Aktivitetsbaseret kontor

Aktivitetsbaseret kontor med plads til kreativitet og samarbejde

En arbejdsplads opdelt i zoner tilpasset forskellige typer af arbejdsopgaver er grundtanken bag det aktivitetsbaserede kontor. Medarbejderne vælger zone baseret på opgavens karakter og skifter mellem forskellige arbejdsmiljøer i løbet af dagen. Men hvad betyder det egentlig at arbejde aktivitetsbaseret? Her giver vi tips til, hvordan du kan optimere kontorets indretning for at skabe en løsning, der passer til din virksomheds arbejdsstil. Variation er nøgleordet.

At arbejde aktivitetsbaseret

I det aktivitetsbaserede kontor er der ingen faste skrivebordspladser; i stedet vælges miljøet efter opgaven. Medarbejderne kan vælge, hvor de er mest effektive - uanset om de foretrækker at stå op og arbejde, sidde behageligt i en sofa, koncentrere sig i absolut stilhed eller brainstorme i dynamiske omgivelser. Der er flere forskellige miljøer tilgængelige - en innovativ tilgang, der ofte resulterer i øget trivsel, kreativitet, produktivitet og velvære.

Et aktivitetsbaseret kontor hvor der ikke er faste skriveborde

Flekskontor eller aktivitetsbaseret kontor?

Selvom der er nogle ligheder mellem det der kaldes et flekskontor og aktivitetsbaserede kontorer, adskiller de sig også på væsentlige måder. På et flekskontor har medarbejderne ingen faste pladser, men alle arbejdsstationer er ens. Det mangler dog den klare opdeling i forskellige aktivitetszoner, som kendetegner et aktivitetsbaseret kontor.

En kvinde skal til at sætte sig ved et bord. I baggrunden er en kollega ved at skrive på et whiteboard.
En kvinde pakker sin taske på et kontor

Tip: brug en praktisk kontortaske

Når du skifter arbejdsområde ofte, er du nødt til at tage dine ting med dig. Med en kontortaske kan du nemt bære din bærbare computer, notesbog, kuglepenne, mobiltelefon og alt andet, du har brug for i løbet af dagen.

To kolleger sidder smilende og arbejder ved et konferencebord

Positive gevinster ved et aktivitetsbaseret kontor

  • Forbedret sundhed: Et aktivitetsbaseret kontor kan føre til forbedret sundhed, da medarbejderne naturligt bevæger sig og skifter arbejdsstilling flere gange om dagen. Det er den bedst mulige løsning set fra et ergonomisk perspektiv.
  • Fleksibelt arbejdsmiljø: Medarbejderne kan tilpasse deres arbejdsmiljø til den aktuelle opgave, hvilket fremmer trivsel, koncentration og produktivitet.
  • Bedre arbejdsfællesskab: Den sociale interaktion øges, når der er flere naturlige steder til både korte og lange møder. Ved et ståbord er det let at samles til hurtige drøftelser, hvis spørgsmål opstår.
  • Omkostningseffektivt: Hybridarbejde er meget almindeligt i dag, og med et aktivitetsbaseret kontor uden en fast plads til hver medarbejder kan kontorpladsen ofte reduceres, og ingen skriveborde behøver stå tomme.

Ulemper ved et aktivitetsbaseret kontor

  • Dårligere ergonomi: Manglen på en personligt tilpasset arbejdsplads kan forringe den ergonomiske situation for dem, der sidder ned i lange perioder og arbejder ved en computer.
  • Øget bekymring: Det passer ikke alle at skifte arbejdsmiljø flere gange om dagen. For nogle mennesker skaber det stress i stedet for kreativitet.
  • Slid på kontormøbler: Sørg for at købe kontormøbler af høj kvalitet, der kan tåle at blive justeret flere gange om dagen. Når kontorstole og skriveborde hæves og sænkes hver gang en ny medarbejder indtager pladsen, kan det øge slidet sammenlignet med hvis en person bruger den samme arbejdsplads hver dag.
  • Mere støj: Når der er mere bevægelse og aktivitet på kontoret, øges støjniveauet også. Med god planlægning og støjdæmpende foranstaltninger kan dette problem modvirkes effektivt.

FAQ

Aktivitetsbaserede kontorer har ikke faste pladser, i stedet vælger medarbejderne deres arbejdsplads i forhold til opgaven. Der er forskellige zoner som stilleområder, sociale områder og mødesteder.
Den aktuelle opgave er i fokus og bestemmer, hvor arbejdet udføres. Det kan være i et større rum med kolleger i teamet eller alene i en afsondret zone.
Fælles opdelinger omfatter stillerum til arbejde, der kræver meget fokus, åbne kontorlandskaber og aktive zoner, der er velegnede til diskussioner og møder.
Det er et sted på kontoret, hvor du kan sidde eller stå i kort tid for at få en hurtig snak med en kollega eller forberede dig til et møde eller en præsentation.
AWB står for activity-based working og er den internationale betegnelse for en aktivitetsbaseret arbejdsplads.
Denne måde at arbejde på kan forbedre samarbejdet mellem virksomhedens medarbejdere og øge både kreativiteten og produktiviteten.
Det kan betyde vanskeligheder med at skabe den rigtige type zoner, der passer til virksomhedens medarbejdere og de aktuelle opgaver. Et dårligt designet aktivitetsbaseret kontor er ikke befordrende for kreativitet eller ro i sindet.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik