Pludselige smerter i halebenet? Prøv fem enkle øvelser

Pludselige smerter i halebenet? Prøv fem enkle øvelser

Halebenet er en sårbar del af skelettet, som belastes hver eneste dag. Får du ondt, når du sidder, eller oplever du smerter, når du rejser dig fra din kontorstol? Så kan det være denne lille knogle i lænden, der er øm. Der er mange ting, der kan forårsage halebenssmerter, men der er heldigvis ting, du kan gøre for at forebygge dem. Her er forslag til et mere ergonomisk kontor og tips til strækøvelser.

Hvor sidder halebenet, og hvad er dets funktion?

Halebenet er en lille knogle, der sidder for enden af rygsøjlen, under korsbenet. En almindelig opfattelse er, at den ikke har nogen funktion, men det er ikke helt sandt. Mange af vores muskler, ledbånd og sener i hofte- og bækkenbunden hæfter på halebenet.

En kvinde sidder på en kontorstol ved et skrivebord i  træ

Symptomer du skal være opmærksom på 

Smerter i halebenet opstår som regel ved bevægelse og belastning, f.eks. når man sætter sig ned eller rejser sig op. Selv når du går eller løber, kan du føle smerte i området omkring halebenet. Den kan være intens, skarp, øm eller stikkende.

I forsøget på at lindre smerten er det let at ende i unaturlige siddestillinger, som igen påvirker ryggen og medfører problemer med den også. Du kan også opleve ubehag, når du går på toilettet, da halebenet sidder lige over endetarmen. Nogle mennesker kan have svært ved at stå op i længere tid ad gangen.

Mulige årsager til smerter i halebenet 

Fald på numsen 
Problemerne opstår som regel efter traumer eller skader, som f.eks. smerter i halebenet efter et fald på is eller trapper. Hvis man slår halebenet, kan smerterne begynde med det samme eller længe efter ulykken, endda flere år senere.

Langvarigt stillesiddende arbejde 
Statisk og stillesiddende arbejde overbelaster halebenet og dets ledbånd, hvilket kan give sig udslag i smerter i halebenet og lænden. Det kan også skyldes dit valg af stol og manglen på god ergonomi på din arbejdsplads.  

For lidt fysisk aktivitet
Forkerte stillinger og spændinger fører til dårligere funktion i ryggens led - og en svækket ryg er mere udsat for skader. Hvis du har smerter i halebenet, kan det skyldes nedsat bevægelighed i ryggen, og det kan let modvirkes ved at øge den fysiske aktivitet.

Dårlig arbejdsstilling 
Forkert siddestilling belaster ryghvirvler og led på en unaturlig måde, hvilket kan føre til smerter i halebenet. Sammenhængen mellem smerterne og din kropsholdning er måske ikke indlysende, for eksempel kan de opstå meget senere. Så føler du måske, at du har smerter uden grund.

 

Lær om god løfteknik

Ændringer på kontoret, som kan hjælpe 

De fleste ved, at det er skadeligt at sidde stille for meget, men hvorfor man skal undgå at gøre det, er måske ikke så indlysende. Det er også nemt at blive hængende ved skrivebordet, ofte i lange perioder. Kan du genkende det fra dig selv? Så kan du prøve følgende:

  1. Skift din kontorstol ud
  2. Brug et hæve sænkeskrivebord
  3. Gå et stykke tid på et gåbånd
  4. Skift til en aktiv stol

Det er især vigtigt for kontorarbejdere, som lægger pres på halebenet en stor del af arbejdsdagen, at variere deres kropsholdning fra tid til anden. Bevægelse blødgør kroppens muskler og led. Skift derfor din kontorstol ud med en balancebold, en sadelstol eller et gåbånd, der giver dig motion. Aktive siddemøbler forbedrer også din kropsholdning og mindsker risikoen for lændesmerter.

Hvis du får smerter af at sidde, bør du overveje at skifte stolen ud. Sørg for at have en ordentlig kontorstol, der skåner halebenet - det kan være let at glemme, når man f.eks. arbejder hjemmefra. Et blødt sæde, lændestøtte og justerbar sædedybde er tre funktioner, du skal kigge efter, når du opgraderer din kontorstol.

Guide: sådan vælger du den rigtige kontorstol

En kontoransat går på et gåbånd mens han arbejder ved et hæve sænkebord
Arbeta alltid i en ställning som är skonsam för kroppen, både när du sitter eller står vid ditt höj- och sänkbart skrivbord.

Øvelser, der lindrer smerter i halebenet

Ud over en ergonomisk arbejdsplads kan udstrækning være lige det, din krop har brug for. Ved at øge bevægeligheden og mindske belastningen på halebenet, kan du gradvist få smerterne til at forsvinde. Prøv øvelserne nedenfor.

  1. Læg dig på ryggen. Bøj højre ben og lad det falde over venstre, så højre knæ næsten rører gulvet på den modsatte side. Stræk armene ud til siderne. Drej hovedet mod højre. Hold stillingen i ca. 30-60 sekunder, og gentag med den modsatte side. Denne øvelse opbygger mobilitet i ryggen, hvilket hjælper med at lette trykket på halebenet, når man går eller løber.

  2. Læg dig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i gulvet. Placer dit venstre underben over dit højre lår. Tag fat i bagsiden af højre ben og træk det forsigtigt mod dig, hvis du vil strække mere intenst. Kan du mærke, at dine baller strækker sig? Hold i ca. 30-60 sekunder, og gentag med den modsatte side. Øvelsen reducerer spændinger i ballemusklerne, som hæfter på halebenet. Det er en af vores største muskler, og ved at strække den ordentligt bliver kroppen mere bevægelig, og halebenet aflastes.

  3. Læg dig på ryggen, og bøj benene. Sæt fodsålerne sammen, og lad knæene falde ud til siderne. Træk fødderne op mod numsen så tæt på kroppen som muligt. Knæene behøver ikke at falde helt ned til jorden, men helst så meget som muligt, uden at det gør ondt. Hold i ca. 30-60 sekunder. Øvelsen blødgør både hofter og lyske, hvilket aflaster halebenet.

  4. Start stående med fødderne lidt fra hinanden. Gå ned på hug, og sørg for, at numsen falder så langt ned mod hælene som muligt. Brug overarmene til at skubbe knæene lidt udad. Hold stillingen i ca. 30-60 sekunder. Denne øvelse er god til at reducere spændinger i bækkenbunden og smerter omkring halebenet.

  5. Læg dig fladt på ryggen. Med bøjet knæ løfter du venstre ben op mod brystet og presser det let mod kroppen, indtil du mærker, at musklerne strækker sig. Hold i ca. 30-60 sekunder, og gentag med den modsatte side.

Stræk ud hver dag for at opbygge langsigtet mobilitet og styrke i din krop. Lav øvelserne alene, eller gør det til en fælles aktivitet på kontoret.

Find flere strækøvelser her

4 kolleger holder møde i et inspirerende mødelokale

Sammenfatning

Smerter i halebenet kan skyldes flere faktorer, såsom fald, dårlig kropsholdning og for lidt aktivitet. Men ved at gennemføre ergonomiske ændringer på kontoret og udføre regelmæssige strækøvelser er det muligt både at fjerne og forebygge smerter, når man sidder eller står. I tilfælde af alvorlige problemer bør du altid søge professionel hjælp.

Leder du efter ergonomiske løsninger til dit kontor? Kontakt vores projektsælgere. Hos AJ Produkter hjælper vi dig gerne med alt fra specifikke produkter til hele indretninger.

Kontakt os

FAQ

Varigheden af smerter i halebenet varierer afhængigt af årsagen til smerten og individuelle faktorer, men det kan typisk vare fra et par dage til flere uger. Hvis smerterne vedvarer, bør man søge lægehjælp.
Hvis du har smerter i halebenet, kan det være en god idé at undgå at sidde i længere perioder, lave målrettede øvelser for at lindre smerterne, og søge lægehjælp hvis smerterne fortsætter eller forværres.
Årsagerne til smerter i halebenet kan variere og omfatte traumer som fald eller stød, overbelastning fra gentagne bevægelser, infektioner, eller medicinske tilstande som slidgigt eller coccydynia (halebenssmerter). Det er bedst at konsultere en læge for en nøjagtig diagnose.
Ja, det er muligt at få smerter i halebenet af at cykle, især hvis sadlen ikke er korrekt justeret, eller hvis man cykler i lang tid uden pauser. Det kan føre til overbelastning og irritation af halebensområdet.
Coccygodynia er en medicinsk tilstand karakteriseret ved smerter i halebenet, ofte forårsaget af traumer, overbelastning eller andre årsager såsom inflammation eller muskelspændinger.
Ja, det er muligt at forstuve sit haleben, især ved traumer som fald eller slag mod halebenet.
Ja, man kan normalt gå med et brækket haleben, men det kan være smertefuldt og ubehageligt. Det er vigtigt at få det tjekket af en læge for at sikre, at det heler korrekt og for at få passende behandling.
Et brækket haleben kan føles som en skarp smerte eller ømhed omkring halebenet, som ofte forværres ved at sidde eller bevæge sig. Hvis du mistænker at dit haleben er brækket, bør du konsultere din læge. 
Helingsprocessen for et brækket haleben kan variere afhængigt af sværhedsgraden af bruddet og individets helbred, men det kan typisk tage flere uger til flere måneder. Det er vigtigt at følge lægens instruktioner for at sikre en fuldstændig og korrekt heling.
Halebenet, eller coccyx, er en rest af menneskets hale, som primært fungerer som et ankerpunkt for muskler, ledbånd og sener og bidrager til at støtte bækkenbunden.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik