Vælg de rigtige pallereoler – skab en optimal lagerløsning

De rigtige pallereoler og en gennemtænkt lageropsætning effektiviserer logistikarbejdet og bidrager til reducering af virksomhedens omkostninger. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt at vælge et reolsystem, der passer til virksomheden, opbygge et godt flow samt have stor fokus på sikkerheden.

Stort lager? Sats på udnyttelse af volumen

– På et stort logistiklager med store mængder gods er det ofte bedst at fokusere på effektive lagersystemer, som maksimerer lagerpladsen og udnytter lagerets volumen til fulde. Det kan eksempelvis være mobile pallereoler eller ”pushback”-løsninger, fortæller Oscar Rydsjö, chef for produktudvikling hos AJ Solutions.
Mobile pallereoler er monteret på vogne og kan flyttes sidelæns. Det er en måde at udnytte pladsen bedst muligt på og det minimerer antallet af truckgange. ”Pushback” giver mulighed for lagring af flere paller i dybden i henhold til FILO-princippet (first in, last out). Når en palle trækkes ud, rullerne pallerne bagved automatisk frem.

Mindre lager? Fokusér på tilbehør

På et lille eller mellemstort lager passer standard pallereoler ofte bedst. Vælg gerne tilpasningsvenlige pallereoler med en pladsbesparende konstruktion. Tænk også på, at det skal være nemt at udbygge reolsystemet, hvis lagerbehovet vokser.
– Fokusér gerne på at komplementere med smart tilbehør. Det kan eksempelvis være værktøjstavler, som fastmonteres på pallereolen, ophængningsbeslag til affaldsbeholdere og inddelere, som gør det let at adskille løst gods på bæreplader, foreslår Oscar.

Skab et optimalt flow

– Tag udgangspunkt i, hvor ind- og udlastningsportene er placeret og tilpas pallereolens placering efter det. Specielt på store lagre er det vigtigt at få varerne væk, inden næste levering ankommer og så er det godt at vælge løsninger, der hurtigt kan få store kvantiteter af vejen, fortæller Oscar.
Det er også vigtigt at analysere sit sortiment for at finde ud af, hvilke produkter, der er højfrekvente (omsættes hurtigst) og lavfrekvente (har lavere omsætning). Placér de højfrekvente produkter på de mest tilgængelige pladser, så de får den kortest mulige vej gennem lageret.
Minimér risikoen for ulykker
– Et sikkert lagermiljø kræver både passiv og aktiv sikkerhed. Passiv sikkerhed beskytter, når der sker en ulykke. Det betyder, at man eksempelvis udstyrer pallereolen med stolpe- og gavlbeskyttere samt bagplader.
Aktiv sikkerhed reducerer risikoen for en ulykke. På et lager med trucks kan det betyde, at man samler al manuel plukning ét sted og så vidt det er muligt, begrænser trucktrafik på de områder, hvor folk går, forklarer Oscar.