Sådan skaber du et ergonomisk hjemmekontor

At arbejde hjemmefra er blevet en livsstil for mange af os, og undersøgelser har vist, at vi gerne fortsætter med at gøre det, oftest en eller to dage om ugen. Men det har både fordele og ulemper. Mange mennesker oplever, at de bevæger sig mindre i løbet af deres arbejdsdag, og at deres hjemmekontors ergonomi ikke er så god, som de normalt er vant til på arbejdspladsen. Heldigvis er der nemme måder for dig at gøre dit hjemmekontor mere ergonomisk på.

Variation er nøglen

Når du arbejder derhjemme, er det let at glemme at strække benene og bevæge sig rundt. Du kan derfor ende med at sidde stille i lange perioder. Men det er vigtigt at variere din arbejdsstilling af hensyn til dit fysiske helbred. På kontoret vil du helt automatisk bevæge dig mere, når du går til printeren, henter kaffe ved kaffemaskinen eller skal til møde. Du har måske endda et hæve sænke skrivebord. Men derhjemme kan du ikke på samme måde gøre nogen af disse ting.  

Den bedste måde at sikre sig, at du husker at rejse dig op derhjemme - uden at skulle bruge strygebrættet som skrivebord - er selvfølgelig at anskaffe et hæve sænkebord i en passende størrelse. Det giver dig en stabil arbejdsflade og plads til alt dit kontorudstyr. Hvis du ikke har pladsen til et helt skrivebord, findes der heldigvis andre alsidige alternativer, såsom et bærbart ståbord. Dette kan flyttes rundt og placeres forskellige steder i dit hjem, så du eksempelvis kan stå ved spisebordet. Du kan desuden justere det til den rigtige højde - både når du arbejder siddende og stående. 

Sørg for at du får de rigtige arbejdsforhold

Sidder du ved spisebordet og arbejder? Du er ikke den eneste. Der er dog god grund til at investere i møbler, der er designet til kontorarbejde. For eksempel er din spisebordsstol ikke beregnet til at sidde på i en otte-timers arbejdsdag. I stedet bør du udskifte den med en kontorstol, der følger din krops bevægelser og hjælper dig med at sidde korrekt. Kontorstolen er et af de vigtigste møbler, du kan vælge, og det behøver ikke at se kedeligt og kedeligt ud. Invester i en stilfuld stol, der matcher designet i dit hjem og også er ergonomisk!
Du bør desuden også købe et ordentligt arbejdsbord, så du kan lade alle dine papirer og materialer være ude i slutningen af arbejdsdagen. Hvis du mangler plads derhjemme, er der mange mindre skriveborde til rådighed, der passer perfekt under trappen eller i et hjørne af et rum. Glem ikke, at du kan tilføje tilbehør, der ikke kun ser godt ud, men som også er funktionelle. For eksempel kan du vælge en fodstøtte eller en behagelig måtte at stå på. En stående måtte er god til at lindre belastningen på musklerne i dine ben, hofter og ryg, når du arbejder stående.

Find den rigtige vinkel

Hvis du oplever nakkeproblemer, kan det skyldes at din computerskærm er indstillet i den forkerte vinkel. Din skærm skal være i øjenhøjde, så du ikke sidder med bøjet hals. Hvis du arbejder på en bærbar computer, kan du prøve at stå den på en bunke bøger eller købe et bærbart computerstativ for at gøre den højere. I dette tilfælde anbefaler vi at bruge en trådløs mus og et tastatur, så dine underarme stadig kan hvile på bordet i en 90° vinkel. Dette vil lette belastningen på dine skuldre. Og husk at arbejde med hænder og arme tæt på din krop for at forhindre en såkaldt musearm.

Trætte øjne er tegn på dårlig belysning

Korrekt belysning på arbejdspladsen er vigtigt, uanset om du er på arbejde eller arbejder hjemmefra. Hvis du ofte får hovedpine eller har trætte øjne, kan belysningen, hvor du sidder, være for svag eller for lys. Find et godt sted nær et vindue, og placer din skærm væk fra lyset, så lyset ikke reflekteres i skærmen. Du kan også tilføje en bordlampe eller loftlamper til din kontorplads.

Genoplad dine batterier ved at tage en pause

Hvis du ikke kan gøre din arbejdsplads så ergonomisk som den burde være, er det endnu vigtigere at tage en pause og bevæge sig rundt. Du kan f.eks. Gå en kort gåtur eller lave nogle udstrækninger. Det vigtige er at komme i bevægelse, så din krop kan genoplade batterierne, og du kan reducere risikoen for smerter og stivhed. Det er en god idé at tage en kort pause efter hvert team- eller zoom-møde, så du kan hvile dine øjne og strække dine ben. Du kan også benytte lejligheden til at udføre såkaldte modsatte bevægelser, hvor du strækker armene tilbage og op, hvis du har siddet og lænet dig fremad ved computeren.

Glem ikke at tale med dine kolleger og ledere om, hvad I alle kan gøre for at gøre jeres hjemmekontor mere ergonomisk!

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik