Hvad er ergonomi egentlig?

Ergonomi er et almindeligt begreb, ikke mindst indenfor arbejdsmiljø. Det er også et begreb med en vigtig betydning. En ergonomisk arbejdsplads forebygger risikoen for dårligt helbred, øger trivslen, fremmer produktiviteten – og gør arbejdet sjovere. Nøglen til god ergonomi er at tage hensyn til fysiske, psykiske og sociale aspekter samt til den enkeltes behov.

Ergonomi: et holistisk syn

Betegnelsen ergonomi har længe været begrænset til at beskrive forholdet mellem mennesker og produkter. Det er stadig et vigtigt aspekt, og der findes mange funktionelle og ergonomiske produkter, som gør hverdagen bedre, f.eks. siddemøbler til aktive siddestillinger. Men ergonomi er meget mere end det. Det handler også om et holistisk syn på arbejdspladsen – at planlægge og tilpasse både det fysiske miljø og selve arbejdsopgaverne efter medarbejderne. 


Vil du sidde ned og bevæge dig samtidigt?
Kvinde står på en aflastningsmåtte ved et hæve sænkebord
Skrivebord MODULUS
4.170,-
Kvinde sidder på en ergonomisk balancestaburet og arbejder ved sit skrivebord
Balancetaburet ACTON
1.540,-

Tag hensyn til individuelle forskelle

En ergonomisk arbejdsplads er tilpasset til de personer, der arbejder der, og ikke omvendt. Vi føler os bedst tilpas, når arbejdsforholdene passer til vores individuelle fysiske og psykiske tilstand. Derfor er det vigtigt at tage hensyn til individuelle forskelle i eksempelvis fysisk styrke, størrelse og evne til at håndtere information. På baggrund af disse forskelle kan du designe og tilrettelægge opgaver, værktøjer og arbejdsplads på en mere ergonomisk måde.

God ergonomi betaler sig

Måske føles det som et stort skridt at udskifte kontorets fast højde skriveborde ud med hæve sænkeborde eller lagerudstyret med mere ergonomiske alternativer. Men forskning viser, at god ergonomi faktisk øger virksomhedernes produktivitet. Eksempelvis viser en undersøgelse foretaget af ISSA (International Social Security Association), at hver krone brugt på at forbedre arbejdsmiljøet giver mindst dobbelt så meget igen*. De positive virkninger skyldes dels et fald i sygefraværet og dels en stigning i trivsel, hvilket fører til højere produktivitet, effektivitet og kvalitet. Så når det er tid til at planlægge fremtiden – så glem ikke at tænke ergonomisk!

Kilde: The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies, International Social Security Association (ISSA)Hvilken type skrivebord passer til dig?

Ergonomiske møbler til dit helbred

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik