Løfteteknik - sådan løfter du korrekt og skåner kroppen

Løfteteknik - sådan løfter du korrekt og skåner kroppen

På arbejdspladser, hvor tunge løft er en del af dagligdagen, er det afgørende at bruge de rigtige løfteteknikker for at beskytte din krop. Ved at lære, hvordan du løfter på den mest hensigtsmæssige måde, kan du undgå skader og bevare dit fysiske velvære. En arbejdsplads, der værner om en ergonomisk tilgang, opnår ikke kun et forbedret arbejdsmiljø, men investerer også i de ansattes sundhed og trivsel.
En mand fylder en transportvogn med kasser

Hvordan håndterer man bedst tunge løft?

Anna Millbourn Olander, ergonom og uddannet fysioterapeut, giver os tips til, hvad man skal overveje, når man løfter tunge ting, eller hvis dit arbejde består af gentagne løft.

"Det bedste er at undgå at løfte og i stedet skubbe, trække eller rulle lasten ved hjælp af en transportvogn eller andet hjælpemiddel. Hvis dette ikke er muligt, er det vigtigt at løfte korrekt, holde pauser og variere opgaverne. Jeg synes, at man skal lære en god løfteteknik og altid bruge den, uanset om man løfter en kuglepen eller et stort tv."

Se vores udvalg af løfteudstyr

Guide: sådan løfter du korrekt

1. Stå med fødderne i skulderbredde, og hold genstanden du skal løfte tæt på dig.

2. Sæt dig ned med bøjede knæ og ret ryg for at undgå at læne dig fremad. Det er benene, der skal løfte, ikke ryggen.

3. Løft genstanden lige op, hold armene så tæt på kroppen som muligt, og undgå at dreje eller vride kroppen under selve løftet. Fortsæt med at holde genstanden tæt på kroppen, når du står op.

4. Når du sætter genstanden fra dig, er det lige så vigtigt at bruge samme teknik - ret ryg og bøj knæene ned i en squat-position.
Løfteteknik - Guide til at løfte korrekt billede

Hvad betragtes som tunge løft?

Det er ikke til at sige, hvor meget du kan løfte uden at risikere at komme til skade. Afstanden fra din krop, genstandens greb, overfladen, du står på, og højden, du løfter fra, har alle indflydelse på belastningen. Det samme gælder, hvor ofte du løfter.

Hvad skal man være opmærksom på, når man løfter tungt?

"Tænk på, hvad vægtløftere gør. De løfter store vægte, men meget tæt på kroppen og med ret ryg. Det er benene, der skal arbejde. Det er også vigtigt at huske, at det ikke kun er de tunge løft, der er skadelige, for selv mindre vægte kan belaste dig meget, hvis du løfter ofte eller langt væk fra din krop," siger Anna Millbourn Olander.


Hvad er ergonomi?
En manuel stabler i brug på et værksted

Skab betingelser for en god løfteteknik

Mange skader kan forebygges ved at tage hensyn til ergonomi når man indretter arbejdspladsen. Anna Millbourn Olander understreger, at det ikke er nok at have løftehjælpemidler som palleløftere eller et løftebord. Alle skal også vide, hvordan de skal bruges, de skal være let tilgængelige, og der skal være tid til at bruge dem på sikker vis.

Gør plads til at løfte
Hvis det ikke kan undgås at løfte, er det vigtigt, at der er god plads til at løfte ordentligt uden at vride kroppen, og at underlaget er jævnt. Det er også en god idé at placere tunge genstande i en højde, der gør dem lette at nå.

Aflast ryggen med modbevægelser
Hvis du har et job, hvor du løfter meget, er modbevægelser en god måde at forebygge skader på. Det er aflastende bevægelser, som hjælper med at holde din ryg stærk og sund.

Hvis du har arbejdsopgaver, hvor du konstant bøjer dig fremad, kan du gøre det til en vane at lægge hænderne bag ryggen og bøje dig bagover mindst en gang i timen. Dette er også et fint tip til dem, der har tendens til at sidde foroverbøjet ved et skrivebord hele dagen.
En mand flytter kasser ved hjælp af en sækkevogn
Sækkevogn JONES
670,-
En postvogn fyldt med ringbind på et kontor, i baggrunden en bogreol
Postvogn CLIP
2.095,-

Fire enkle tips til optimale løft

1. Skub, træk eller rul i stedet for at bære. En enkel, men meget effektiv måde at undgå overbelastningsskader på. Uanset om du skal flytte mapper rundt på kontoret eller tungt udstyr i industrien, er det en god idé at bruge en transportvogn eller lagervogn. Selv lette løft, der gentages ofte, kan have en negativ indvirkning på kroppen.

2. Opbevar det vigtigste lige ved hånden. Undgå at bøje dig ned eller række ud efter ting unødigt. På værkstedet er det perfekt at have værktøjstavler over arbejdsbordet. På kontoret er det en god idé at opbevare de ting, du bruger mest, på dit skrivebord eller i arbejdshøjde i skabe eller på reoler.

3. Placer ikke tunge genstande højt oppe eller langt nede. Stil aldrig tunge genstande på gulvet. Dette er let at undgå med mobile eller faste aflastningsflader. De ting, der vejer mest, eller som du bruger oftest, bør opbevares omkring hoftehøjde. Det er bedst ikke at opbevare noget under knæhøjde eller over skulderhøjde.

4. Løft tunge genstande tæt på din krop. Bøj i knæene og hold ryggen ret, så belastningen lægges på benene i stedet for på ryggen.

Vores store udvalg af produkter sikrer, at du kan finde løftehjælpemidler, der passer til dig, uanset hvem du er. Hvis du har svært ved at vælge, er du altid velkommen til at kontakte os - vi hjælper gerne!

FAQ

Tunge løft refererer generelt til at løfte genstande eller vægtbelastninger, der kan være fysisk udfordrende eller potentielt skadelige for kroppen. Hvad der anses for "tunge" løft kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder en persons fysiske evner, træningsniveau og arbejdsmiljøets krav.
Ifølge Arbejdstilsynet anbefales det generelt, at voksne arbejdstagere undgår gentagne løft af genstande, der vejer mere end 20 kilo, og undgår enkelte løft på mere end 40 kilo. Disse anbefalinger er baseret på gennemsnitlige styrke- og helbredsmæssige forhold.

Det er vigtigt at bemærke, at disse retningslinjer er generelle anbefalinger og ikke juridiske grænser. Arbejdsgivere er forpligtet til at vurdere arbejdsmiljøet og sikre, at der træffes passende foranstaltninger for at beskytte arbejdstagernes sundhed og sikkerhed. 
Der er ingen specifikke regler for, hvor meget man må løfte på en dag på en dansk arbejdsplads. Det afhænger af flere faktorer, herunder arbejdspladsens branche, risikovurderinger, individuelle evner og arbejdsforholdene. Desuden er det ikke kun vægten af det man løfter, men også faktorer som hyppighed, løftehøjde og andre ergonomiske faktorer, der er vigtige for, hvor meget du bør løfte om dagen. Det er op til arbejdsgiveren er sørge for at der retningslinjer på området.
For at løfte korrekt skal du bøje knæene, holde ryggen ret, og bruge benene til at give kraft. Hold genstanden tæt på kroppen og undgå at dreje kroppen. Hvis genstanden er for tung, søg hjælp eller brug hjælpemidler som palleløftere. Respekter dine grænser og stop, hvis du oplever smerte eller ubehag under løftet.
Det vigtigste ved løft er at fokusere på korrekt kropsholdning og løfteteknik. Det indebærer at bøje knæene, holde ryggen ret og bruge benene til at give kraft. Vurder risici, brug hjælpemidler og oprethold fysisk styrke for at undgå skader under løft.
Korrekt løfteteknik er vigtig for at undgå skader og belastning på kroppen. Det reducerer risikoen for rygskader, muskelspændinger og andre fysiske problemer. Ved at løfte korrekt kan man bevare en sund kropsholdning og forhindre arbejdsrelaterede skader.
Hvis man løfter forkert, kan det resultere i skader som rygskader, muskelspændinger, forstuvninger eller overbelastning af led. Forkert løfteteknik kan øge belastningen på rygsøjlen og musklerne, hvilket kan føre til smerte, nedsat bevægelighed og længerevarende sundhedsproblemer. Det er vigtigt at undgå forkert løft for at bevare kroppens sundhed og undgå arbejdsrelaterede skader.
De mest almindelige symptomer ved forkert løft inkluderer rygsmerter, muskelspændinger og ømhed. Andre symptomer kan omfatte stivhed, nedsat bevægelighed og træthed i de involverede muskler. Det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer og søge korrekt behandling for at undgå længerevarende problemer.
Ved forkert løft øges belastningen på ryggen, hvilket kan resultere i muskelspændinger, forskydning af hvirvler og diskusprolaps. Dette fører typisk til rygsmerter, nedsat bevægelighed og ubehag. For at undgå alvorlige rygskader er det vigtigt at løfte korrekt og undgå unødig belastning på ryggen.
Dette kan variere i forhold til den enkelte palleløfter. For at være sikker på den præcise kapacitet og begrænsninger for den palleløfter, du bruger, bør du konsultere producentens manual eller kontakte leverandøren af palleløfteren. De vil kunne give dig de specifikke oplysninger, der gælder for det pågældende udstyr, du arbejder med.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik