikling på er at give medarbejderne en stemme. Medarbejderne hos AJFF opfordres til at komme med deres egne forslag til forbedringer, uanset om det handler om de systemer, de arbejder med, eller mindre ting, der påvirker deres daglige arbejde. Aneta Magdziarek, HR Manager hos AJFF, siger, at det er vigtigt, at medarbejderne føler, at de har mulighed for at være med til at udvikle virksomheden. "De, der arbejder på gulvet, ser tingene på andre måder og fra andre vinkler end cheferne, og det er noget, vi gerne vil udnytte.

To medarbejdere taler sammen på AJ Produkters fabrik i Polen

At være en nærværende leder 

For Wioleta er det vigtigt, at medarbejderne føler, at hun og de andre medlemmer af ledelsesteamet og afdelingslederne er til stede i deres daglige arbejde. Hun tilbringer det meste af sin arbejdsdag på kontoret, men tager gerne på en daglig fabriksrundtur i begge produktionshaller, om ikke andet så for at tjekke situationen og få en snak med medarbejderne.

- Når der er vagtskifte, holder afdelingslederen altid et kort afstemningsmøde, hvor de gennemgår arbejdsopgaver, sætter mål osv. Men det er også vigtigt at kunne have spontane samtaler med medarbejderne. "Produktionen er hjertet i virksomheden, men det mest værdifulde, vi har, er vores medarbejdere.

To kolleger har en uformel samtale i produktionen på AJ Produkters fabrik i Polen
Nogle ansatte holder møde i produktionen på AJ Produkters fabrik i Polen

FAQ

Kaizen metoden er en japansk filosofi eller praksis, der fokuserer på kontinuerlig forbedring i alle aspekter af livet, inklusive arbejdspladser. Den lægger vægt på små, inkrementelle ændringer for at forbedre effektivitet og kvalitet.
Kaizen Blitz er en intensiv og fokuseret kortvarig indsats, hvor et team arbejder sammen om at opnå hurtige, betydelige forbedringer i en specifik proces eller et område.
Et Kaizen møde er et møde, hvor deltagerne fokuserer på at identificere og diskutere muligheder for forbedringer i arbejdsprocesser eller procedurer, typisk gennem brainstorming og samarbejde.
Et Kaizen event er en planlagt begivenhed, hvor et team samles i en kort periode, ofte en uge, for at identificere og implementere forbedringer i en specifik proces eller område gennem anvendelse af Lean værktøjer og metoder.
Formålet med Lean er at skabe mere værdi for kunderne med færre ressourcer ved at identificere og eliminere spild i processer, forbedre kvaliteten og effektiviteten, og dermed forbedre kundetilfredsheden og forretningsresultaterne.
De 5 Lean principper omfatter:
  • Værdi: Forstå hvad kunderne værdsætter.
  • Værdistrøm: Identificer og kortlæg alle trin i værdistrømmen og fjern spild.
  • Flow: Sørg for, at værdistrømmen flyder uden afbrydelser.
  • Pull: Produktion baseret på customer demand, undgå overproduktion.
  • Perfektion: Stræb efter kontinuerlig forbedring i alle processer.
Flow i Lean refererer til den jævne, kontinuerlige bevægelse af materialer, oplysninger, og arbejde gennem en produktions- eller arbejdsproces. Målet er at minimere ventetid, overflødig håndtering, og andre former for spild, for at opnå en mere effektiv proces, der bedre kan imødekomme kundens efterspørgsel.
En Lean tavle er et visuelt styringsværktøj, der anvendes til at spore produktion, projekter, opgaver, eller kontinuerlige forbedringsaktiviteter inden for Lean management. Tavlen hjælper med at visualisere arbejdsprocesser, fremskridt, problemer og forbedringsmuligheder, ofte med brug af kanban-kort eller lignende markører for at fremme gennemsigtighed og samarbejde.
Tavlemøder holdes for at samle teamet regelmæssigt, ofte dagligt, ved Lean tavlen for at diskutere status, fremskridt, og udfordringer relateret til de opgaver eller projekter, der er visualiseret på tavlen. Formålet med disse møder er at fremme åben kommunikation, sikre fælles forståelse og ansvarlighed, identificere og løse problemer hurtigt, og fremme en kultur af kontinuerlig forbedring.
Fordelene ved kvindelig ledelse kan omfatte en bredere diversitet i beslutningstagning, som kan føre til mere kreative og innovative løsninger. Kvindelige ledere bringer ofte stærke kompetencer inden for kommunikation og empati, hvilket kan styrke teamdynamikken og forbedre medarbejderengagementet. De kan også være mere tilbøjelige til at praktisere inklusiv ledelse, som fremmer et mere inkluderende og støttende arbejdsmiljø. Yderligere kan kvindelig ledelse bidrage til at udfordre og ændre traditionelle kønsstereotyper i lederskab, hvilket fremmer ligestilling på arbejdspladsen.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik