Musearm - 7 nemme øvelser og tips til at undgå det

Musearm - 7 nemme øvelser og tips til at undgå det

Føles din arm nogle gange, som om du har haft Tove Ditlevsens samlede værker liggende på den hele natten? Eller føles det, som om du løfter hele selvsamme bogsamling, når du blot skal flytte lette genstande? Så kan det meget vel være musearm du er ramt af. Bare rolig, du kan sagtens slippe af med følelsen af at slæbe rundt på disse tunge bøger. Her får du vores tips og øvelser, der kan hjælpe når du har fået musearm, eller gerne vil forebygge det. 
En mand står lænet ind over sit skrivebord og bruger musen

Hvad er musearm?

Musearm opleves normalt som smerter eller stivhed i hånden, fingrene, håndleddet, skulderen, armen og nakken. Andre symptomer kan være følelsesløshed, prikken eller brændende fornemmelse, pulserende smerter, svaghedsfornemmelse i området.

Musearm er en bred betegnelse for smerter forårsaget af gentagne anstrengelser, som f.eks. computerarbejde. Musearm falder ind under paraplybetegnelsen Repetitive Strain Injury (RSI) og kaldes nogle gange musehånd, musealbue og museskulder.

Det er almindeligt at forveksle musearm med tennisalbue. Begge skyldes overanstrengelse af armen, men opstår på forskellige måder. Forskellen er vigtig at tage højde for, for at kunne behandle dine problemer korrekt.

Sådan ved du, om du har musearm

Musearm er et tegn på unaturlig belastning af muskler, led, sener og nerver. Er du en ægte kontormus, kan du desværre nemt få dig en musearm. Risikoen for musearm er nemlig særligt høj, for dig der sidder meget foran computeren.

Almindelige årsager er, at man arbejder med armen langt væk fra kroppen, har håndleddet vinklet opad og underarmen drejet udad, spænder fingrene, når man griber om musen, eller svæver med pegefingeren mellem klikkene. Altså, at du holder din arm og hånd i en position, der er anderledes end den neutrale position.

Statisk, stationært arbejde og gentagne bevægelser med forkerte belastninger udsætter musklerne for overbelastning. Du er måske ikke klar over, at bevægelsen er anstrengende eller skadelig, men til sidst oplever du smerter som følge af slitage. Med tiden kan det føre til betændelse i muskelfibrene, beskadige sener eller klemme nerver og give det man kalder karpaltunnelsyndrom.

Tegninger af uhensigtsmæssige stillinger der giver musearm

Hvis du oplever nogle af følgende symptomer i din hånd eller arm, har du  muligvis musearm:

  • Følelsesløshed
  • Stivhed og smerte
  • En følelse af svaghed
  • Pulserende smerte
  • Ømhed eller hævelse
  • Stikkende fornemmelse
Muskelsmerter kan inddeles i tre stadier. I det første stadie forsvinder smerten efter kort tids hvile. I det andet stadie forsvinder smerten efter længere tids hvile, og i det tredje stadie fortsætter smerten, selv når man hviler. Hvis du har nået dette stadie, kan smerterne påvirke din søvn og begrænse din evne til at udføre dit arbejde. I sidste ende kan det give øget sygefravær.

Behandling og forebyggelse af musearm


Sørg for at tage hånd om din musearm, før det bliver et permanent problem. Og hvordan gør du så det? Først og fremmest, bør du undgå mærkelige stillinger og monotont arbejde, der fører til statisk spændte muskler eller gentagne bevægelser. Stillesiddende arbejde øger stivheden i muskler og led, så varier din kropsholdning så ofte som muligt, for at øge blodcirkulationen.

Musearm rammer desværre ikke kun de travle kontormus - det kan nemlig også komme af andet end firehundrede klik på musen i timen. Det kan f.eks. forårsages af aktiviteter med lignende bevægelser, såsom fabriksarbejde, eller visse typer håndværk. En stor arbejdsbyrde, varme, kulde, vibrationer og manglende pauser er også underliggende årsager til musearm. Et ergonomisk designet arbejdsmiljø er derfor til gavn for alle. Men hvad er ergonomi egentlig?

En person står op og arbejder på en ståmåtte
En person sidder på en saddelstol og arbejder med armene tæt på bordkanten

Tip til enkle tilpasninger i arbejdslivet og hverdagen

  • Prøv at justere sædehøjden – Det er en ret simpel løsning. Køb en højdejusterbar stol – det gør det hele meget lettere. Hvis den har armlæn, kan det give dine underarme en pause.
  • Stå op og arbejd - Mange mennesker oplever, at de arbejder med hænderne tættere på kroppen, når de står op. Men husk, at det ikke er godt at stå op i for lang tid, da det kan påvirke ryg, nakke og ben. Det bedste er altid at variere og have en dynamisk arbejdsstilling. At tage en pause ved skrivebordet er en god måde at indarbejde det i din daglige rutine.
  • Forbedring af arbejdsmiljøet - I koldt vejr har vi en tendens til at spænde lidt ekstra i musklerne, hvilket kan fremskynde skader. Psykosociale faktorer som stress og pres på arbejdspladsen kan også forværre musearm. Trivsel på arbejdspladsen er derfor lige så vigtigt som god ergonomi.
  • Ergonomiske hjælpemidler - For eksempel er underarmsstøtter en god investering. Det hjælper dig med at arbejde med armene i den rigtige position og minimerer dermed risikoen for at få musearm.

    TIP! Ifølge en amerikansk undersøgelse fra 2002 er det ideelt at have tastaturets J-tast højst 12 cm fra bordkanten og mindst 3,5 cm over bordkanten for at minimere hånd- og underarmssymptomer. På den måde undgår man at arbejde med håndleddet i en alt for høj position.
En person sidder på en kontorcykel og arbejder på computeren

 Test også dette, hvis du er plaget af musearm:

  • Variér din kropsholdning
  • Husk at holde pauser, hvor du hviler hånden
  • Skift den hånd, der styrer musen
  • Brug tastaturgenveje
  • Undgå at dobbeltklikke
  • Brug støtte til underarm og håndled
  • Hav et separat numerisk tastatur
  • Brug en rollermouce/trackpad/vertikal mus/trackball - varier gerne.
  • Prøv at stresse mindre
  • Arbejd på en hurtig computer med hurtige systemer
Inviter en ergonom til din arbejdsplads for at vise dig, hvad en god arbejdsstilling er. Hvis smerterne ikke forsvinder, bør du kontakte en læge eller fysioterapeut for at få den rette behandling.

7 øvelser, der hjælper mod musearm

Regelmæssige øvelser kan hjælpe med at reducere stivhed i led og spændte muskler. Ved at strække ud øger du blodcirkulationen i det berørte område.

1. Hænderne op i luften 
Løft din venstre arm lige op i luften. Hold den, mens du trækker vejret ind og ud. Gør det samme med den anden arm. Gentag et par gange. 

2. Drej håndleddet  
Hold begge hænder ud foran kroppen. Knyt næverne løst. Drej håndleddet i cirkler ca. 10 gange i hver retning. 

3. Stræk din underarm
Stræk din venstre arm ud. Dine fingre skal pege ned mod gulvet. Tag fat om fingerspidserne med den anden hånd, og pres let i retning af kroppen. Hold i 30 sekunder. Gør det samme med den anden hånd. 

4. Cirkler med armene
Læg håndfladerne på skuldrene. Med hånden stadig på skulderen roterer du armene 10 gange bagud og derefter 10 gange fremad.
4. Stræk nakken
Læg venstre hånd på hovedet. Pres let ned mod venstre. Sænk samtidig højre skulder. Hold i 5-7 sekunder. Gentag på den modsatte side. 

5. Træn håndleddet
Placer underarmen på et bord med hånden ud over kanten. Hold en fyldt vandflaske i hånden, og løft den langsomt op og ned 10 gange. Gør det samme med den anden hånd. 

6. Stræk med en elastik
Hold elastikken med begge hænder. Albuen skal være 90 grader, og håndfladerne skal vende opad. Bevæg armene ud til siderne med overarmene tæt ind til kroppen under hele bevægelsen.

Alle strækøvelser kan praktiseres på kontoret. Der er også gode tips til at finde god ergonomi, når man arbejder hjemmefra.




Opsummering

Musearm er en skade, der opstår som følge af statisk og gentaget arbejde, ofte forårsaget af arbejde med en computermus. Følelsesløshed, stivhed og svaghed i armen eller hånden er almindelige tegn. Det er muligt at slippe af med musearm og endda forebygge det, hvis du forbedrer ergonomien på din arbejdsplads. Hvis du allerede oplever symptomer, er der enkle øvelser, der kan hjælpe med at reducere symptomerne.

FAQ

Musearm kan betragtes som en arbejdsskade, hvis den er forårsaget af arbejdsrelaterede aktiviteter. Det kan dog være svært at bevise, at der ikke var andre faktorer involveret.
Musearmen kan heles ved at reducere belastningen på det berørte område. Det kan omfatte ændringer i arbejdsrutiner, fysioterapi og nogle gange medicin.
Helingstiden for musearm varierer, men kan tage fra uger til måneder.
Musearm kan mærkes i hånden, håndleddet, armen og nogle gange op til skulderen.
Nej, musearm og tennisalbue er to forskellige belastningsskader. Musearm skyldes gentagne bevægelser, ofte ved computerbrug, og opleves som smerter i hånd og arm. Tennisalbue er en skade, der skyldes overbelastning af underarmsmusklerne, hvilket er almindeligt i sportsgrene som tennis, og som resulterer i smerter på ydersiden af albuen.
Karpaltunnelsyndrom skyldes øget tryk på medianusnerven i karpaltunnelen i håndleddet. Almindelige symptomer er følelsesløshed og svaghed i tommelfingeren, pegefingeren, langfingeren og en del af ringfingeren samt problemer med at gribe om små genstande.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik