Hvad er ergonomi egentlig?

Hvad er ergonomi egentlig?

Ergonomi nævnes ofte i forbindelse med arbejdsmiljø. Men hvad betyder det egentlig? Og hvorfor er det så vigtigt?
En ergonomisk arbejdsplads forebygger risikoen for dårligt helbred, øger trivslen, fremmer produktiviteten – så arbejdet bliver sjovere. Vejen til god ergonomi er i høj grad at tage hensyn til den enkeltes fysiske og psykiske behov.

Ergonomi: Læren om bevægelser og tilpasning

Ergonomi sættes ofte i forbindelse med forholdet mellem menneskers bevægelser og de fysiske elementer, vi benytter os af. Men ergonomi er meget mere end det.

Dermed ikke sagt, at de mange funktionelle og ergonomiske produkter, der findes, ikke kan gøre hverdagen bedre. Men det handler også om et holistisk syn på arbejdspladsen – at planlægge og tilpasse både det fysiske miljø og selve arbejdsopgaverne efter den enkelte.


Vil du bevæge dig imens du sidder?
Kvinde står på en aflastningsmåtte ved et hæve sænkebord
Skrivebord MODULUS
4.295,-
Kvinde sidder på en ergonomisk balancestaburet og arbejder ved sit skrivebord
Balancetaburet ACTON
1.595,-

Ergonomi på arbejdspladsen

En ergonomisk arbejdsplads er tilpasset til de personer, der arbejder der, og ikke omvendt. Vi føler os bedst tilpas, når arbejdsforholdene passer til vores individuelle fysiske og psykiske tilstand. Derfor er det vigtigt at tage hensyn til individuelle forskelle i eksempelvis fysisk styrke, størrelse og evne til at håndtere information. På baggrund af disse forskelle kan du designe og tilrettelægge opgaver, værktøjer og arbejdsplads på en mere ergonomisk måde.

Et ergonomisk arbejdsmiljø betaler sig

Måske føles det som et stort skridt at udskifte kontorets fast højde skriveborde ud med hæve sænkeborde eller lagerudstyret med mere ergonomiske alternativer.

Forskning viser dog, at god ergonomi faktisk kan øge en virksomheds produktivitet. Eksempelvis viser en undersøgelse foretaget af ISSA (International Social Security Association), at hver krone brugt på at forbedre arbejdsmiljøet giver mindst dobbelt så meget igen*.
De positive virkninger skyldes dels et fald i sygefraværet og dels en stigning i trivsel, hvilket fører til højere produktivitet, effektivitet og kvalitet. Så når det er tid til at planlægge fremtiden – så glem endelig ikke at tænke ergonomi.


Kilde: The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies, International Social Security Association (ISSA)
Find skrivebordet til dig

Møbler til ergonomiske arbejdsstillinger

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik